
Period 1: Life Long Learning
We openen met het thema Life Long Learning. De taken in dit thema zijn relatief luchtig en generiek van aard. De vaardigheden zijn algemeen voorbereidend en breed toepasbaar.
Period 2: Instructions and procedures
Het snappen, volgen en overbrengen van vastgestelde procedures is een belangrijke vaardigheid voor onze ICT-studenten. In hun later beroepspraktijk moeten zij vooral instructies kunnen lezen, er begrijpend naar kunnen luisteren en collega’s of gebruikers helder kunnen instrueren. Daar leggen we in deze periode dus de focus op.
Period 3: Applying for a job
Een groot deel van onze studenten gaat op stage in het tweede leerjaar. Daarvoor doorlopen ze in periode 4 van hun eerste jaar een ‘stage-matching’. Hierin krijgen ze een vacaturetekst of beschrijving van een bedrijf, schrijven ze een brief, maken ze een cv en voeren ze een sollicitatiegesprek bij hun stagebedrijf. In periode 3 oefenen ze dit alles alvast binnen het thema Applying for a job.
Period 4: Work Placement
Tijdens de stage zal de student er het beste van willen maken en daarbij ook het een en ander documenteren. Cruciale vaardigheden voor een succesvolle stage zijn luisteren naar wat er gevraagd wordt, schrijven over wat er is uitgevoerd en het leerproces bespreken.’
De feedback
‘Wat vinden onze studenten zelf van DoorEngels? Daarvoor hebben we een (kleinschalige) enquête uitgezet. Uit deze enquête blijkt dat de methode gemiddeld een 7,9 scoort.
Differentiatie
Studenten geven aan dat zij het erg motiverend vinden gedifferentieerd te kunnen werken: op eigen tempo en niveau, in de volgorde die zij willen, maar wel met voortdurende uitdagingen. Bijna 60% werkte op taalniveau A2-B1, een kleine 36% op niveau B1-B2 en de rest op niveau A2 (zie figuur 1).
Uitleg en bronnen
De uitleg en bronnen bij de opdrachten vinden studenten over het algemeen behulpzaam: die scoren gemiddeld een 7. Wel geven de studenten aan dat ze er wel nog echt toelichting bij willen van de docent. Ze blijven ons dus nodig hebben.
Opbouw
Studenten blijken de opbouw van DoorEngels goed te begrijpen (zie figuur 2). Ze snappen dat ze eerst een warming-up doen, daarna iets leren over Engels in het dagelijks leven (‘In Daily Life’), de taal vervolgens leren toepassen op hun toekomstige beroep (‘At work’) en uiteindelijk een ‘self test’ moeten uitvoeren om na te gaan in hoeverre ze alles begrepen hebben.
Soorten vragen
Studenten vinden de meerkeuzevragen goed. Over de open vragen zijn de studenten verdeeld. Sommige studenten vinden het lastig zichzelf een beoordeling te geven. Anderen vinden het juist fijn en leerzaam dat zij zelf informatie moeten opzoeken, voorkennis moeten gebruiken en een goed, concreet antwoord moeten formuleren. De voorbeeldantwoorden bij de open vragen vinden ze duidelijk (score: 8,1).’
De conclusie
‘Al met al zijn zowel wij als docenten als onze studenten erg content met de overstap naar DoorEngels. Onze lessen zijn inhoudelijk up to date en goed te geven. Ze sluiten uitstekend aan bij de belevingswereld van onze studenten. En ze helpen hen om hun mogelijkheden ten volle te benutten.’