Lock Digitale leeromgeving winkelwagen

Lesgeven op afstand aan leerlingen in het basisonderwijs

Nu je weer les kunt geven op school, maar niet al je leerlingen tegelijk in de klas hebt sta je voor een nieuwe uitdaging. Lesgeven op afstand en in de klas. Een uitdaging waar we je graag zoveel mogelijk bij helpen. Hieronder vind je tips en tricks hoe je onze leermiddelen digitaal kunt gebruiken en ook inspiratie vanuit andere partijen zoals het WWF. Hebben jij of je leerlingen nog geen licentie, dan kun je die gratis bij ons aanvragen. Zo wordt ook lesgeven op afstand voor iedereen leuk, afwisselend en bovenal leerzaam.

Kom je ergens niet uit of heb je een goed idee dat wij moeten delen met jouw collega's in Nederland? Onze klantenservice helpt je graag. 

Algemeen

Basispoort

Leerkrachten in het primair onderwijs hebben mogelijkheden om op afstand les te geven. Al het lesmateriaal is via Basispoort toegankelijk. Basispoort heeft een speciale pagina ingericht.

Tijdelijk gratis licentie

Het kan zijn dat jouw school nog niet digitaal werkt. Scholen die nog geen licenties hebben, kunnen tijdelijk een gratis licentie aanvragen via onze klantenservice.

Handleiding verwerkingssoftware

Werk je als leerkracht op een school? Dan vind je hier de handleiding voor het werken met groepen in de verwerkingssoftware.

Tips voor ouders

Nu ouders vanuit huis hun kind actief ondersteunen bij de lessen op afstand bieden we ze graag een aantal tips. 

Rekenen

Alles Telt 2 - Oefenen

Maak je gebruik van Alles Telt 2? Je kunt eenvoudig oefensessies voor je leerlingen klaarzetten waar ze zelfstandig mee aan de slag kunnen. Ook kan je leerling zelf oefeningen kiezen.

Meer tips en tricks over werken op afstand met Alles telt 2? Lees de speciale nieuwsbrief.

Alles telt Q

Behoefte aan meer digitale rekenmaterialen op dit moment? Dan kun je nu ook gratis toegang krijgen tot de nieuwe rekenmethode Alles telt Q. Neem contact op met onze klantenservice, ze helpen je graag verder. 

Taal

Taalverhaal.nu

Maak je gebruik van Taalverhaal.nu? Dan kunnen je leerlingen vanuit huis ook zelfstandig aan de slag met de oefensoftware voor zowel Taal als Spelling met extra oefenen. Er staat altijd materiaal klaar voor de leerling. En de leerlingen kunnen ook de gewone lesstof doorlopen met de verwerkingssoftware. Bekijk ook andere tips in de special Taalverhaal.nu nieuwsbrief.

Leren Filosoferen met Bas Haring

Ook lessen Filosoferen met Bas Haring kunnen leerlingen zelfstandig thuis maken. Ze bekijken de filmpjes in de mediatheek. De bijbehorende printbladen kun je downloaden en beschikbaar stellen als PDF bestand.

Zelfstandig werken en meer

Toekomstkunde | Lessen over natuur, milieu en duurzaamheid

Lees meer

Het WWF heeft prachtige online lessen 'Toekomstkunde' die geschikt zijn voor thuisonderwijs. De lessen en het werkblad kunnen je leerlingen downloaden en indien nodig printen. Voor leerkrachten is ook een handleiding beschikbaar.

