Lock Digitale leeromgeving winkelwagen
Leeg klaslokaal tijdens lesgeven op afstand

Lesgeven op afstand in het voortgezet onderwijs

 

Ook al zijn de scholen nu weer open, de uitdaging in het leren op afstand blijft. Daarom blijft deze pagina voorlopig beschikbaar. Heb je vragen over of loop je ergens tegenaan waar wij je mee kunnen helpen? Neem gerust contact op met onze klantenservice.  Wij helpen je graag verder.

Ondersteuning

eDition

ThiemeMeulenhoff levert bij vrijwel al haar methodes voor het voortgezet onderwijs de online leeromgeving eDition. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag en als docent heb je live inzicht in de voortgang en resultaten. Werk je met een LRN-line methode, dan beschik je altijd over een licentie* voor eDition.

Je kunt bij vragen over eDition en LRN-line onderstaande video’s bekijken en gebruik maken van de handleidingen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice


* Het is niet meer mogelijk om een gratis licentie aan te vragen.

Docentenondersteuning van Thiemo

Iedere docent kan een sidekick gebruiken, zeker nu! Thiemo helpt leraren makkelijk extra inspiratie te vinden, passend bij het lesboek. Zo kunnen docenten lesgeven op hun eigen manier.

Wil je je laten inspireren en onder andere meer weten over lesgeven op afstand en welke tools je daar bijvoorbeeld bij zou kunnen gebruiken? In Thiemo staat het een en ander voor je klaar!

Start met Mart!

Starten met een nieuwe editie of methode? Vanaf 3 juni geeft onze trainer Mart twee keer per week een online starttraining waarin hij je meeneemt in alle facetten van de methode en je laat kennismaken met ons leerplatform eDition. Je kunt de training zelfstandig volgen óf gezellig met de rest van je sectie aanschuiven.

Meld je aan
Start met Mart: Starten met een nieuwe editie of methode? Vanaf 3 juni geeft onze trainer Mart twee keer per week een online starttraining waarin hij je meeneemt in alle facetten van de methode en je laat kennismaken met ons leerplatform eDition.

Nieuws en meer

eDition geïntegreerd in Microsoft Teams

Lees meer
Vanaf nu is het mogelijk om eDition, de digitale leeromgeving van ThiemeMeulenhoff, te gebruiken in Microsoft Teams. Kom meer te weten
ThiemeMeulenhoff en Microsoft integreren lesmethodes in Microsoft Teams

Onderzoek afstandsonderwijs

Lees meer

Afstandsonderwijs valt in de smaak bij meerderheid docenten ‘Ik kan mijn leerlingen individueel aandacht en feedback geven’

Het merendeel van de docenten in het voortgezet onderwijs voelt zich comfortabel bij afstandsonderwijs. Slechts een op de tien geeft te kennen het niet prettig te vinden. Dit blijkt uit een onderzoek onder 112 docenten uit het Onderwijspanel van ThiemeMeulenhoff.

Lees het artikel!
lesgeven-op-afstand-ervaringen-onderzoek | Thiememeulenhoff

11 tips om jouw school voor te bereiden op het protocol Opstart voortgezet onderwijs op 2 juni

Lees meer

Het voortgezet onderwijs is op 2 juni weer heropend.  Het protocol Opstart voortgezet onderwijs geeft houvast. Wat zijn de belangrijke uitgangspunten en hoe ga je daar als school mee om? De belangrijkste punten op een rij én 11 handige tips.

Bekijk de tips!
11 tips om jouw school voor te bereiden op heropening | ThiemeMeulenhoff

Onderwijs op afstand door coronacrisis

Belangrijke leerpunten voor de toekomst

Het uitbreken van de coronacrisis leidde noodgedwongen tot lesgeven op afstand. Scholen moesten in no-time omschakelen naar een online variant van hun lesprogramma’s. Het vraagt grote inspanningen van scholen om in deze situatie te voldoen aan de kerntaken van het onderwijs.

1,5 meter afstand op school: agentje spelen of met hartjes?

Eindelijk mogen ook scholen weer (gedeeltelijk) open. En hoe fijn dat ook is, het is ook spannend. Want hoe regelen we dat logistiek met alle coronamaatregelen? Hoe zorgen we ervoor dat scholieren en docenten 1,5 meter afstand houden, maar zich tegelijkertijd welkom voelen? Hoe managen we de omgang met elkaar zonder agentje te hoeven spelen?

