Hulp bij inloggen     winkelwagen
Liefde voor Taal

Liefde voor taal  

Schrijver en dichter Merel Morre en haar liefde voor taal

“Je gebruikt het bij ruzies en je versiert er je geliefde mee”

talenspecialist

Merel Morre is tekstschrijver en was twee jaar lang stadsdichter van Eindhoven. Je vindt Merels werk in haar bundels, online, in de openbare ruimte, in zilver op de sieraden van Dicht op de huid en in magazine Kek Mama.

“Taal is alles. Het is mijn ‘klei’ en ik vind taal het allermooiste materiaal om mee te werken. Het is een instrument om jezelf mee uit te drukken. Of het nu mooie gedachten en gevoelens zijn of een handleiding om een kast in elkaar te zetten: alles komt tot stand met diezelfde 26 letters en wat leestekens. Je gebruikt het bij ruzies en je versiert er je geliefde mee. Je gebruikt taal in vriendschappen, op school, in je werk, bij het boodschappen doen en zelfs in je gedachten en dromen. Zó veelzijdig is taal.

Al op de basisschool schreef ik graag verhaaltjes. Op de middelbare school had ik plezier in Nederlands en maakte ik kennis met poëzie en theater. De echte liefde voor taal ontstond tijdens het werken aan een toneelvoorstelling, ik was toen een jaar of 16. Ik schreef een monoloog, die ik later ook ging spelen. Het stoeien met de juiste woorden en het ritme van de zinnen vond ik meteen heel leuk om te doen.

Hoe vertrouwd ik me ook voel met de Nederlandse taal, toch voel ik vaak een drempel om zomaar in het Engels te praten met iemand. Of in het Duits of Frans; nog onbekender. Ik zou willen dat ik daarin toch meer geoefend had, op school en daarbuiten, zodat ik me nu zelfverzekerder zou voelen.

Iedereen die moeite heeft met (het leren van een) taal, zou ik aanraden veel boeken te lezen. Kies boeken waarvan het onderwerp je aanspreekt, dan doe je jezelf een plezier. Verhalen zijn altijd prachtig, dus die pik je mooi mee terwijl je werkt aan je begrip van taal. Een extra tip die ik daarbij wil geven: lees vérder, zelfs als je het even niet begrijpt. Dat leerde ik zelf pas laat; ik zocht elk woordje op als ik het niet begreep of kende. Dat hoeft niet! Heel vaak blijkt in de volgende zinnen wat iets betekent of valt alles op zijn plek op de volgende pagina. Probeer maar eens!”

Merel Morre
Fotografie: Ruud Hoornstra