Lock Digitale leeromgeving winkelwagen
Leeg klaslokaal tijdens lesgeven op afstand

Lesgeven op afstand in het voortgezet onderwijs

Doordat scholen vanwege het coronavirus zijn gesloten is lesgeven op afstand nu het alternatief voor het lesgeven in de klas. Als docent is dit een uitdaging waar we je zo goed mogelijk bij willen ondersteunen met informatie en tips. Op deze pagina vind je voor het voortgezet onderwijs meer informatie over lesgeven op afstand. Scholen kunnen hiervoor hun digitale leermiddelen inzetten. Laten we samen lesgeven op afstand leerzaam en afwisselend maken! 

Heb je vragen over of loop je ergens tegenaan waar wij je mee kunnen helpen?
Neem gerust contact op met onze klantenservice . Wij helpen je graag verder. 

Ondersteuning

eDition

ThiemeMeulenhoff levert bij vrijwel al haar methodes voor het voortgezet onderwijs de online leeromgeving eDition. Hiermee kunnen docenten en leerlingen volledig digitaal werken, al dan niet in combinatie met boeken. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag en als docent heb je live inzicht in de voortgang en resultaten.

Werk je met een LRN-line methode, dan beschik je altijd over een licentie voor eDition. Je kunt bij vragen over eDition en LRN-line onderstaande video’s bekijken en gebruik maken van de handleidingen. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Tijdelijk gratis licentie

Les op afstand in het vo? Werk je met een LRN-line methode, dan beschik je al over een licentie voor eDition. Werken jullie met een ThiemeMeulenhoff methode, maar nog niet met een LRN-line editie? Dan kunnen jij en je leerlingen nu tijdelijk kosteloos gebruikmaken van eDition.

Docentenondersteuning van Thiemo

Iedere docent kan een sidekick gebruiken, zeker nu! Wil je je laten inspireren en onder andere meer weten over lesgeven op afstand en welke tools je daar bijvoorbeeld bij zou kunnen gebruiken? In Thiemo staat het een en ander voor je klaar!

Naar sidekick Thiemo
logo Thiemo afstandsonderwijs

(Geen) zin! Motiveer je leerlingen in afstandsonderwijs

Lees meer
Door de sluiting van de scholen en het lesgeven op afstand ligt een motivatieprobleem op de loer. De extrinsieke motivatie, motivatie van buitenaf zoals een huiswerkcontrole in de les, valt voor veel leerlingen weg. Je kunt prachtige online leeromgevingen inrichten, maar met een ongemotiveerde, niet-werkende leerling kom je er niet. Jij als leerkracht hebt daarom een belangrijke rol in het bevorderen van de intrinsieke motivatie. Maar hoe motiveer je jouw leerlingen op afstand? Hier lees je tips en vind je links naar meer informatie over motivatie in afstandsonderwijs. Tips en handige links
Motiveren tijdens lesgeven op afstand door corona l ThiemeMeulenhoff

Lesgeven op afstand: Inspiratie en informatie over toetsen op afstand

Lees meer
Dat is nog niet eens zo nieuw en na een paar weken heb je dit als docent misschien al aardig onder de knie. Maar thuis toetsen maken, dat hebben leerlingen waarschijnlijk nog niet veel vaker gedaan. Op zoek naar inspiratie en informatie over toetsen op afstand? In dit artikel delen we onze tips en links naar andere handige websites.

Tips en tools voor toetsing
Lesgeven op afstand door corona met Thiemo

Corona: geen centraal examens… Wat nu?

Lees meer

1. Gaan de centrale eindexamens door?

2. Krijg ik wel een diploma?

3. Hoe gaan de schoolexamens nu verder?

Antwoord op je vragen
Coronastress: geen eindexamens door corona maar wel examenvoorbereiding voor je schoolexamens

Chatbot Nina helpt examenleerlingen slagen voor hun eindexamens

Lees meer

Meer dan 200.000 examenleerlingen zitten op dit moment in onzekerheid en spanning. Nu de scholen dicht zijn en de eindexamenleerlingen veelal zijn aangewezen op zelfstudie, lanceert Examenbundel ‘chatbot Nina’ op zeker slagen.nu. Nina helpt en adviseert leerlingen, docenten en ouders over hoe zij zich ondanks de coronacrisis het beste kunnen voorbereiden op de naderende eindexamens.

Chat met Nina!
Chatbot Nina helpt examenleerlingen op afstand leren door corona | ThiemeMeulenhoff

Digitale didactiek padlet

Lees meer

De schoolsluiting gaat z’n tweede week in. Na een eerste stressvolle week weet iedereen in onderwijzend Nederland nu wel hoe Teams, Zoom, Hangouts of Whereby werkt, dus tijd voor FASE 2! Op naar een vorm van digitaal onderwijs, maar hoe dan? Wat is nu eigenlijk echt die digitale didactiek? Welk materiaal past daarbij en waar vind ik dat? En hoe zet ik dat goed in? In een nieuwe Padlet verzamel ik per vak links naar online lesmateriaal, met vermelding van het niveau, dat je kunt gebruiken, vul ’m vooral aan!

