Hulp bij inloggen     winkelwagen
Header Examenvoorbereiding 2019

Corona: geen centraal examens… Wat nu?

6 vragen over je examens #geencoronastress

 

1. Gaan de centrale eindexamens door?

Bureau corona centraal examens geschrapt geen eindexamens

Nee, de centrale eindexamens gaan dit jaar niet door. De resultaten van de schoolexamens bepalen dit jaar of je slaagt of zakt. Scholen hebben tot en met juni de tijd om te zorgen dat leerlingen hun schoolexamens kunnen afronden.

2. Krijg ik wel een diploma?

Ja, je krijgt als je slaagt een gewoon diploma. Ook kun je starten met een vervolgopleiding. Er wordt samen met het vervolgonderwijs gekeken of er extra begeleiding en ondersteuning moet komen voor studenten die komend studiejaar instromen.

3. Hoe gaan de schoolexamens nu verder?

De schoolexamens gaan dus wel door. Veel schoolexamens zijn al gemaakt. Scholen hebben nu de tijd om leerlingen op afstand voor te bereiden en de resterende schoolexamens af te nemen. Die mogen ze tot en met juni afnemen. Zo kunnen de toetsmomenten worden gespreid en kunnen de schoolexamens ook zoveel mogelijk op afstand worden afgenomen. Scholen hebben ook de mogelijkheid om hun reglementen (PTA) daar op aan te passen. Een school kan zelf bepalen hoe ze dit verder doen: via videobellen, of in kleine groepjes op school.

4. Heb ik nu mijn examenbundels, samengevats en examenidiooms voor niets gekocht?

Nee, zeker niet zelfs! De bovengenoemde producten van Examenvoorbereiding van Thiememeulenhoff zijn ook heel erg geschikt voor het voorbereiden op de schoolexamens. Het unieke aan bijvoorbeeld de Examenbundel is dat er veel oefenvragen zijn per onderwerp/context. Daarnaast worden er aandachtspunten gegeven bij de examens, iets waar een docent nu misschien door gedwongen afstandsonderwijs geen zicht op heeft.

5. Hoe zit het met het risico op corona tijdens de schoolexamens?

Bij het afnemen van de schoolexamens tijdens de coronacrisis staat nog steeds de gezondheid van iedereen voorop. Scholen mogen zelf bepalen hoe ze het schoolexamen afnemen, dat kan bijvoorbeeld ook mondeling. Als je toch op school moet zijn, gelden de richtlijnen van het RIVM. Zo moet iedereen met gezondheidsklachten thuis blijven. Scholen geven les op afstand als voorbereiding op de schoolexamens.

6. Hoe zit het met mijn vervolgopleiding?

Je hebt meer tijd om je aan te melden voor een vervolgopleiding. De aanmeldingsdeadline voor het hoger onderwijs is verplaatst van 1 mei naar 1 juni. De deadline voor inschrijven voor het mbo is verplaatst van 1 april naar 1 mei.

7. Welke cijfers moet ik staan om te slagen?

Dat is nog niet helemaal bekend. De komende tijd wordt alles verder bekeken. Zoals de deadline voor scholen voor het aanleveren van de schoolexamenresultaten en de daaropvolgende diplomabeslissing, de invulling van de zak-slaagbeslissing en de mogelijkheid van herkansingen. Ook wordt uitgezocht of leerlingen ergens in beroep kunnen als ze het niet eens zijn met de beslissing van de school. Scholen en leerlingen krijgen hierover uiterlijk op 6 april meer duidelijkheid.

Meer weten? Kijk hier.

Banner examens bol.com

Slagen doe je met examenbundel, samengevat en examenidioom

Bestel bij Bol.com