Home
Mbo
Uit liefde voor het vak

Podcastserie 'Uit liefde voor het vak'

Podcastserie 'Uit liefde voor het vak'

HEADING_1

In deze podcast staat het beroepsonderwijs centraal. Namens ThiemeMeulenhoff ontvangt Sander Denneman een gast uit het beroepsonderwijs en gaat in gesprek over didactiek, trends, voorbeelden en het heden en verleden van het beroepsonderwijs. Alles om jouw liefde voor het vak te ondersteunen!

Luister op jouw favoriete platform

De podcastserie 'Uit liefde voor het vak' is op alle podcastplatforms beschikbaar. Ga naar jouw favoriete platform en start met luisteren. Veel plezier!

De meest duurzame mbo-instelling: hoe word je dat?

Maken de studenten van Yorrit Luijckx zich overmatig zorgen over de klimaatcrisis? Nee. Totdat hij doorvraagt. Want ze maken zich wel degelijk zorgen over onderwerpen die verbonden zijn met duurzaamheid. Maar wat is dat nou eigenlijk: duurzaamheid? Hoe werd Albeda de meest duurzame mbo-instelling? En wat kan jij hier zelf aan doen binnen het mbo? Yorrit geeft jou de antwoorden. Hij werd in 2021 tweede bij de verkiezing tot meest duurzame docent in het mbo. En hij was één van de initiatiefnemers waardoor Albeda werd verkozen tot meest duurzame mbo-instelling van Nederland.

Docentenwelzijn - hoe vergroot je dat?

Bijna de helft van alle startende mbo-docenten stopt binnen vijf jaar. Hoe kan dat toch? Maar vooral: wat is eraan te doen? We hebben het over de oorzaken én oplossingen met Kirsten Cuppen, mbo-lerarenopleider, Leraar van het jaar mbo 2021 en co-initiator van talentenpaspoort.nl en Blij(f) in het onderwijs.

Waarom kan het Rijksmuseum niet zonder mbo-studenten?

"Mbo-studenten zijn onmisbaar voor het Rijksmuseum," aldus Merel Brugman, Educator mbo bij het Rijksmuseum. Waarom zijn mbo-studenten zo belangrijk voor het Rijksmuseum? En wat heeft het Rijksmuseum allemaal te bieden aan mbo-studenten en docenten? Je hoort het in de derde aflevering van de podcastserie 'Uit liefde voor het vak'.

Het mbo als matchmaker tussen werkveld en student.

Hoe laat je opleidingen nou echt aansluiten op de studenten én op het werkveld? Hierover gaan we in gesprek met Shauna Plompen. Zij is als opleidingsmanager Dienstverlening, Zorg en Welzijn werkzaam bij het ROC van Amsterdam | Flevoland. Daar was ze eerder als docent betrokken. Daarnaast is ze eigenaar van Blijven Leren. Hoe kijkt zij vanuit deze verschillende functies naar het mbo? Welke ontwikkelingen ziet ze in het mbo? En hoe gaat ze daarmee om? Je hoort het in de tweede aflevering van de podcastserie ‘Uit liefde voor het vak'.

Hoe kijkt deze Leraar van het Jaar naar het mbo?

We spreken Dimitri van Dillen, verkozen tot Leraar van het jaar 2022 in het mbo, eigenaar van Onderwijs-op-Afstand.nl en docent bij het ROC van Twente. Hoe was zijn jaar als Leraar van het Jaar? Wat vindt hij van de technologische vernieuwingen in het onderwijs? Hoe zorgt hij ervoor dat elke individuele student het meeste uit zijn of haar studie haalt? En wat vindt hij zo mooi aan lesgeven in het mbo? Je hoort het in de eerste aflevering van de podcastserie ‘Uit liefde voor het vak'.