Naar de WWF website

Algemeen| Afstandsonderwijs: tips van Smart met Mart

Lees meer
Normaal geeft Mart van der Linden training aan leerkrachten op school, maar hij legt ook regelmatig via online filmpjes uit hoe je digitaal kunt werken met eDition. Werk je normaal niet digitaal in je klas en heb je nu wat moeite om je weg te vinden? Bekijk dan de handige filmpjes over het aanmaken van groepen, resultaten bekijken en nog veel meer. Naar de Playlist 'Smart met Mart'
Lesgeven op afstand door coronavirus - Tips van Smart met Mart

Zelfstandig werken | Tips voor ouders

Lees meer
Ook ouders helpen thuis mee om hun kinderen zoveel mogelijk 'bij de les' te houden. Met de Zelfstandig Werken reeks kunnen kinderen zelfstandig aan de slag met specifieke onderwerpen waar ze extra aandacht aan moeten of willen besteden. De reeks is grotendeels vernieuwd. Maak kennis met de nieuwste materialen en Z helden! Lees meer

Engels| Actuele opdrachten Take it Easy

Zoek je een aantal actuele opdrachten die jouw leerlingen zelfstandig kunnen doen? Leerlingen kunnen zelf deze actuele opdrachten bekijken door in hun methodestartpagina de 'Actuele Opdrachten' aan te klikken en vervolgens te zoeken op 'alleen'. Zo verschijnen alle opdrachten die ze zelfstandig kunnen maken. Meer tips voor het werken op afstand met Take it easy? Lees de nieuwsbrief. Lees de nieuwsbrief
actuele opdrachten voor thuis onderwijs

Ouders| Tips voor ouders voor thuisonderwijs

Lees meer
Nu ouders vanuit huis hun kind actief ondersteunen bij de lessen op afstand bieden we ze graag een aantal tips. Lees de tips voor ouders

Verkeer | Oefenen voor het theorieexamen

Lees meer

Je leerlingen fietsen nu niet meer naar school, maar moeten zich nog steeds voorbereiden op een veilig deelname aan het verkeer en het VVN Theoretisch verkeersexamen. Bestel nu gratis de verwerkingslicentie voor je leerlingen, dan kunnen ze thuis zelfstandig aan de slag.

Lees meer
Bereid je leerlingen perfect voor op het schoolverkeersexamen met onze lesmaterialen

Engels | Super simple songs

Lees meer

Nu kinderen vanuit huis onderwijs volgen kun je ze als leerkracht niet allemaal tegelijk de hele dag aandacht en instructie geven. Ook hun ouders kunnen dat in veel gevallen niet. Dus is het handig om ook een aantal zelfstandige activiteiten te organiseren. Zelfs voor de allerkleinsten. De allerjongste leerlingen kunnen zich onderdompelen in de Engelse taal door liedjes te luisteren en te bekijken van Super Simple Songs!

Bekijk Super Simple songs

Zelfstandig werken | Tips voor ouders

Lees meer
Ook ouders helpen thuis mee om hun kinderen zoveel mogelijk 'bij de les' te houden. Met de Zelfstandig Werken reeks kunnen kinderen zelfstandig aan de slag met specifieke onderwerpen waar ze extra aandacht aan moeten of willen besteden. De reeks is grotendeels vernieuwd. Maak kennis met de nieuwste materialen en Z helden! Lees meer

Artikel | Coronatijd: Neem tijd, geeft tijd

Lees meer

Het zijn bijzondere tijden. Pieter Gerrits, auteur voor het onderwijstijdschrift JSW, geeft tips hoe je als ouder of leerkracht de komende weken kinderen gemotiveerd kunt houden. 

Lees het artikel
jsw onderwijs vakblad

Artikel | Zoek het in boeken

Lees meer

We weten niet waar we het moeten zoeken. Scholen zijn gesloten en kinderen krijgen thuis onderwijs. Zoekboeken zijn bij uitstek goed voor vertier en prikkelen je fantasie. Wanneer je kijkt in boeken, samen of alleen, en zoekt breid je ook je woordenschat uit, bevorder je je concentratie en doe je kennis op. Dus.. zoek het in boeken!

Lees het artikel

Algemeen| Natuuropdrachten voor in de tuin

Lees meer
Het is mooi weer, dus leerlingen hebben de kans om in hun eigen tuin te spelen en te leren tegelijk. Op Natuuropdrachten van Staatsbosbeheer staan meer dan 100 leuke opdrachten voor kinderen van verschillende niveau's waarbij ze moeten rekenen, onderzoeken, ontdekken en veel meer. Een groot aantal is ook geschikt voor in de tuin. Bekijk de Natuuropdrachten
natuuropdrachten staatsbosbeheer thuis onderwijs

Lestip| Lekker naar buiten!

