Het mbo is het minst betuttelende onderwijs dat ik ken. Dat vond ik al fijn toen ik zelf les had op een roc. Als mbo’er verdien je een volwassen benadering, ook wat betreft je vrijheid van meningsuiting. Mooi vind ik bovendien dat je al vroeg in je opleiding aan de slag gaat in het werkveld. Daardoor kom je razendsnel in aanraking met mensen uit alle lagen van de bevolking. Op het mbo leer je zoveel meer dan een vak; je leert je ook te bewegen in de maatschappij.
Ondergeschoven kind
Vanwege die stage of leerbaan kun je als student niet in een klein, beschermd wereldje blijven. Noch kun je je passief opstellen. Niet als je echt klaargestoomd wilt worden voor je beroep. Je móét interactie hebben, je móét soepel omgaan met andere manieren van denken en doen. Alleen dan lukt het je goed samen te werken met collega’s en effectief te communiceren met klanten, cliënten of patiënten.
Steeds meer roc’s beseffen dat communicatie- en samenwerkingsvaardigheden minstens zo belangrijk zijn als beroepsgerichte kennis en skills. Zij zien daarom steeds vaker het belang van het vak Omgangskunde, waarin die vaardigheden centraal staan. Lessen Burgerschap blijven echter een onderschoven kindje. En dat terwijl studenten juist in deze lessen leren hoe ze goed kunnen samenleven en -werken in een maatschappij vol verschillen.
Volwaardige opleiding
Veel scholen kijken voor hun burgerschapslessen welke docent nog wat tijd overheeft. Met wat mazzel vindt die het leuk ze te geven, maar dat is niet altijd zo. En het is ook lang niet altijd iemand die weet hoe hij zo’n les aan moet pakken. Laat staan dat hij een opleiding Leraar Burgerschap heeft gevolgd. Die opleiding is er namelijk nog niet. Net zomin als er veel trainingen, workshops of studiedagen voor zijn.
Ik pleit ervoor dat scholen, leraren en politici ‘Burgerschap in het mbo’ serieuzer nemen. Het zou zeker in de eerste drie opleidingsjaren een apart vak moeten zijn, al worden burgerschapsthema’s idealiter in elk vak verweven. Bovendien hoop ik dat er een volwaardige opleiding Leraar Burgerschap komt. Dat vergroot de kans op bekwame docenten, die hopelijk onderstaande tips meenemen in hun burgerschapslessen.