ThiemeMeulenhoff en Microsoft bundelen krachten

Lees meer

ThiemeMeulenhoff en Microsoft Education werken samen aan digitalisering en vernieuwing van het onderwijs.
Diverse nieuwe functionaliteiten zijn nu beschikbaar voor docenten en leerlingen.

Lees verder
Verwijzing MS teams

Thuiskijktip: 100 dagen voor de klas

Lees meer

Wat doe je als je niet naar de bioscoop kunt, een terrasje kunt pakken, al hebt gekookt, je online workout al hebt gedaan en al een ‘frisse neus’ hebt gehaald? Sjanne is marketing communicatiespecialist bij ThiemeMeulenhof en op 16 april zag ze de eerste aflevering van ‘100 dagen voor de klas’ op NPO3.

Bekijk haar thuiskijktip!
100 dagen voor de klas thuiskijktip

Digitale didactiek: handige tips voor lesgeven op afstand

Lees meer
De Open Universiteit is altijd online. In een tijd waarin alle leerlingen thuiszitten delen we graag onze kennis over online onderwijs en lesgeven op afstand. Op de website van de Open Universiteit vind je volop richtlijnen, handreikingen en aanwijzingen voor het ontwikkelen, inrichten en begeleiden van onderwijs in een online leeromgeving.
Tips van de Open Universiteit
Handige tips voor lesgeven op afstand door corona

Digitaal toetsen… maar hoe dan?

Lees meer
Leren en lesgeven op afstand is toch echt iets anders dan in de klas, daarover zijn we het snel eens. Maar ook nu wil je wel af en toe kunnen checken of leerlingen de stof beheersen. Hoe doe je dat? 
Bekijk de 10 tips
Lesgeven op afstand met 'Smart met Mart' - ThiemeMeulenhoff

Lesgeven op afstand: Inspiratie en informatie over toetsen op afstand

Lees meer
Dat is nog niet eens zo nieuw en na een paar weken heb je dit als docent misschien al aardig onder de knie. Maar thuis toetsen maken, dat hebben leerlingen waarschijnlijk nog niet veel vaker gedaan. Op zoek naar inspiratie en informatie over toetsen op afstand? In dit artikel delen we onze tips en links naar andere handige websites.

Tips en tools voor toetsing
Lesgeven op afstand door corona met Thiemo

Onderwijs op afstand: Hoe doe je dat?

Lees meer
Irene van der Spoel is docent onderwijsinnovatie aan Instituut Archimedes (Hogeschool Utrecht). Ze geeft alvast een aantal handige adviezen. Bekijk de adviezen
Logo Today's Teaching Tools -  lesgeven op afstand door corona l  ThiemeMeulenhoff

Videolessen: van beginner naar pro in 7 stappen!

Lees meer

Inmiddels zitten de eerste lessen op afstand er op. Misschien heb je al eens een videoles gemaakt of ben je er door de huidige situatie mee begonnen. In dit artikel geeft Bert Haalboom je zeven tips om betere video’s te maken die ook nog beter worden bekeken.

Maak zelf je lesvideo
Bert Haalboom lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Boost je brein: gezond eten voor je hersenen

Lees meer

Dat gezonde voeding belangrijk is om fit te blijven weten we allemaal. Maar wist je ook dat wat je eet invloed kan hebben op je leerprestaties? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje voor je!

Boost je brein
Gezonde voeding tijdens het thuiswerken voor eindexamens| ThiemeMeulenhoff

Tips bij lesgeven op afstand

Lees meer

Wij zijn Nicola Brijde en Dorien Stilma en wij werken bij ThiemeMeulenhoff aan de ontwikkeling van lesmethodes, zowel online als in boekvorm. We denken graag mee over hoe we het onderwijs beter kunnen maken en jullie als docenten zo goed mogelijk kunnen helpen. Daarom van ons een paar slimme tips voor lesgeven op afstand.

Bekijk de tips
Lesgeven op afstand door coronavirus - Dorien en Nicola  helpen jou | ThiemeMeulenhoff

vo | 8 tips om met je pubers de coronacrisis door te komen

Lees meer

Nu al het schoolwerk vanuit huis gaat, zijn ouders in één klap de rechterhand geworden van docenten. Dat is best een beetje nieuw en onwennig. Met pubers kan zo’n sociaal gezinsexperiment zelfs een flinke uitdaging worden. Puberexpert en gezinscoach Marina van der Wal heeft advies voor ouders van het thuishangende pubervolk.

