Hulp bij inloggen     winkelwagen
masterclass intro

Intro Masterclass 2018

Gratis & speciaal voor alle muziekdocenten

Kom ook naar de spectaculaire Masterclass op dinsdagmiddag 20 maart in Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Je aanwezigheid belonen we met een certificaat van deelname en een gratis Intro beoordelingspakket.

Let op! Je kunt je niet meer inschrijven voor deze masterclass.

Waarom deze Masterclass?

Intro onderbouw is vernieuwd en daar zijn we trots op. En wie kunnen dat gevoel beter met je delen dan de auteurs van Intro? Zij laten je graag ervaren hoe het vernieuwde lesmateriaal concreet is verbeterd en volledig up-to-date gemaakt is. Als rasechte muziekspecialisten geven zij bovendien een aantal workshops op masterclassniveau.

Het programma

De focus ligt deze middag op Intro onderbouw. Het programma in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum is ook geschikt voor docenten bovenbouw vanwege de doorgaande leerlijn. Dit is het programma:

14.00 – 14.30: Ontvangst met een drankje
14.30 – 14.35: Welkom door Dorien Stilma, portfoliomanager Intro
14.35 – 15.30: Workshopronde 1
15.30 – 16.15: Presentatie Intro onderbouw 4e editie door Joost Overmars en Ruth van de Putte
16.15 – 16.45: Pauze
16.45 – 17.15: Workshopronde 2
17.15 – 17.45: Workshopronde 3
17.45 – 18.30: Borrel

Meer over de workshops

Workshopronde 1 is voor alle deelnemers gelijk. Auteurs van Intro geven elk een workshop en leiden je in vogelvlucht door een module. Net zoals je het in de klas zelf ook zou doen. Dus: Luisteren, Oefenen, Uitvoeren, Presenteren en Beoordelen. Je kunt rekenen op de volgende songs: Chew Chew Chew (Your Chewinggum), Lucky, Ho Hey en Brabant.

Workshoprondes 2 en 3 bieden keuze uit vier workshops op masterclassniveau. Deze workshops zijn een nadrukkelijke verdieping van je vak. Je kunt kiezen uit:

A. Workshop 'Reflectie en muzikaal leiderschap' door Joost Overmars

Eigenaarschap over je eigen leerproces. Dat is een van de sterkste succesfactoren in het onderwijs. Zelf keuzes kunnen maken, de ‘baas’ zijn over de muziek die jij maakt, muzikaal leiding geven aan een groepje of de hele klas, maakt leerlingen eigenaar en daarmee gemotiveerd. Ook nadenken over wat je doet en gedaan hebt in de muziekles en op grond van die (zelf)reflectie nieuwe keuzes maken stimuleert eigenaarschap en motivatie.

Joost Overmars laat zien hoe Intro deze aspecten van modern (muziek) onderwijs integreert in het lesmateriaal. Zo krijg je als docent handvatten om de veelbesproken 21e eeuwse vaardigheden concreet en ‘down to earth’ toe te passen in je muzieklessen.

Meer over Joost Overmars

B. Workshop 'De metacognitieve leerlijn' door Ruth van de Putte

De centrale leerlijn van Intro bestaat uit het ontwikkelen van vaardigheden: op muzikaal én op metacognitief gebied. De ontwikkeling van metacognitieve vaardigheden gebeurt door de leerling inzicht te geven in het leerproces (Wat ga je doen?), de checklists na elke fase en de reflectie aan het eind. Daarbij zijn deze vaardigheden verweven in de opdrachten, zoals muzikaal leiding geven, samenwerken, onderzoeken, je rol binnen de groep, naar elkaar luisteren en ‘out of the box’-denken.

Ruth van de Putte weet aan welke eisen modern muziekonderwijs moet voldoen. Dat bewijst ze in deze praktische workshop die nauw aansluit bij onder ander de 21e eeuwse vaardigheden.

Meer over Ruth van der Putte

C. Workshop ’Bodypercussie’ door Eric Robillard

‘Als ik zeg dat we met bodypercussie bezig gaan, zucht de helft van de klas...’

Hoe krijg je een klas snel en eenvoudig aan het bewegen, spelen en dansen zonder dat de leerlingen vooraf geïnstrueerd zijn? Eric Robillard laat je een warming up zien die zich haast onmerkbaar gaandeweg ontwikkelt in een groot speel- en beweegstuk boordevol muzikale werkvormen en musiceercodes. Ideaal als lesopening, energizer of startpunt voor zingen, spelen of dansen.

Meer over Eric Robillard

D. Workshop ‘Zang, inclusief oefentutorials’ door Liesbeth Kooymans

Ervaar de zang-pedagogische visie van Intro, waarbij plezier en expressie voorop staan. We doen een aantal oefeningen uit Intro die op maat gemaakt zijn bij de modules. Door het doen van deze eenvoudige, maar effectieve oefeningen zing je een nummer met meer gemak. Ook ondervind je hoe oefeningen uit Intro voor meer beleving tijdens het zingen zorgen, zowel individueel als met de klas.

Intro-auteur en zangpedagoge Liesbeth Kooymans demonstreert hoe deze oefeningen zijn opgenomen in oefentutorials die leerlingen zelfstandig of in de klas kunnen doen. Ze licht toe hoe Intro rekening houdt met de persoonlijke ontwikkeling én stemontwikkeling van leerlingen in de onderbouw.

Meer over Liesbeth Kooymans

Je kunt de voorkeur van je workshop aangeven én een tweede keuze. We delen je in op volgorde van aanmelding.

Certificaat van deelname

Je deelname wordt beloond met een persoonlijk certificaat. Hiermee kun je de uren op basis van de bekwaamheidseisen zelf in je registerdossier zetten.

NB: Op dit moment bevindt het lerarenregister zich in een overgangsfase. Daarom is het nu tijdelijk niet mogelijk om activiteiten zoals de Intro Masterclass te laten valideren door het register. Het certificaat van deelname is daar onze praktische oplossing voor.

Gratis beoordelingspakket

Alle deelnemers aan de Intro Masterclass ontvangen een gratis beoordelingspakket. Dan kun je het vernieuwde lesmateriaal van Intro onderbouw 4e editie nog eens rustig bekijken.
Lees hier meer over de 4e editie onderbouw

En wist je al dat ook Intro bovenbouw vernieuwd is? Kijk voor de 2e editie op:
Lees hier meer over de 2e editie bovenbouw

De locatie

We ontvangen je graag op dinsdagmiddag 20 maart om 14.00 uur in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum. Een mooiere locatie voor deze Intro Masterclass is er niet. Het MCO is al jaren de thuisbasis van omroepensembles als het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en de vaste repetitie- en opnameplek van het Metropole Orkest. Wereldberoemde musici hebben hier opgetreden of gerepeteerd. En nu ben jij daar onze muzikale eregast!

Muziekcentrum van de Omroep
Heuvellaan 33, 1217 JL Hilversum
Telefoon: 035 – 67 14 100

Lees meer over de locatie, bereikbaarheid en parkeren.