Hulp bij inloggen     winkelwagen
Lestips mbo

Lestips Voor het mbo

Het eilandspel

Thema: Communicatie, omgaan met verschillen
Lesdoel: Studenten minder snel laten oordelen over mensen die ze niet kennen of die anders zijn
Lesduur: 2 x 50 minuten

 

Op een prachtig eiland met vriendelijke bewoners spoelt op een dag een groep vluchtelingen aan. Zij krijgen onderdak, eten en drinken en willen daarna graag de omgangsvormen van de lokale bevolking leren kennen. Maar hoe doe je dat? In deze les ervaren studenten hoe het is om ergens nieuw te zijn en de 'regels' niet te kennen.

Begin de les met het opdelen van de klas in twee groepen. De ene groep is toeschouwer en gaat zitten. De andere groep deel je opnieuw door tweeën. Daarvan gaat een helft naar de gang. Dat zijn de vluchtelingen. De nadere zijn eilandbewoners; zij bepalen met elkaar de omgangsregels, terwijl de andere groep op de hang staat. Hoe willen zij dat de vreemdelingen hen aanspreken? Bijvoorbeeld alleen praten met mensen die dezelfde oogkleur hebben, of alleen als zij hun hand op iemands arm leggen of pas praten als de ander begint? Vervolgens komen de vluchtelingen binnen. Zij gaan proberen de regels te doorgronden door van alles uit te proberen. Ze beginnen een gesprek, krijgen wel of geen reactie. De toeschouwers intussen observeren hoe dat gaat. Wat gebeurt er met de vluchtelingen als het niet lukt? Zijn ze teleurgesteld of gefrustreerd? Geven ze de moed op? Wat als het wel lukt? Zijn ze blij?

Als het is gelukt de regels te leren kennen, schrijven de vluchtelingen die op het bord. Na afloop mag de groep toeschouwers het ook proberen. Ook kun je nog wisselen in eilandbewoners en vluchtelingen. Na afloop is het goed om het spel te bespreken. Zo leren studenten hun ervaringen verwoorden. Dat leidt soms tot openhartige verhalen over situaties waarbij iemand zich, bijvoorbeeld op stage, net zo verloren voelde.