Hulp bij inloggen     winkelwagen
Leermiddelenbudget | ThiemeMeulenhoff

Feiten en fabels: de 5 meest gestelde vragen over de inkoop van leermiddelen in het VO

1. Ik zie de laatste tijd steeds vaker de term ‘LIFO’ voorbijkomen. Wat is dat precies?

‘LIFO’ staat voor Licentie-Folioconcept. Steeds meer scholen vragen dit model uit in hun aanbesteding. Bij LIFO schaft de school een digitale licentie van een lesmethode aan, indien gewenst in combinatie met boeken. De licentie bevat de lesstof van meerdere niveaus (vmbo, havo, vwo) en van alle leerjaren. Hiermee wordt het eenvoudiger voor een school om maatwerk te bieden aan haar leerlingen. De boeken die de school naast de digitale licentie kan aanschaffen, zijn altijd (leer)werkboeken die voor één schooljaar zijn bestemd (verbruiksmateriaal). De leerling mag in de boeken schrijven en hoeft ze aan het eind van het schooljaar niet in te leveren. Dit ondersteunt het leren en zorgt ervoor dat een leerling de lesstof van voorgaande leerjaren kan teruglezen.

ThiemeMeulenhoff levert onder de naam LRN-line (spreek uit: learn-line) al een aantal jaren LIFO-lesmethodes aan een groot aantal scholen.

 

2.  Welke voordelen heeft het LIFO-concept voor de inkoop van leermiddelen?Leermiddellenbudget | ThiemeMeulenhoff

Door het LIFO-concept uit te vragen in een aanbesteding, heeft een school de mogelijkheid om naast inkoop bij distributeurs ook rechtstreeks in te kopen bij uitgevers. Als een school haar lesmateriaal direct inkoopt bij een uitgever, ontvangt zij kortingen op de adviesprijzen. In de praktijk komt het regelmatig voor dat distributeurs juist opslagpercentages hanteren op de adviesprijzen van uitgevers.

Wat resteert is de inkoop van de distributie voor de (leer)werkboeken (bezorgen op school of bij de leerling thuis). Ook hier kan een school scherper inkopen. De logistiek van LIFO-lesmethodes heeft namelijk een stuk minder om het lijf. In het LIFO-concept hoeven de leerlingen hun boeken aan het eind van het schooljaar immers niet meer in te leveren. De logistieke inspanning om boeken in te nemen komt dus te vervallen.

3. Kunnen we LIFO opnemen in onze aanbesteding van leermiddelen?

Het onderwijs is in ontwikkeling. Steeds meer scholen kiezen er voor om leermiddelen via hun aanbesteding rechtstreeks in te kopen bij uitgevers zoals ThiemeMeulenhoff. Dit biedt meer mogelijkheden voor co-creatie, direct contact, samenwerking, maatwerk en flexibiliteit. 
ThiemeMeulenhoff gaat graag in gesprek met het schoolmanagement en besturen in het VO over het leermiddelenbeleid en de aanschaf van leermiddelen via een Europese aanbesteding. We hebben hiermee inmiddels veel ervaring opgedaan (o.a. met LIFO) en delen deze graag met scholen. Neem voor meer informatie contact op met een van onze key accountmanagers Bert Wierda of Paul Dijkstra.

 

4.De prijzen voor lesmethodes zijn in de bestelomgeving van mijn distributeur hoger dan de prijzen die in de catalogi van ThiemeMeulenhoff staan. Waarom verschillen deze prijzen?

leermiddelenbudget | ThiemeMeulenhoff

De prijzen in de catalogi van ThiemeMeulenhoff zijn adviesprijzen. Dit is niet alleen het geval bij ThiemeMeulenhoff maar bij de meeste uitgevers. Een distributeur verdisconteert de kosten voor haar dienstverlening in de door haar gehanteerde verkoopprijzen. Steeds vaker hanteert een distributeur een extra opslag bij LIFO-lesmethodes. De oorspronkelijke adviesprijzen van een uitgever zijn hierdoor niet meer inzichtelijk. Deze zijn wel op te vragen bij de uitgever of te raadplegen via de website van de uitgever.

 

5. Kan ik met LIFO-lesmethodes alleen nog maar digitaal werken?

Nee, dat is niet het geval. ThiemeMeulenhoff levert LIFO-lesmateriaal onder de naam LRN-line. Docenten kunnen met LRN-line lesmethodes zelf bepalen hoe ze willen werken: met een mix van digitaal en boeken of volledig digitaal. Hoewel de licentie bij LRN-line altijd wordt aangeschaft, kan alleen met boeken werken eventueel ook. Alle theorie en oefenstof, maar ook digitale toetsen staan hier in. Bij andere aanbieders van leermiddelen is een deel van de lesstof uit het boek gehaald en zit dit alleen nog in de digitale leeromgeving.

ThiemeMeulenhoff raadt een mix van digitaal en boeken aan. Hiermee zijn docenten het meest flexibel en kunnen zij zelf bepalen hoe digitaal ze willen werken. Ook voor leerlingen blijft het prettig om met boeken te werken. Zeker omdat ze in de boeken mogen schrijven.

 

Nieuw! LRN-line content licentie voor een jaar

Kies voor een jaarlicentie met LRN-line. Betaal een vaste prijs per leerling per jaar. Werk volledig digitaal of kies voor digitaal met boek(en).

Trainingen

Ga je voor het eerst werken met één van onze methodes en wil je goed van start? Of ben je op zoek naar verdieping over gepersonaliseerd leren met onze digitale leeromgeving?

Contact?

Informeer gerust naar de mogelijkheden, ook als je eerder wilt overstappen. Neem contact op met (033) 448 3600 of mail naar binnendienst@thiememeulenhoff.nl. Graag helpen we je het beste uit je leermiddelenbudget te halen.