Hulp bij inloggen     winkelwagen
Header NT2 | methode voor anderstaligen | ThiemeMeulenhoff

NT2+

Kennisevent NT2+

 

ThemaSamenwerkend leren

Datum: 14 april 2022

Tijd: 13:30 - 18:00 uur

Locatie: Social Impact Factory, Utrecht

Speciaal voor NT2-docenten die met onze methodes Zebra+, IJsbreker+ en Code+ werken, organiseren wij op donderdag 14 april weer een kennisevent! Dit keer met het thema ‘Samenwerkend leren’. Tijdens de sessies komen verschillende facetten van samenwerkend leren aan bod. Naast de samenwerking tussen studenten, ook de interactie en samenwerking tussen docent en student én tussen docenten onderling. Daarnaast is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met jouw collega-docenten. Aan het eind van de middag ga je met concrete handvatten naar huis. Deelname is gratis.

Aanmelden is niet meer mogelijk. Wil je op de hoogte blijven van onze evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.


Oriëntatietoets bij ThiemeMeulenhoff

Programma

13.30 - 14.00  Ontvangst
14.00 - 14.10  Welkom
14.10 - 14.45  Plenaire sessie: Effectief samenwerkend leren
14.50 - 15.45  Breakout sessies ronde 1: Samenwerkend leren met jouw methode
                          A – Code+
                          B – IJsbreker+
                          C – Zebra+
15.45 - 16.15  Pauze
16.15 – 17.10  Breakout sessies ronde 2: Samenwerkend leren per vaardigheid
                          A – Spreken
                          B – Schrijven
                          C – Lezen
17.15 - 18.00  Borrel

Plenaire sessie

Onno ter Haar

Effectief samenwerkend leren

Iedere NT2-docent gebruikt in de les, bewust of onbewust, vormen van samenwerkend leren. Er zijn tal van redenen te bedenken die pleiten voor samenwerkend leren. Toch gebeurt het maar al te vaak dat de gewenste opbrengsten uitblijven. In deze plenaire sessie zal Onno ter Haar van Radboud in’to Languages op zoek gaan naar een verklaring hiervoor. Hij beantwoordt de vraag uit welke werkzame bestanddelen samenwerkend leren bestaat en wat je als docent moet doen om het potentieel ervan te benutten. Een conclusie is alvast dat de docent en de groep er samen in moeten investeren om van samenwerkend leren een succes te maken.

Door: Onno ter Haar - docent en trainer NT2, Radboud Universiteit

Sessies ronde 1

Karolien Kamma NT2

A - Code+: Woordenschat en grammatica onder de loep

Aan de hand van de uitgangspunten van Code+ rond grammatica en woordenschat en een aantal prikkelende stellingen verkennen we met elkaar mogelijkheden tot verdieping van ons onderwijs. Want wat doe je in de les met deze bouwstenen? Op welk moment en op welke manier laat je grammatica en woordenschat terugkomen in de les? Centraal staat het uitwisselen van ervaringen en ideeën zodat je nieuwe inspiratie opdoet voor het werken met Code+.

Door: Karolien Kamma - docent en auteur leermiddelen NT2, INTT Universiteit van Amsterdam


Kim SchiewerB - IJsbreker+

Omschrijving volgt binnenkort.

Door: Kim Schiewer-Huigen, NT2-docent bij Curio


Barbara de JongC - Zebra+

Tijdens deze workshop inventariseert Barbara samen met de groep waar het samenwerkend leren in Zebra+ in de praktijk goed uit de verf komt en waar minder. Vervolgens wordt er gezamenlijk gewerkt aan een (digitaal) eindproduct met ideeën om het samenwerkend leren binnen Zebra+ te verbeteren, verbreden of verdiepen. Dit kunnen ideeën zijn die direct toe te passen zijn binnen de praktijk, maar ook ideeën voor de uitgever tot verbeteringen van de methode. Het streven is aan het eind van de workshop dit product af te hebben.

Door: Barbara de Jong - docent NT2 en mentor bij het Dr. Nassau College, ISK.


Sessies ronde 2

Thomas StamA - Spreken: Doe meer met minder!

Het is misschien wel het lastigste dilemma van het NT2-docentschap: komt mijn feedback op spreken wel over? Begrijpt de cursist mijn feedback? Komt mijn feedback niet te aanvallend over? Moet ik nu wel feedback geven? Kortom, wanneer is het beste moment om feedback op spreekvaardigheid te geven? Thomas Stam laat in een korte workshop zien hoe je – onafhankelijk van je lesmethode – een moment voor feedback kunt creëren in de les.

Door: Thomas Stam - docent en ontwikkelaar NT2, Vrije Universiteit Amsterdam

Nicky HeijneB - Schrijven: Optimalisering van je schrijfonderwijs

Wie de schrijftaken in NT2-leergangen bekijkt, zal opmerken dat deze vaak aan het eind van een hoofdstuk staan en een afrondende functie hebben. Maar een schrijftaak die wat onderwerp betreft past bij een overkoepelend thema hoeft nog geen goede schrijftaak te zijn. Hoe kun je er als docent op letten dat de schrijftaken uitnodigen tot schrijven omdat ze stimulerend en prikkelend zijn en dat ze tegemoetkomen aan de leerwens van je cursisten? Krijgen verschillende tekstsoorten wel voldoende aandacht in het curriculum? Daarnaast besteden we aandacht aan feedback. Wat is zinvolle feedback, op welke dingen let je en welke dingen laat je voorlopig gaan? En niet onbelangrijk, welke hulpmiddelen kun je inzetten om feedback minder tijdrovend te maken?

Door: Nicky Heijne - docent NT2, Universiteit van Amsterdam

Camille WelieC - Lezen: Eenvoudig aan de slag met samenwerkend lezen

Er wordt in het NT2-onderwijs nog weinig gebruik gemaakt van samenwerkend lezen. In deze sessie wordt uitgelegd waarom dat een gemiste kans is en hoe je er eenvoudig mee aan de slag kunt gaan in je NT2-les.

Door: Camille Welie - docentenopleider NT2, Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit van Amsterdam
Door omstandigheden wordt deze workshop overgenomen door Annemarie Nuwenhoud - docentenopleider NT2 en coördinator VU-NT2 Expert, Vrije Universiteit van Amsterdam