Lees de tips
Pubers tijdens onderwijs op afstand

Column Marijn Sieben: Leerlingen motiveren op afstand

Aan het begin van de coronatijd is het nog niet zo moeilijk om leerlingen gemotiveerd te krijgen om aan het werk te gaan. Maar langzamerhand zijn leerkrachten en docenten gaan nadenken wat ze gaan aanbieden als de scholen langer dicht blijven dan een paar weken. Blijf je dan nog steeds herhalen en onderhouden? Wanneer komt het moment dat je nieuwe doelen gaat aanbieden? Wanneer ga je instructie geven?

Column Marijn Sieben: Mooi, dan hebben we vakantie, toch?

Op zondag 16 maart valt dan uiteindelijk het beslissende woord; alle scholen in Nederland sluiten hun deuren per direct. De groepsapp die ik heb met mijn coachleerlingen staat gelijk roodgloeiend. ‘Mevrouw wat betekent dit?’ ‘Mevrouw wat moet ik nu doen voor wiskunde? ‘Mevrouw hebben we nu dan lekker 3 weken vakantie?’ En ga zo nog maar even door.

Examenvoorbereiding

Whitepaper van Cito over Toetsingsvormen voor schoolexamens op afstand

Lees meer

Welke toetsvormen overweeg jij voor de schoolexamens op afstand? Dit whitepaper geeft je praktische info en tips.

Let op dit is een pdf!

Bekijk de whitepaper!
toetsen lesgeven op afstand schoolexamens | ThiemeMeulenhoff

Corona: geen centraal examens… Wat nu?

Lees meer

1. Gaan de centrale eindexamens door?

2. Krijg ik wel een diploma?

3. Hoe gaan de schoolexamens nu verder?

Antwoord op je vragen
Coronastress: geen eindexamens door corona maar wel examenvoorbereiding voor je schoolexamens

Het coronavirus bij ons op school

Lees meer

De scholen zijn voorlopig gesloten. Maar hoe is dat voor een leerling in zijn examenjaar, midden in een toetsweek? Olav Dijck vertelt hoe hij het nieuws ervaarde.

Lees verder
bureau thuiswerken eindexamens | ThiemeMeulenhoff

Chatbot Nina helpt examenleerlingen slagen voor hun eindexamens

Lees meer

Meer dan 200.000 examenleerlingen zitten op dit moment in onzekerheid en spanning. Nu de scholen dicht zijn en de eindexamenleerlingen veelal zijn aangewezen op zelfstudie, lanceert Examenbundel ‘chatbot Nina’ op zeker slagen.nu. Nina helpt en adviseert leerlingen, docenten en ouders over hoe zij zich ondanks de coronacrisis het beste kunnen voorbereiden op de naderende eindexamens.

Chat met Nina!
Chatbot Nina helpt examenleerlingen op afstand leren door corona | ThiemeMeulenhoff

Zeg het met een kaartje!📮

Lees meer
Actie verlopen! Volgend jaar weer?

🏫👨👩🏫Beste docenten! Wat een nieuws …

Maar laten we positief blijven! 🍀

Wil jij jouw examenleerlingen succes wensen met hun laatste schoolexamens of gewoon een hart onder de rijm steken? Dat kan! Wij hebben ansichtkaarten beschikbaar die je op onze kosten kan versturen...

Bestel nu kosteloos ansichtkaarten van Examenbundel!

Bestel nu!
Ansichtkaarten lesgeven op afstand eindexamen | ThiemeMeulenhoff

Examenbundel gebruiken voor schoolexamens

Lees meer

Al meer dan 40 jaar de beste manier om je voor te bereiden op de examens. O.a. Examenbundel, Examenidioom en Samengevat zijn niet alleen geschikt voor de voorbereiding op het centraal examen, ze komen ook goed van pas bij de voorbereiding op schoolexamens. Vaak zie je ijverige leerlingen al in de laatste twee jaar van de bovenbouw aan de wandel met deze boeken. Hoog tijd om ook de rest te overtuigen van het feit dat deze boeken een musthave zijn bij de aanloop naar de examens.

Meer over examenbundel
Thiememeulenhoff schoolexamens examenbundel

5 tips om geschiedenis te schrijven op het schoolexamen!

Lees meer

De langste vakantie van je leven komt eraan! Maar eerst moet je nog even vlammen op dat schoolexamen geschiedenis. Geschiedenisdocent Rens Goedknegt aka #MeneerGoedknegt geeft je nu vijf tips waarmee jij geschiedenis gaat schrijven!

