Nieuwe release - Intro - VO

Nieuwe release Intro bovenbouw

Vanaf de centrale examens in mei 2026 is een nieuwe syllabus voor muziek vwo van kracht. De leerlingen die in 2023-2024 in 4 vwo zitten, gaan dus voor het eerst het nieuwe examen maken. Om hen goed voor te bereiden is er een nieuwe release van Intro bovenbouw vanaf 2024-2025.

Lees hier over de vernieuwingen en bekijk alvast het boek!
Opbouw - Bovenbouw - Intro - VO

Opbouw

Intro bestaat uit 2 boeken en 4 modules:  

Boek 1: Verkennen (muziekgeschiedenis en opdrachten) Kennen (muziektheorie, opdrachten, solfègetraining en instrumenten) 

Boek 2: Musiceren (koor-, band-, en speelstukken) en Componeren (improviseren en vocaal en instrumentaal componeren). 

Wat je van de modules kan verwachten? Bekijk het in de spreads.
Digitale tools - bovenbouw - Intro - VO

Digitale tools

Álles rondom een song is te vinden in Intro. Er zijn bijvoorbeeld van alle muziekstukken zowel audio-, als video-opnames.  

Deze multi-track opnames zijn met de Mixer te mixen én leerlingen kunnen zelf een track inspelen of inzingen! Of ze zetten een partij uit en spelen die zelf mee met de rest van de muziek. 

Voordeel van deze opnames is dat leerlingen een professioneel voorbeeld hebben om zich op gehoor en met behulp van notenbeeld de muziek eigen te maken met de juiste timing en expressie. 

Muziek oude en nieuwe stijl - bovenbouw - Intro - VO

Muziek oude en nieuwe stijl

Muziekonderwijs kan op verschillende manieren aangeboden worden.

  • Bij oude stijl heb je alleen het examenvak muziek dat afgesloten wordt met een schoolexamen en een (theoretisch) CSE. 

  • De nieuwe stijl bestaat uit 2 delen: Kunst algemeen (KUA) welke wordt afgesloten met een CSE. En een vakspecifiek deel “kunst muziek/beeldend/dans/drama", dat vaktheorie en praktijk behandelt en afsluit met een schoolexamen. 

Intro bovenbouw biedt voor beide vormen veel mogelijkheden. De lesstof  bereidt voor op het CSE en bevat veel mogelijkheden tot verdieping. Docenten die lesgeven volgens de 'nieuwe stijl' kunnen met name in de theorie (boek 1) lesstof selecteren die past bij hun les. Met de digitale leeromgeving is het kiezen van de lesstof die past bij een bepaalde lesstijl zeer eenvoudig. 

Laat talent groeien

Met de kracht van muziek, door samen muziek te maken en te ervaren, help jij je leerlingen hun eigen geluid te ontdekken en hun talenten te laten groeien. Precies dát is waarin Intro jou ondersteunt. Vind de ‘Shape of you’. 

Intro is gecomponeerd om jou te helpen je leerlingen optimaal te begeleiden in hun muzikale ontwikkeling. Met behulp van deze doordachte, kwalitatief hoogstaande methode bouw je aan de muzikale en cognitieve vaardigheden van jouw leerlingen. ‘Watch me grow!’ 

Het begint met muziek, het eindigt bij jezelf.

Bekijk en beluister de methode zelf