Meer over Laagland, literatuur & lezer

  Bestel een beoordelingspakket
  De lezer staat centraal - Verdiepingspagina Laagland, literatuur en lezer - Laagland, literatuur en lezer - VO

  De lezer staat centraal

  Laagland, literatuur & lezer neemt leerlingen mee in de rijke wereld van literatuur. De methode bevat opdrachten waarin leerlingen worden uitgedaagd om actief te lezen.   Ze leren nadenken over literatuur, hun wereld te verbreden en hun eigen mening te vormen. De modules starten met opdrachten en teksten. Vanuit de verwerking bestuderen leerlingen theorie en passen deze toe.

  Leerlingen gaan zelf aan de slag, bijvoorbeeld door een eigen heldenepos te schrijven of een trailer te maken bij een tekst. In de methode komen via QR-codes veel filmpjes en links naar websites voorbij, met als doel de literaire ontwikkeling te vergroten en leerlingen hun eigen smaak te laten vormen.

  Differentiatie - Verdiepingspagina Laagland, literatuur en lezer - Laagland, literatuur en lezer - VO

  Aandacht voor differentiatie

  Geen leerling is hetzelfde. Daarom biedt Laagland gevarieerde en open opdrachten. Deze stimuleren de leerling om actief met literatuur bezig te zijn en verschillende vaardigheden toe te passen. Zoals samenwerken, onderzoeken en kritisch denken. 

  Iedere module bevat één of meerdere keuzeopdrachten. Soms kan een leerling kiezen welke opdracht hij gaat maken. Een andere keer kiest hij binnen een keuzeopdracht. Hij bepaalt dan zelf hoe hij de opdracht uitvoert en welke onderdelen hij maakt. 

  Er zijn ook verdiepingsopdrachten. Deze zijn complexer en vragen meer inzicht en zelfstandigheid van leerlingen. Docent en leerling bepalen samen of de leerling de verdiepingsopdrachten maakt en welke opdracht(en) de leerling mag overslaan.

  Diversiteit aan teksten - Verdiepingspagina Laagland, literatuur en lezer - Laagland, literatuur en lezer - VO

  Diversiteit aan teksten, voor iedereen

  Laagland bevat een breed en gevarieerd aanbod van zorgvuldig geselecteerde literaire teksten. De teksten verschillen in leesniveau, lengte en thema. Ze vormen een mooie mix tussen klassiekers en recente teksten. Alle teksten zijn beschikbaar in audio en als pdf-bestand. In de tekstenbank zijn ook alle teksten uit de voorgaande edities van Laagland te vinden.

  Literatuur in breed kader - Verdiepingspagina Laagland, literatuur en lezer - Laagland, literatuur en lezer - VO

  Literatuur in een breed kader

  Laagland, literatuur & lezer staat voor kwaliteit. De methode biedt een solide basis van literaire theorie en begrippen. Ook literatuurgeschiedenis wordt behandeld. De meest recente inzichten uit de literatuurwetenschap zijn verwerkt, zoals foregrounding in literaire teksten. In de methode is de literatuurgeschiedenis ingedeeld in drie tijdperken: 

  • Het heldenepos 

  • Het toneel 

  • De roman 

  Binnen deze tijdperken komen verschillende periodes aan bod, zoals de middeleeuwen en de 17e eeuw. We plaatsen de periodes in een breder kader, waardoor leerlingen een beter beeld krijgen van de literatuurgeschiedenis. 

   

  Voor jouw gemak - Verdiepingspagina Laagland, literatuur en lezer - Laagland, literatuur en lezer - VO

  Voor jouw gemak

  Laagland, literatuur & lezer biedt het volgende om het jou als docent zo makkelijk mogelijk te maken: 

  Theorie  Aan het einde van elke module staat de bijbehorende theorie, compleet en overzichtelijk. 

  Toetsen  Bij iedere module hoort een afsluitende toets om te meten in welke mate leerlingen de behandelde stof in de module beheersen. De toetsen bestaan uit een A- en B-versie (herkansings- of inhaaltoets). 

  Digitale verrijking  Leerlingen kunnen eenvoudig bij het aanvullende, digitale materiaal door QR-codes in de boeken of via de digitale leeromgeving eDition.