Ervaar De Geo

Ervaar De Geo zelf

Met boeiende lessen, interactieve werkvormen en sterke inhoud helpt De Geo leerlingen de wereld écht te begrijpen. Wil je ontdekken hoe De Geo dat doet? Op deze pagina vind je alles om zelf te ervaren hoe de methode werkt: van inspirerende voorbeelden tot praktische tips, en de links van de eerder gestuurde emailings. Duik in de materialen en ontdek wat De Geo voor jouw lessen kan betekenen!

Alcarta Data & Bouncy Maps: op ontdekkingsreis in jouw les

Met Alcarta Data ontdekken jouw leerlingen zelf de wereld aan de hand van interactieve kaarten. Ze vergelijken landen, spotten trends en onderzoeken patronen: gewoon door te spelen met data. Elk gebied heeft een eigen profiel en data door de jaren heen, perfect voor onderzoekjes, opdrachten of werkstukken. Inspiratie nodig? Laat ze uitzoeken welk land de snelste ontwikkeling doormaakte, of welke gemeenten het minst vergrijsd zijn. Ook handig: er staan al kant-en-klare vragen klaar, waarbij leerlingen zelf hun antwoord kunnen checken:

  • Bij de kaart Nederland/Vergrijzing bedient de leerling de timeslider en grafiek om een gebied te identificeren (‘weinig vergrijzing tot 2040’).

  • Bij de kaart Nederland/Migratie moet de leerling de definitie van een begrip (‘migratiecijfer’) toepassen.

  • Bij de kaart Nederland/Migratieachtergrond combineert de leerling de kaart en de gebiedsprofielen om een verschijnsel te lokaliseren (‘hoog percentage inwoners met Turkse achtergrond’).

  • Bij de kaart Wereld/Voedselgewassen Fruit gebruikt de leerling de verschillende kaarten en combineert deze met kennis over klimaat. Bij een tweede vraag gebruikt de leerling de grafiek om productietoename in beeld te krijgen.

  • Bij de kaart Wereld/Voedselgewassen Genotmiddelen gaat de vraag over koffie in Ethiopië. De leerling vergelijkt de groei van de opbrengst per hectare met andere landen.

Bouncy Maps maakt het extra leuk. Deze vervormende kaarten laten landen of gemeenten letterlijk groeien of krimpen op basis van data. Kies een thema, kijk hoe de kaart beweegt en bespreek de verschillen. Een speelse, prikkelende start van je les! Kortom: met Alcarta Data en Bouncy Maps laat je jouw leerlingen zélf ontdekken, vergelijken en analyseren. Klaar om aan de slag te gaan?

Let op: voor het deel van Bouncy maps heb je een geactiveerde proeflicentie nodig. Heb je die nog niet? Vraag het hier aan!

Keuzevrijheid met De Geo

Waarom biedt De Geo zoveel keuze?

'Veel docenten vragen ons: hoe maak je nou de juiste keuzes in De Geo?' vertelt Maaike Borgers, contentontwerper van De Geo. 'Want met acht hoofdstukken per leerjaar in de onderbouw is er meer aanbod dan je in een schooljaar kunt én hoeft te behandelen. Die veelheid aan materiaal is nou juist de kracht van De Geo: je kunt zelf bepalen welke regio’s en thema’s het beste aansluiten bij jouw leerlingen. Wil je inspelen op actuele gebeurtenissen, een favoriete regio behandelen of focussen op specifieke vaardigheden? Het kan allemaal!'

Wat voor keuzes kun je maken?

'Dat hangt helemaal af van wat jij belangrijk vindt in je lessen. Een paar voorbeelden:

  • Zie je in het nieuws veel over een bepaald gebied, of heb je zelf inspirerend beeldmateriaal over een regio zoals Japan of Chili? Kies een hoofdstuk dat daarbij aansluit! Leerlingen zijn het meest betrokken als hun docent enthousiast vertelt.