Bekijk de padlet
Smart met Mart padlet afstandsonderwijs voor voortgezet onderwijs | ThiemeMeulenhoff

Column Marijn Sieben: Mooi, dan hebben we vakantie, toch?

Lees meer

Op zondag 16 maart valt dan uiteindelijk het beslissende woord; alle scholen in Nederland sluiten hun deuren per direct. De groepsapp die ik heb met mijn coachleerlingen staat gelijk roodgloeiend. ‘Mevrouw wat betekent dit?’ ‘Mevrouw wat moet ik nu doen voor wiskunde? ‘Mevrouw hebben we nu dan lekker 3 weken vakantie?’ En ga zo nog maar even door.

Lees de column
Column Marijn Sieben over lesgeven op afstand door corona l ThiemeMeulenhoff

Onderwijs op afstand: Hoe doe je dat?

Lees meer
Irene van der Spoel is docent onderwijsinnovatie aan Instituut Archimedes (Hogeschool Utrecht). Ze geeft alvast een aantal handige adviezen. Bekijk de adviezen
Logo Today's Teaching Tools -  lesgeven op afstand door corona l  ThiemeMeulenhoff

De Grote Corona Enquête: Dit willen eindexamenleerlingen! #geencoronastress

Lees meer

Het zal je gebeuren. Je bent net lekker in de race voor je eindexamen en dan opeens gaat je school dicht…. Vanwege het coronavirus. Whut?! Het overkomt op dit moment zo’n 200.000 leerlingen in alle examenklassen in Nederland. Wat vinden zij hier nou zelf van?

Bekijk de enquête!
Corona tijdens eindexamentijd - De Grote Corona Enquête: Dit willen eindexamenleerlingen! | ThiemeMeulenhoff

Videolessen: van beginner naar pro in 7 stappen!

Lees meer

Inmiddels zitten de eerste lessen op afstand er op. Misschien heb je al eens een videoles gemaakt of ben je er door de huidige situatie mee begonnen. In dit artikel geeft Bert Haalboom je zeven tips om betere video’s te maken die ook nog beter worden bekeken.

Maak zelf je lesvideo
Bert Haalboom lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Boost je brein: gezond eten voor je hersenen

Lees meer

Dat gezonde voeding belangrijk is om fit te blijven weten we allemaal. Maar wist je ook dat wat je eet invloed kan hebben op je leerprestaties? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje voor je!

Boost je brein
Gezonde voeding tijdens het thuiswerken voor eindexamens| ThiemeMeulenhoff

Studenten helpen scholieren #thuisleren

Lees meer

Drie weken geen school. Dat voelt voor sommige leerlingen als vakantie, terwijl het voor anderen stress oplevert. Één ding is zeker: we vragen de komende weken veel zelfstandigheid van onze leerlingen. En dát brengt sommigen op hele goede ideeën.

Lees verder
Studenten helpen scholieren -  lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Tips bij lesgeven op afstand

Lees meer

Wij zijn Nicola Brijde en Dorien Stilma en wij werken bij ThiemeMeulenhoff aan de ontwikkeling van lesmethodes, zowel online als in boekvorm. We denken graag mee over hoe we het onderwijs beter kunnen maken en jullie als docenten zo goed mogelijk kunnen helpen. Daarom van ons een paar slimme tips voor lesgeven op afstand.

Bekijk de tips
Lesgeven op afstand door coronavirus - Dorien en Nicola  helpen jou | ThiemeMeulenhoff

In 5 stappen naar jouw eerste videoles

Lees meer

Help! Nu zitten mijn leerlingen thuis en ik heb ze nog zoveel uit te leggen! Wat nu? Gelukkig kun je eenvoudig zelf lesvideo’s opnemen. Zo goed en fijn als een ‘echte’ les gaat het misschien niet worden, maar met opgenomen lessen kunnen leerlingen thuis wél verder.

Lees meer
Bert Haalboom lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Afstandsonderwijs: tips van Smart met Mart

Lees meer
Normaal geeft Mart van der Linden fysieke trainingen aan scholen, maar dit keer doet hij dat online. Lees de tips van Mart
Lesgeven op afstand door coronavirus - Tips van Smart met Mart

Het coronavirus bij ons op school

Lees meer

De scholen zijn voorlopig gesloten. Maar hoe is dat voor een leerling in zijn examenjaar, midden in een toetsweek? Olav Dijck vertelt hoe hij het nieuws ervaarde.

