Home
Kennis en inspiratie
Basisonderwijs

Ervaring uit de klas: "Pit geeft onze leerlingen zelfvertrouwen"

Ervaring taal- en spellingmethode Pit

Ervaring uit de klas: "Pit geeft onze leerlingen zelfvertrouwen"

Ze komen van verschillende basisscholen uit Soest. Drie dagdelen per week verzamelen ze zich in de schakelklas van Aleida Hoffman en Cindy Kieft. Hier werken de leerlingen hun taalachterstand weg. Hoe helpt Pit hen?

“Taal is essentieel. Het is de sleutel tot communicatie, tot discussies, tot kenbaar maken wat je voelt en denkt. Op school heb je het nodig voor alle vakken, van rekenen tot geschiedenis. En je taalkennis bepaalt mede naar welk vervolgonderwijs je uitstroomt.” Zo legt Aleida uit waarom het belangrijk is om kinderen van hun taalachterstand af te helpen. En waarom ze het zo prachtig vindt hieraan bij te dragen.   “Onze leerlingen, allemaal vierde- en vijfdegroepers, hebben een taalachterstand omdat ze bijvoorbeeld nieuwkomers zijn of lang in het buitenland gewoond hebben”, vertelt Cindy. “Wanneer ze bij ons beginnen, zijn ze vaak onzeker – ook over hun taalskills. Maar naarmate ze hun hun taalinzicht en vocabulaire vergroten, krijgen ze meer zelfvertrouwen.” Dit zelfvertrouwen stimuleren vindt Cindy het leukst aan haar vak.

Plaatjes bij woorden

Hoe de twee leerkrachten Pit inzetten? Aleida: “We hebben niet de tijd om alles uit Pit te gebruiken. Daarom focussen we op de onderdelen over woordenschat, woord- en zinsbouw. Die bevatten goed gestructureerde uitleg en handige tools – zoals woordwebben, die de relatie tussen woorden tonen.” Aleida vindt het prettig dat Pit veel nieuwe woorden aanreikt waarover leuke gesprekken te voeren zijn met leerlingen, zoals ‘tattoo’ of ‘speer’. 

Bij veel concrete woorden zet Pit een plaatje. “Nuttig voor leerlingen”, zegt Cindy. Waar Pit dit niet doet, zoekt zij soms zelf plaatjes. “Ik hang zo’n beeld dan met het woord erbij op in de klas.” “Niet dat we veel eigen materiaal maken”, haast Aleida zich te zeggen. “Alleen deze woordplaten. En woordkaartjes, waarmee kinderen thuis kunnen oefenen voor toetsen. Meer hoeft ook niet met Pit: de methode is heel compleet.”

Download de Pit brochure

Heb jij interesse in dé taal- en spellingmethode voor het basisonderwijs? Download dan nu de brochure van Pit. In de brochure lees je onder andere over de opbouw van de methode, het Pit-principe, differentiatie, de verschillende manieren van werken met Pit én nog veel meer!

Download Pit brochure

Voldoende uitdaging

Pit maakt taalonderwijs mogelijk op drie niveaus: ‘Basis’, ‘Plus’ en ‘Maat’. Op het ‘Maat’-niveau krijgen leerlingen de meeste uitleg en leerstappen. “We hebben ooit wel eens geprobeerd om één deel van de klas met ‘Maat’ en het andere met ‘Basis’ te laten werken”, vertelt Aleida. “Maar daar werd de groep zo onrustig van dat het hun leren in de weg stond. Sindsdien laten we iedereen ‘Maat’ doen. Dat biedt voldoende uitdaging.”   “De juiste uitdaging maakt leren leuk”, zegt Cindy. “Net als een leuke verhaallijn van hoofdstuk tot hoofdstuk. Pit heeft die, inclusief spannende cliffhangers.” Het verhaal start met een jongetje dat verhuist naar een nieuwe omgeving en daar vrienden moet maken. “Voor onze leerlingen natuurlijk superherkenbaar: zij komen van verschillende scholen en moeten elkaar hier nog leren kennen.”

Plezier in taal

“Ook leuk vinden de kinderen de zelftesten uit Pit”, zegt Aleida. “Of in elk geval hoe ze die bij ons doen: als klassikale quiz, in groepjes. Ze mogen binnen hun groep overleggen over het juiste antwoord. Zo leren ze van elkaar, houden ze elkaar scherp en oefenen ze hun spreekvaardigheid.” Foute antwoorden zijn niet erg. Cindy: “We stimuleren net als Pit een ‘growth mindset’. We leren ze dus dat ze niet falen als ze iets niet kunnen of weten. Dat dit altijd een leerkans is. En dat ze mogen geloven in hun vermogen óm te leren.”

Pit uitproberen?! Doe mee met de uitprobeermaand

Wil je Pit uitproberen in de klas? Doe mee met de uitprobeermaand! Je kunt dan samen met je leerlingen kennismaken met Pit Taal en/of Pit Spelling. Geheel vrijblijvend, zonder kosten en we ondersteunen je met onder andere instructievideo's. Een mooie kans om te ervaren of onze methode past bij de leerstijlen en behoeften van jouw leerlingen.

Meld je aan voor de uitprobeermaand

Uitgelicht

Ons team helpt je graag verder

Ons team helpt je graag verder

Methodespecialisten basisonderwijs

033 - 44 83 800
Stuur een e-mail