  • Wil je variatie na een paar jaar dezelfde hoofdstukken? Of juist herhaling bieden bij lastige onderwerpen? Dankzij de koppeling tussen de leerboeken en het Basisboek kun je vergelijkbare thema’s telkens in een andere regio behandelen.

  • Wil je je leerlingen een wereldreis laten maken, of juist hun blik richten op hun eigen omgeving? Door het brede regionale aanbod kies je zelf de insteek die past bij jouw klassen.'

Hoe stel je je eigen lesroute samen?

'Dat begint met een paar slimme keuzes:

  • Bepaal hoeveel hoofdstukken je wilt behandelen. Werk je met twee keer 50 minuten per week, dan zijn vijf à zes hoofdstukken per leerjaar een goed uitgangspunt.

  • Gebruik het hoofdstukoverzicht in het leerboek om thema’s, regio’s en vaardigheden te matchen met jouw doelen.

  • Kies je basis: bepaal welke regio’s en vaardigheden je sowieso wilt behandelen en vul de rest aan om tot een compleet lesprogramma te komen.'

Zijn er ook kant-en-klare routes?

'Jazeker: ons auteursteam heeft voorbeeldroutes ontwikkeld met verschillende accenten. Deze routes dekken alle kerndoelen en helpen je snel een samenhangend programma te kiezen. Je vindt ze in onze online leeromgeving, waar je vanaf aankomend schooljaar ook zelf materiaal kunt arrangeren. Zo stel je eenvoudig een gepersonaliseerde leerroute samen, afgestemd op jouw leerlingen!'

Het Basisboek: de ruggengraat van De Geo

Hoe haal je het maximale uit het Basisboek? Docent én auteur Freek Jutte deelt hieronder zijn ervaringen. Van gestructureerde kennisopbouw tot praktische inzet in de les: het Basisboek helpt leerlingen om verbanden te leggen en geografische concepten écht te begrijpen. Waarom is het Basisboek zo uniek? "Het Basisboek is een vast onderdeel van De Geo voor de onderbouw havo/vwo. Het bevat álle theorie voor drie leerjaren, thematisch geordend. Leerlingen zien zo niet alleen een los onderwerp, maar ook het grotere plaatje. Wanneer ze bijvoorbeeld werken aan het thema ‘Actieve aarde’ en Japan bestuderen, kunnen ze meteen de bredere theorie over platentektoniek erbij pakken. Dat helpt hen om verbanden te leggen: waarom aardbevingen voorkomen in Japan, maar ook in Chili – en waarom nauwelijks in Nederland."

Hoe helpt het Basisboek bij effectief leren? "Het Basisboek zorgt voor herhaling en verdieping. De Basisboeknummers (Bnrs) keren terug in verschillende leerjaren en lessen. Zo worden leerlingen steeds opnieuw naar dezelfde theorie verwezen, waardoor de kennis echt blijft hangen. Dit maakt het boek niet alleen een leerhulpmiddel, maar ook een praktische gids. Het heeft een duidelijke structuur, een handig register en sterke visuele ondersteuning. Dat helpt enorm bij vaardigheden zoals kaartlezen, schaalniveau wisselen en geografische verbanden leggen."

Hoe zet jij het Basisboek in de les in? "Ik zorg dat mijn leerlingen het Basisboek altijd bij zich hebben, maar sommige collega’s werken met een klassenset. Het is ideaal voor instructie bij lastige onderwerpen, zoals het demografisch transitiemodel. Daarnaast gebruik ik het vaak bij actuele gebeurtenissen, bijvoorbeeld om een cycloon of tsunami geografisch uit te leggen. Het boek maakt het vak tastbaar en levendig. En eerlijk? Veel leerlingen vinden het uiteindelijk gewoon een fantastisch boek!"

Nieuwsgierig? Bekijk hier het inkijkexemplaar van het Basisboek!

Meer weten?

Heb je vragen of wil je nu meer weten over de kracht van De Geo? Plan gelijk een telefonische of live afspraak in met jouw vaste contactpersoon. Natuurlijk kun je ook bij haar/hem terecht als je beoordelingsmateriaal wil ontvangen.

Vind jouw accountmanager