Home
Kennis en inspiratie
Basisonderwijs

Vind verbinding tussen Pit en andere vakgebieden

Vind verbinding tussen Pit en andere vakgebieden

Veel scholen geven taal als geïsoleerd vak. Maar eigenlijk is dat zonde: je kunt het met zóveel vakgebieden en thema’s verbinden! Pit helpt je deze verbinding te vinden. Onder meer via (optioneel) aanvullend materiaal als Pit Projecten, ‘Filosoferen met Pit’ en ‘Redeneren met Pit’. Maar ook via de leerlijn Lezen. Zo geef je een extra boost aan de taalvaardigheid van je leerlingen.

Je leest hier een deel van het artikel. Wil je het hele artikel lezen? Download dan de brochure en kijk op pagina 20.

Onderzoeken en ontwerpen met de Pit projecten

In Pit Projecten werken leerlingen volgens het principe van ‘onderzoekend en ontwerpend leren’. Dit wil zeggen dat ze per groepje informatie zoeken over een aansprekend onderwerp, hierop reflecteren en er een eindproduct over maken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld besluiten een modemuseum te ontwerpen. Of om een zelfgeschreven rap op te voeren over vriendschap.

Redeneren en filosoferen met Pit

Redeneren, (out of the box) denken, meningen formuleren, overtuigen, betogen, discussiëren en luisteren. Door dit soort activiteiten groeien leerlingen niet alleen sociaal-emotioneel, maar ontwikkelen ze ook hun taal-, burgerschaps- en 21e-eeuwse vaardigheden. Met ‘Redeneren met Pit’ en ‘Filosoferen met Pit’ krijg je veel handvatten om jouw leerlingen zulke activiteiten te laten uitvoeren.

Lezen en reflecteren

In de leerlijn Lezen stimuleert Pit Taal leerlingen om veel teksten te lezen. Van allerlei soorten en over heel diverse onderwerpen. Pit Taal reikt je een grote variatie aan teksten aan. Maar je kunt ook teksten uit de Burgerschapskalender gebruiken. Of zelfgekozen teksten uit andere vakken. De bespreking van dit soort verschillende teksten verbreedt de woordenschat van je leerlingen en verdiept hun kennis over andere vakgebieden en thema’s dan taal. Tegelijkertijd behalen ze zo één van de belangrijke leesdoelen: begrijpen wat de auteur met een tekst wil communiceren.

Download de Pit brochure

Heb jij interesse in dé taal- en spellingmethode voor het basisonderwijs? Download dan nu de brochure van Pit. In de brochure lees je onder andere over de opbouw van de methode, het Pit-principe, differentiatie, de verschillende manieren van werken met Pit én nog veel meer!

Download Pit brochure

Uitgelicht