Hoe werk je met Feniks?
Feniks biedt compleet lesmateriaal voor de onder- en bovenbouw. In de onderbouw werk je met leerwerkboeken (vmbo-bk) of leer- en werkboeken (vmbo-kgt, vmbo-t/havo, havo/vwo en vwo). Voor alle niveaus is alle lesstof digitaal beschikbaar in eDition. Bovendien heb je met LRN-line digitaal toegang tot alle lesstof en oefenmateriaal van meerdere leerjaren en niveau's.
Opbouw vmbo-bk
In de onderbouw van vmbo-bk werk je met één leerwerkboek. De hoofdstukken volgen de loop van de tijd. Op de rechterbladzijde staan de opdrachten. Links staan de teksten en bronnen die je nodig hebt om opdrachten te maken. Het hoofdstuk begint met een grote foto. Elke paragraaf begint met een opdracht. In de laatste opdracht beantwoord je de deelvraag van de paragraaf. Aan het eind vind je "Tips voor de toets". In de paragraaf "Dit heb je geleerd" vind je alle gebeurtenissen op een tijdbalk, alle personen, alle begrippen en oefen je nog een keer met de opdrachten bij de paragraaf. Bij keuzeopdrachten staan opdrachten over een ander deel van de wereld (Wereldgeschiedenis) in de tijd van het hoofdstuk.
Opbouw vmbo, havo en vwo
In de onderbouw (vmbo-kgt, vmbo-t/havo, havo/vwo en vwo) werk je met een leer- en een werkboek. Het leerboek bevat alle theorie die je nodig hebt om de opdrachten in het werkboek te maken. Elk hoofdstuk begint met een oriëntatie-paragraaf waarin je kennismaakt met het tijdvak. Op de tijdbalk is de tijd (in kleur) aangegeven. Aan het begin van elke paragraaf vind je de deelvraag en de theorie. In de Afsluiting vind je alle belangrijke gebeurtenissen, personen en begrippen bij elkaar. Bij keuzeopdrachten staan opdrachten over een ander deel van de wereld (Wereldgeschiedenis) uit de tijd van het hoofdstuk.
Nieuwe release havo/vwo
Vanaf dit schooljaar is er een nieuwe release van Feniks onderbouw voor havo en vwo. In deze release is er onder andere extra aandacht voor de relevantie van geschiedenis. In een apart hoofdstuk én met opdrachten in elke paragraaf waarin leerlingen actief bezig zijn met het nut van geschiedenis. Ook is er meer aandacht voor leerdoelen. Elke paragraaf opent met de leerdoelen, opdrachten zijn gekoppeld aan een leerdoel en bij de afsluiting kunnen leerlingen hun beheersing van alle leerdoelen toetsen. Verder is ook de verdeling van de lesstof over de leerjaren aangepast, waarbij goed is geluisterd naar de wensen van docenten. Met deze nieuwe release blijft Feniks je ondersteunen met actueel lesmateriaal.
Waarom is geschiedenis een relevant vak?
Als docent geschiedenis heb je ongetwijfeld te maken met kritische vragen van leerlingen. Zoals "Waarom heb ik geschiedenis, wat is het nut daarvan?" Deze leskaart met animatie helpt je op weg om op een eenvoudige en illustratieve manier duidelijk te maken waarom geschiedenis relevant is.