De één stond lang geleden voor de klas op het mbo en geeft nu lesmethode MIXED voor het beroepsgerichte vmbo uit. De ander zet zijn jarenlange ervaring in het onderwijs nu in op bestuurlijk niveau en onderneemt initiatieven om met name het vmbo-onderwijs positief te verbeteren. Ad in den Haak en Hermen Schotanus Blok hebben hart voor het vmbo en bespreken met elkaar hoe ze vanuit hun eigen expertise een bijdrage kunnen leveren aan de grootste vorm van onderwijs in Nederland. |
|
Ad: “Dag Hermen, goed je te zien. Hoe is het?”
“DE MAATSCHAPPELIJKE TREND OM VOOR HET ALLERHOOGSTE TE WILLEN GAAN, PAST HET VMBO DAARIN?”
Ad: “Daar wilde ik het dus precies met je over hebben. Ik las het boek De prestatiegeneratie en daarin komt het vmbo ook niet naar voren als een positieve vorm van onderwijs. De auteur schetst de maatschappelijke trend om alleen voor het allerhoogste te willen gaan. Daarin past het vmbo minder goed dan de havo of het vwo. Sterker nog, het vmbo lijkt in dat licht vooral een plek voor de jongeren die het allemaal niet aankunnen. Hoe kijk jij daar tegenaan?” Hermen: “Wat wel opvalt is dat – hoewel het vmbo nog steeds het grootste deel van het voorgezet onderwijs vormt – er elk jaar minder vmbo-leerlingen zijn, misschien hangt dat hiermee samen. Niet dat we nou steeds intelligenter worden met z’n allen, maar wel dat er steeds meer druk ligt op prestaties en opleiding. Als ik op basisscholen kom, dan hoor en zie ik heel vaak dat ouders niet blij zijn als hun kind vmbo-advies krijgt. Ze kiezen ervoor om hun kind naar een scholengemeenschap te laten gaan, in de hoop dat het doorstroomt naar de havo. Dat werkt natuurlijk ook door op hoe een kind zijn eigen intelligentie en mogelijkheden ervaart. Als ze naar het vmbo moeten krijgen kinderen het gevoel dat ze ‘niet goed genoeg kunnen leren’ en dat ze ‘maar’ vmbo doen.” Ad: “En die signalen uit hun directe omgeving beïnvloeden natuurlijk ook hoe docenten in hun vak staan. Ik merk dat ook als ik mensen op het vmbo spreek; veel docenten hebben door dit soort ontwikkelingen zelf ook dat gevoel dat ze ‘maar’ op het vmbo lesgeven. Terwijl zij juist zo’n ontzettend belangrijke rol spelen in het leven van hun leerlingen.” |
Vmbo beroepsgericht
Visie op het vmbo
VMBO-docent Hermen en Portfoliomanager Ad in gesprek over de prestatiegerichte maatschappij en meer maatwerk in het onderwijs.
Ad: “Kunnen wij als uitgever specifieke aandacht geven aan de leermiddelen voor het vmbo, om het imago van het vmbo te verbeteren?” Ad: “Hoe zou een educatieve uitgeverij docenten nog meer kunnen ondersteunen om het vmbo aantrekkelijker te maken voor leerlingen en ouders?”
"ZORG DAT DE LESINHOUD EN DE LESSTOF DIE JE AANBIEDT AAN LEERLINGEN PAST BIJ HUN BELEVINGSWERELD EN NIVEAU EN DAT HET ZE MOTIVEERT."
Ad: “Jij werkt zelf ook actief aan een positief imago voor het vmbo, met jouw platform VMBO-docent.” Ad: “Naast VMBO-docent houd je je ook bezig met andere activiteiten om het vmbo in een positief daglicht te zetten: Meester Rembrandt. Vertel daar eens iets meer over?” |
Hermen: “Hoe betrekken jullie docenten eigenlijk bij het ontwikkelen van lesmethodes, Ad?”
"FORMATIEF TOETSEN EN HET VOLGEN VAN DE LEERLINGEN WORDT STEEDS BELANGRIJKER."
Ad: “Dus formatief toetsen en het volgen van de leerlingen wordt steeds belangrijker.” |
Ad: “Wij als uitgevers kregen heel vaak van schooldirecties de vraag om alle lesmateriaal van alle niveaus beschikbaar te maken, zodat je de betere leerling lesstof kunt aanbieden van een hoger niveau en andersom. Om te kunnen differentiëren. Dat hebben we gedaan - wat een behoorlijke technische operatie was - maar een docent maakt hier in de praktijk nog niet zoveel gebruik van.” Hermen: “Dat kan ik me voorstellen, want je vraagt nogal wat van die docent als je zegt: ‘Geef die vmbo-leerling dan maar vwo-opgaven’. Want de vwo-methode sluit misschien niet aan op wat je op dat moment in het vmbo aan het doen bent en als vmbo-docent moet je je inlezen in nieuwe lesstof of een hele andere methode, allemaal voor één leerling. Je overvraagt een docent volledig als hij alle leerlingen in al zijn klassen op verschillende niveaus moet opleiden.” Ad: “Dus niet doen, dat differentiëren?”
"BLIJF HET ONDERWIJS BETREKKEN BIJ HETGEEN WAT JE MAAKT, DAN WEET JE WAAR DOCENTEN TEGENAAN LOPEN EN ENTHOUSIAST VAN WORDEN. EN KUN JE DAAROP INSPELEN."
|