Tips voor docenten
Geschiedenisonderwerpen kunnen een gevoelige snaar raken in de klas en in de samenleving. Emoties spelen soms een grotere rol dan feiten en in veel gevallen raakt geschiedenis ons persoonlijk. Hoe ga je hier mee om als docent?
Geschiedenisonderwerpen kunnen een gevoelige snaar raken in de klas en in de samenleving. Emoties spelen soms een grotere rol dan feiten en in veel gevallen raakt geschiedenis ons persoonlijk. Hoe ga je hier mee om als docent?
Ben je naast je lesmethode op zoek naar informatie over actuele onderwerpen die het vak geschiedenis recht in het hart raken? Ontdek hieronder informatie over (gevoelige) onderwerpen zoals bijvoorbeeld slavernij, kolonialisme, de oorlog in Joegoslavië.
Bekijk het lesmateriaal samengesteld door Het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff geïnspireerd op de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk.
Naar de lessenreeks
De documentaire Nieuw Licht vertelt over de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum. Bekijk met je leerlingen de video’s en maak de lesopdrachten.
Naar de lessenreeks
Laat leerlingen met deze les meer ontdekken over Sojourner Truth, beroemd door haar toespraken tegen slavernij en voor vrouwenrechten.
Naar de les
Het onderwerp racisme maakt wereldwijd veel los. Op docentenplatform Thiemo vind je een artikel met video's, lesideeën en opdrachten in verschillende werkvormen over racisme die je kan inzetten in je klas.
Naar de lesOp 1 juli viert Suriname Keti Koti. Keti Koti betekent verbreken van de ketens. Deze dag markeert de afschaffing van slavernij in Suriname. Leer met je leerlingen met deze leskaart in Thiemo meer over de slavernijgeschiedenis van Nederland.
Naar de Keti Koti lesVan 1991 tot 2001 woedde een hevige oorlog in Joegoslavië. In juli 1995 viel de enclave Srebrenica waar Nederlandse militairen een VN-post bemanden. Twintig jaar na dato is de oorlog nog een zwaarbeladen onderwerp. Bespreek dit onderwerp in de klas met deze lessenreeks.
Naar de lessenreeksEnig idee wat de naamswijziging van het gezelschapsspel Catan te maken heeft met Columbus? Bekijk op docentenplatform Thiemo de leskaart(en) over Columbus. Over wie hij was, zijn reis, maar ook de lessen over moraliteit en omgaan met pijnlijke geschiedenis.
Naar de lesDe canon van de Nederlandse geschiedenis is vernieuwd. Een mooie aanleiding om met jouw leerlingen naar alle aspecten van de Nederlandse geschiedenis te kijken.
Naar de lesOns lesmateriaal maken we met de nodige zorg en aandacht. Hoe zorgen wij ervoor dat het lesmateriaal actueel blijft en dat we genoeg aandacht aan gevoelige onderwerpen besteden? Wat als je in de methode iets ontdekt wat niet correct is?
VN-rapporteur voor racisme en xenofobie, Tendayi Achiume, zei tijdens haar bezoek aan Den Haag in oktober 2019 dat Nederlandse jongeren te weinig leren over het koloniale en slavernijverleden. Om dat te toetsen onderzocht Historisch Nieuwsblad zeven verschillende lesmethoden voor vmbo, havo en vwo.
Lees het artikelValt jou iets op in onze methodes? Heb je op- of aanvulling op het materiaal? Laat het ons weten! Vul hiervoor het meldformulier in.
Het meldformulierFeniks, de geschiedenismethode van ThiemeMeulenhoff is een LRN-line contentlicentie. Je hebt de keuze uit: volledig digitaal lesgeven of je kiest voor digitaal + boek. Fijn aan het werken met LRN-line is dat het een jaarlicentie is. Online is het eenvoudig om de lesstof actueel te houden. De boeken bij LRN-line zijn verbruiksmateriaal: elk schooljaar krijgen leerlingen nieuwe boeken die ze aan het einde van het schooljaar mogen houden. Je werkt dus elk jaar met het nieuwste en actueel lesmateriaal.
Meer over LRN-lineBij Feniks LRN-line in de bovenbouw krijg je extra het (vernieuwde) katern: de Geschiedenis van de Democratische rechtstaat in Nederland. Leerlingen ontdekken aan de hand van vijf (havo) of negen (vwo) burgers die de democratisering hebben bevorderd door actief burgerschap te tonen. Burgers die o.a. aan bod komen zijn: Wilhelmina Drucker, Bob Dylan en Anton de Kom. Nieuwsgierig hoe het katern is opgebouwd en wie er nog meer in voor komen?
Lees meer