Lees verder
bureau thuiswerken eindexamens | ThiemeMeulenhoff

vo | 8 tips om met je pubers de coronacrisis door te komen

Lees meer

Nu al het schoolwerk vanuit huis gaat, zijn ouders in één klap de rechterhand geworden van docenten. Dat is best een beetje nieuw en onwennig. Met pubers kan zo’n sociaal gezinsexperiment zelfs een flinke uitdaging worden. Puberexpert en gezinscoach Marina van der Wal heeft advies voor ouders van het thuishangende pubervolk.

Lees de tips
Pubers tijdens onderwijs op afstand

Examenvoorbereiding

Zeg het met een kaartje!📮

Lees meer

👨🏫👩🏫Beste docenten! Wat een nieuws gisteren…

Maar laten we positief blijven! 🍀

Wil jij jouw examenleerlingen succes wensen met hun laatste schoolexamens of gewoon een hart onder de rijm steken? Dat kan! Wij hebben ansichtkaarten beschikbaar die je op onze kosten kan versturen...

Bestel nu kosteloos ansichtkaarten van Examenbundel!

Bestel nu!
Ansichtkaarten lesgeven op afstand eindexamen | ThiemeMeulenhoff

Examenbundel gebruiken voor schoolexamens

Lees meer

Al meer dan 40 jaar de beste manier om je voor te bereiden op de examens. O.a. Examenbundel, Examenidioom en Samengevat zijn niet alleen geschikt voor de voorbereiding op het centraal examen, ze komen ook goed van pas bij de voorbereiding op schoolexamens. Vaak zie je ijverige leerlingen al in de laatste twee jaar van de bovenbouw aan de wandel met deze boeken. Hoog tijd om ook de rest te overtuigen van het feit dat deze boeken een musthave zijn bij de aanloop naar de examens.

Meer over examenbundel
Thiememeulenhoff schoolexamens examenbundel

5 tips om geschiedenis te schrijven op het schoolexamen!

Lees meer

De langste vakantie van je leven komt eraan! Maar eerst moet je nog even vlammen op dat schoolexamen geschiedenis. Geschiedenisdocent Rens Goedknegt aka #MeneerGoedknegt geeft je nu vijf tips waarmee jij geschiedenis gaat schrijven!

Bekijk de tips!
Meneer Goedknegt geschiedenis docent schoolexamens | ThiemeMeulenhoff

5 tips voor examenkandidaten #geencoronastress

Lees meer

Lily Rijnberg zit in 5 havo en doet dit jaar eindexamen. Om de moed erin te houden bij haar collega-eindexamenleerlingen, heeft ze handige tips voor je!

Bekijk de tips!
Werkplek Leren studeren op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Tips voor examenleerlingen

Lees meer
Hoe bereid je je voor op de examens als er geen klassikale lessen zijn? Examenleerling Kayleigh (6 vwo) geeft tips. Ga naar de tips
Geen coronastress, maar je gewoon digitaal voorbereiden op het examen

Michelle, docent Nederlands, richtte @coronaexamens op

Lees meer

Overal in Nederland wachten examenleerlingen gespannen het laatste nieuws af. Wat gaat er gebeuren met mijn eindexamens? Ga ik het wel halen als er minder lessen zijn geweest? Kan ik straks wel naar mijn vervolgstudie? En kunnen we straks weer reizen, want ik spaarde twee jaar voor mijn examenreis??!!

Lees meer!
Lesgeven op afstand door coronavirus - bekijk de coronaexamens | ThiemeMeulenhoff

Vakgerelateerd

Muziekonderwijs op afstand voor bovenbouw

Lees meer

Tips, oefeningen en documenten om je leerlingen van de bovenbouw muziekonderwijs op afstand te kunnen bieden. Zij kunnen hier zelfstandig mee aan de slag.

Lees verder!
muziekonderwijs op afstand afstandsonderwijs muziek intro thiememeulenhoff eindexamen

Lesgeven op afstand... het zijn vreemde tijden

Lees meer

Roy Helmerhorst is docent aardrijkskunde en enthousiast maker van kennisclips en vlogs. Onderwijs op afstand, hoe gaat dat in zijn werk? En hoe kun je in zo’n situatie differentiëren en onderwijs op maat aanbieden?

Lees meer!
Lesgeven op afstand Corona virus| ThiemeMeulenhoff

Support

Contact

Op deze pagina vind je meer informatie over onze leermiddelen, afstandsonderwijs (lesgeven en leren op afstand) en onze aanpak. Heb nog vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. De gemiddelde wachttijd is langer dan je van ons gewend bent door verschillende omstandigheden. Wij doen ons best! Graag willen we je vast verwijzen naar onze handleidingenpagina.