Hulp bij inloggen     winkelwagen
Header Rijksmuseum - De kracht van taal | ThiemeMeulenhoff

De kracht van Taal

Taal zit in ons. Met taal drukken we ons uit, maken we contact en kunnen we de wereld om ons heen en onszelf begrijpen. Dat en meer is de kracht van taal. Wil jij weten hoe jij jouw leerlingen helpt om het plezier en de duizend-en-een mogelijkheden van taal te ontdekken?

Onze inspirerende sprekers laten je dit op verschillende manieren ontdekken tijdens onze gratis docentendag 'De kracht van Taal'! 

Programma

14.30 – 15.00 uur: Ontvangst
Ontvangst met koffie/thee en iets lekkers

15.00 – 15.15 uur: Welkom
Welkom door ThiemeMeulenhoff en korte introductie over de ontwikkelingen van ons lesmateriaal.

15.15 – 16.00: Denken als een dichter zou een schoolvak moeten zijn
Ingmar Heytze, dichter en schrijver 
Waarom moet er les worden gegeven in het lezen, schrijven én voordragen van gedichten? Ingmar Heytze laat zien dat alles wat er in onze wereld toe doet in relatie staat tot wat we erover zeggen en vooral hoe we het zeggen. Wanneer je oog krijgt voor het effect van woorden, ben je beter gewapend tegen iedereen die je van een idee wil overtuigen of je een product wil aansmeren. Om ons heen wordt er op alle mogelijke manieren van zulke effecten gebruik gemaakt. Bijvoorbeeld door adverteerders die ons producten willen verkopen, door politici die ons willen overtuigen van hun denkbeelden of door berichten op sociale media. Wil je leren hoe je deze effecten kunt herkennen in allerlei soorten teksten? Laat je meenemen door de kracht van poëzie!

16.00 – 16.45 uur: Workshop De Kracht van Poëzie 
Derek Otte, schrijver, dichter, spoken word artiest en spreker met een voorliefde voor het gesproken woord
Gedichten lezen is tof, gedichten horen misschien nog wel mooier. Maar het allerleukste is ontdekken hoe poëtisch je zelf bent. Derek Otte deelt zijn eigen ervaringen met taal, en wat taal hem gebracht heeft. Ook vertelt hij hoe je op een creatieve manier een persoonlijke, maar poëtisch verpakte tekst kan schrijven én voor kan dragen op een boeiende manier. Je gaat met praktische tips en lesmateriaal naar huis, waar je zelf mee aan de slag kunt gaan in jouw klas. Een laagdrempelige opdracht om de harten van leerlingen wat sneller te laten kloppen voor de Nederlandse taal! 

16.45 – 17.15 uur: Tekst in het Rijksmuseum 
Frederique van Reij, senior educator tekst bij het Rijksmuseum
In het Rijksmuseum komt de bezoeker verschillende lagen van tekstuele informatie tegen: via audiotours, zaalteksten, individuele tekstbordjes en inzoomers. In deze lezing vertelt Frederique van Reij hoe deze teksten in het museum tot stand komen en op welke manier bezoekers de informatie tot zich nemen. Ontdek het effect, de uitdagingen en de valkuilen bij het gebruik van tekst en terminologie in een museum!

17.15 – 17.45 uur: Borrel
Borrel en gelegenheid om lesmateriaal van Op niveau en Laagland te bekijken in de foyer.

17.45 – 18.45 uur: Rondleiding Woorden geven aan kunst 
Struin ná sluitingstijd over de eregalerij van het Rijksmuseum in deze exclusieve rondleiding door het museum! Leer meer over de grote Nederlandse meesters als Frans Hals, Vermeer en Rembrandt en over echte Nederlandse kaas en ons koloniaal verleden. 

Meld je aan voor deze gratis docentendag!

Kennismaken met Op niveau

Op verschillende momenten tijdens deze exclusieve middag kun je onze methode Nederlands Op niveau ervaren. Je ontdekt hoe deze methode jou kan ondersteunen bij het overbrengen van de de kracht van taal op jouw leerlingen. En vooral van het ontdekken van het plezier en de duizend-en-een mogelijkheden van taal!

Wil je nu al aan de slag met Op niveau?

Dat kan natuurlijk ook! De methode voor de onderbouw ligt al helemaal klaar en we zijn druk bezig met de bovenbouw. Vraag hier het beoordelingsmateriaal voor Op niveau onderbouw aan en vraag hier het eerste hoofdstuk aan van Op niveau bovenbouw. Heb je vragen, of wil je een demo aanvragen bij jouw school? Neem dan contact op met een van onze accountmanagers.

Meld je aan

Ja, ik wil deelnemen aan de gratis docentendag Nederlands 'De kracht van Taal’ op 24 november 2022.

Jouw gegevens
De gegevens van jouw school

Graag tot 24 november!

Met vriendelijke groet,
Team Op niveau