Auteurs over lesmethode DoorNederlands
Je student bij de (online) les
Medio maart moest elke docent en student eraan geloven: online werken en onderwijs op afstand. Wat voor de één een hele omschakeling bleek, was voor de ander niet heel anders werken dan anders. Blended learning, digitaal leren, afstandsleren, differentiëren, maatwerk: actuele onderwijsvormen. Je moet er als docent Nederlands in het mbo iets mee. Maar in de praktijk lukt dat niet altijd meteen. DoorNederlands, voor het mbo, brengt alle mogelijkheden bij elkaar. Zo kan jij je als docent helemaal richten op wat telt: de individuele student. Eindredacteur Ruud Alers en auteur Joke van der Veen praten je bij.
Eigen verantwoordelijkheid
Afstandsleren is meer dan met z’n allen achter de laptop kruipen, je verzamelen in een digitaal klaslokaal en live een les op het scherm volgen. Ook opdrachten en zelftoetsen maken horen daarbij. Het vraagt veel voorbereiding en vooral ook durf van jou als docent. Misschien een troostrijke gedachte: ook studenten zijn afstandsleren niet gewend, al zijn ze misschien handiger met de tools en op internet.
Het kost je als docent te veel tijd wanneer je studenten online, al of niet via de elo, hun werk inleveren en wanneer je zelf alles wilt (blijven) controleren. Dat is met DoorNederlands helemaal niet nodig. Studenten doen trouwens vaak niets met jouw feedback. Ze kunnen zelf hun werk nakijken en beoordelen. Ze kunnen feedback geven op elkaars werk via de digitale communicatiekanalen. Jij bepaalt alleen wat en wanneer iets wordt ingeleverd. Studenten kunnen in principe geheel zelfstandig de taken in DoorNederlands doorwerken, dus ook de lessen en opdrachten die jij als docent voor hen hebt klaargezet. Alleen de praktijkopdrachten, aan het eind van een taak, zul je zelf moeten beoordelen.
Deze manier van werken stimuleert de eigen verantwoordelijkheid van de student. Hij leert dat elk resultaat het gevolg is van zijn eigen motivatie en inspanning. Smoesjes als ‘Ik kan niets voor Nederlands doen, want mijn boek ligt nog thuis’ zijn er niet meer bij.
Jij bent als docent ‘slechts’ organisator van het online leren, coach en soms taaldeskundige. Wees vooral heel duidelijk en geef je eigen grenzen aan. Bespreek elke taak of reeks opdrachten uit een taak online voor met de studenten: de leerdoelen van de taak (‘Je kunt ...’), de theorie die de studenten nodig hebben (‘Theorie die ...’) en de resultaten die ze moeten opleveren.