Bekijk de tips!
Meneer Goedknegt geschiedenis docent schoolexamens | ThiemeMeulenhoff

5 tips voor examenkandidaten #geencoronastress

Lees meer

Lily Rijnberg zit in 5 havo en doet dit jaar eindexamen. Om de moed erin te houden bij haar collega-eindexamenleerlingen, heeft ze handige tips voor je!

Bekijk de tips!
Werkplek Leren studeren op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Tips voor examenleerlingen

Lees meer
Hoe bereid je je voor op de examens als er geen klassikale lessen zijn? Examenleerling Kayleigh (6 vwo) geeft tips. Ga naar de tips
Geen coronastress, maar je gewoon digitaal voorbereiden op het examen

Michelle, docent Nederlands, richtte @coronaexamens op

Overal in Nederland wachten examenleerlingen gespannen het laatste nieuws af. Wat gaat er gebeuren met mijn eindexamens? Ga ik het wel halen als er minder lessen zijn geweest? Kan ik straks wel naar mijn vervolgstudie? En kunnen we straks weer reizen, want ik spaarde twee jaar voor mijn examenreis??!!

Studenten helpen scholieren #thuisleren

Drie weken geen school. Dat voelt voor sommige leerlingen als vakantie, terwijl het voor anderen stress oplevert. Één ding is zeker: we vragen de komende weken veel zelfstandigheid van onze leerlingen. En dát brengt sommigen op hele goede ideeën.

Vakgerelateerd

Muziekonderwijs op afstand voor bovenbouw

Lees meer

Tips, oefeningen en documenten om je leerlingen van de bovenbouw muziekonderwijs op afstand te kunnen bieden. Zij kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.

Lees verder!
muziekonderwijs op afstand afstandsonderwijs muziek intro thiememeulenhoff eindexamen

Docent aardrijkskunde over lesgeven op afstand....."het zijn vreemde tijden"

Lees meer

Roy Helmerhorst is docent aardrijkskunde en enthousiast maker van kennisclips en vlogs. Onderwijs op afstand, hoe gaat dat in zijn werk? En hoe kun je in zo’n situatie differentiëren en onderwijs op maat aanbieden?

Lees meer!
Lesgeven op afstand Corona virus| ThiemeMeulenhoff

Engels - New Interface LRN-line bovenbouw

Nieuwsgierig naar hoe New Interface LRN-line voor de bovenbouw werkt, of graag met een actueel thema aan de slag in de klas? 

Nederlands - Op Niveau en Laagland, literatuur & lezer

ThiemeMeulenhoff biedt tweemaandelijks gratis lesbrieven. Bekijk de eerder verschenen lesbrieven, gesorteerd op vmbo- en havo/vwo-niveau. Ook voor je lessen over literatuur verschijnen regelmatig lesbrieven.

Thiemo: ondersteuning voor je dagelijkse les

Omgaan met coronastress - lesgeven op afstand  l ThiemeMeulenhoff

Feniks - Omgaan met coronastress

lees verder
Lesgeven op afstand: dossier Corona

De Geo - werken met een online atlas

lees verder
Coronacrisis: Scholieren schrijven geschiedenis - lesgeven op afstand  l  ThiemeMeulenhoff

Feniks - Coronacrisis: Scholieren schrijven geschiedenis

lees verder
Lesgeven op afstand: Ontdek de meesterwerken van het Rijksmuseum - Nachtwacht

Feniks - Ontdek de meesterwerken van het Rijksmuseum - Nachtwacht

lees verder
Thiemo: Wereldgeschiedenis waar jij bij was - Feniks

Feniks - Wereldgeschiedenis waar jij bij was

lees verder
Lesgeven op afstand - Schaalniveaus in de toespraak van de premier

De Geo - Schaalniveaus in de toespraak van de premier

lees verder

Support

Op deze pagina vind je meer informatie over onze leermiddelen, afstandsonderwijs (lesgeven en leren op afstand) en onze aanpak. Heb nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. De gemiddelde wachttijd is langer dan je van ons gewend bent door verschillende omstandigheden. Wij doen ons best! Graag willen we je vast verwijzen naar onze handleidingenpagina.

Heb je ondersteuning nodig bij het inrichten van je (online) lessen? Stel je vraag en we bellen je terug op een moment dat het jou uitkomt.

Contact en ondersteuning