Lees meer
We werken zoveel mogelijk thuis en blijven zoveel mogelijk binnen. In deze bijzondere ‘corona-tijd’ is het lastig om de kinderen op afstand in beweging te krijgen. 
Maar met deze app gaat het je misschien toch lukken! Even lekker bewegen in de frisse lucht, fijn voor lichaam en geest!
 
Download het lesartikel

Lestip| Kanjertraining thuispakket

Download het thuispakket
Werk je op school met de Kanjertraining? Ook thuis kunnen je leerlingen aan de slag met Kanjertraining oefeningen. Max de kanjertrainer heeft een thuispakket gemaakt voor week 3. Een leuk pakket dat ouders kunnen uitprinten en waarmee kinderen kunnen knutselen, spelen en leren. Download het thuispakket

Engels| Themawoorden oefenen

Lees meer

Werk je met Take it easy? Wist je dat je de themawoorden eenvoudig met je leerlingen kunt delen om ze zelfstandig of met hun ouders te laten oefenen? Je vindt ze op de startpagina voor de leerkracht.

take-it-easy-lesmehode-engels-logo

Afstandsonderwijs| Samen onderwijs ontwerpen

Lees meer

Waarschijnlijk ontdek je ook dat het letterlijk en figuurlijk kopiëren van lessen uit de methodes in deze situatie van afstandsonderwijs niet werkt. Hoe geef je instructie? Hoe hou je zicht op voortgang? En hoe kun je differentiëren op afstand? Het burritomodel kan je helpen bij het aanpassen van je onderwijs aan deze situatie.

 
Lees het artikel
burrito model in het onderwijs

Lestip| Aan de slag met vlinders en libellen in de tuin

Lees meer
Nu het lente is komen er weer insecten tevoorschijn in de tuin. De vlinderstichting heeft lesmaterialen ontwikkeld voor alle groepen die ook geschikt zijn voor in de eigen tuin. Bekijk een filmpje van pop tot vlinder, knutsel Rupsje Nooitgenoeg of ontdekhet verschil tussen dag- en nachtvlinders.
Naar de Vlinderstichting

Rekenen| Alles telt spellen

Lees meer
Wist je dat Alles telt ook een website heeft met rekenspellen? Leerlingen kunnen lekker gamen en leren rekenen tegelijk. Naar de spelpagina
alles-telt-spellen

Lestip| Kanjertraining thuispakket

Download het thuispakket
Week 4 is bijna voorbij en we werken nog steeds vanuit huis. Het duurt in ieder geval  nog tot eind april. Het Kanjertraining thuispakket 4 biedt weer spelletjes en oefeningen die leerlingen goed thuis kunnen doen. Van eieren uitblazen tot een vraag maar raak spel. Leuk en leerzaam. Download het thuispakket
kanjertraining

Lestip| Nationale Kinderherdenking

Bekijk het videopakket
De organisatie van de Nationale Kinderherdenking 4 mei heeft vanwege de bijzonder omstandigheden een alternatief programma samengesteld. Inspringend op het thuisonderwijs en de digitale vormen van lesgeven die in een stroomversnelling zijn geraakt, hebben is een videolespakket voor basisscholieren en (thuis)docenten samengesteld: Verhalen in Beeld. Vijf indrukwekkende oorlogsverhalen, verteld door vijf bijzondere Nederlanders.
 
Bekijk het videolespakket

Column| Juf Sabine

Lees verder
Ook al hebben de meeste leraren en leerlingen hun weg gevonden met het 'lesgeven op afstand', juf Sabine blijft haar kleutertjes missen. In haar column schrijft ze hoe ze werkt op afstand en probeert de verschillen tussen leerlingen zoveel mogelijk te beperken.
 
Lees de column van Sabine