op niveau 2e fase
Hulp bij inloggen     winkelwagen

Wijzigingen examenprogramma Nederlands 2015 

De aanpassingen hebben betrekking op het onderdeel samenvatten (domein A leesvaardigheid, subdomein A3, samenvatten). De leerling moet binnen de nieuwe exameneisen korte teksten en tekstgedeelten beknopt kunnen samenvatten. Met de nieuwe materialen van Op niveau bereid je jouw leerling optimaal voor op het nieuwe examen: met het aanvullende katern en extra oefenmateriaal.

Bestel gratis het papieren katern

Nieuw aanvullend katern

Voor het gewijzigde examenprogramma zijn nieuwe examenkaternen ontwikkeld voor havo en vwo. Hierin staan:

1. de gewijzigde theorie van het samenvatten
2. tips voor de manier van beantwoorden van de nieuwe vraagtypen
3. oefeningen waarin de nieuwe vraagtypen aan bod komen
4. fragmenten en korte teksten uit de nieuwste examens

De nieuwe katernen zijn gratis te downloaden.

op niveau 2e fase docentondersteuning
Uiteraard vind je bij de katernen ook de uitwerkingen als docentmateriaal. Je hoeft dus geen nieuw materiaal te bestellen. 

Extra oefenmateriaal

Het extra oefenmateriaal bij de teksten van Op niveau tweede fase sluit perfect aan bij de nieuwe eisen voor het examen. Download de nieuwe samenvattingsopdrachten via de startlicentie voor docenten. Nog geen licentie? Vraag dan direct een gratis startlicentie aan.

Lees meer over de nieuwe exameneisen

Vaardigheden voor examen in Op niveau

Het informatieboek bestaat uit dertien onderdelen. Deze onderdelen behandelen alle vaardigheden die nodig zijn voor het schoolexamen en het centraal schriftelijk examen Nederlands. De dertien onderdelen zijn aangevuld met een werkwijzer spelling, werkwijzer interpunctie en werkwijzer grammatica. Alle onderdelen zijn opgebouwd uit een aantal genummerde informatieblokjes. Zo zie je eenvoudig in het informatieboek en het verwerkingsboek welke vaardigheden aan bod komen.

Bekijk de voorbeeldpagina´s uit het informatieboek


Wijzigingen begrippen Centraal Examen

In het najaar van 2016 is bekend gemaakt dat er wijzigingen zijn doorgevoerd in de begrippen van het Centraal Examen Nederlands 2017. Wat betekent dit voor jou en jouw lessen? Download het document en lees precies wat de consequenties zijn van de wijzigingen.

Download het document met begripswijzigingen


Examenproducten

Wil je leerlingen nog beter voorbereiden? Dan biedt de Examenbundel Nederlands voor havo en vwo uitkomst. In deze bundels kan de leerling oefenen met examens van voorgaande jaren. Lees meer over Examenbundel.

Met Samengevat heb je alle examenstof kort en bondig bij elkaar. De examenstof staat op een rij met een schematisch overzicht in hoofd- en bijzaken. 

Lees meer over Samengevat

Bestellen van Samengevat Nederlands havo/vwo