Hulp bij inloggen     winkelwagen

Boost je brein: gezond eten voor je hersenen

Gezonde voeding tijdens het thuiswerken voor eindexamens| ThiemeMeulenhoff

Dat gezonde voeding belangrijk is om fit te blijven weten we allemaal. Maar wist je ook dat wat je eet invloed kan hebben op je leerprestaties? We zetten de belangrijkste tips op een rijtje voor je!

 

Kauwen

Goed kauwen is belangrijk voor je spijsvertering. Je mengt je eten met speeksel waardoor het verteerproces al in de mond begint. Daarnaast heeft kauwen nog een handig effect: het verbetert waarschijnlijk je geheugen! Er zijn heel veel studies gedaan naar de invloed van kauwen (voornamelijk kauwgom) op je hersenen. Veel van deze studies lieten zien dat je concentratie iets beter wordt als je voor of tijdens een moeilijke opdracht (zoals je examen!) minstens 5 minuten kauwgom kauwt (Serge V. Onyper, 2011). Neem dan wel een suikervrije, want te veel suiker is niet goed voor je tanden en ook niet goed voor je grijze massa!

 

Omega 3

Omega-3-vetzuren zijn vetten die belangrijk zijn voor je hersenen. Ze zorgen dat de hersenen zich goed ontwikkelen tijdens de groei, en zorgen er voor dat je geheugen beter wordt. Hoe dit precies werkt is nog niet bekend, maar het is wel bekend dat de hersenen voor een groot gedeelte uit vet bestaan. Er zijn verschillende soorten omega-3-vetzuren, zoals ALA, EPA en DHA. ALA vinden we vooral in plantaardige bronnen, zoals lijnzaadolie en noten, terwijl we EPA en DHA bijna alleen maar vinden in vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Als je geen fan van vis bent kan je ook capsules met deze vetten kopen. En voor de vegetariërs: er zijn ook capsules met omega-3-vetten die gewonnen zijn uit algen, maar het zit ook in halvarine en bijvoorbeeld walnoten. Voor meer informatie over omega-3- vetzuren kan je kijken op de site van het Voedingscentrum.

 

B-vitamines

De B zou net zo goed voor Brein kunnen staan, want vitamines uit het B-complex zijn niet weg te denken bij een goede hersenfunctie. Genoeg vitamines zijn belangrijk om energie vrij te kunnen maken uit koolhydraten, maar zijn ook enorm belangrijk voor je geheugen. Zo kan een tekort aan B-vitamines zorgen voor vermoeidheid, verwardheid, concentratieproblemen of vergeetachtigheid. Er zijn veel verschillende B-vitamines, elk met hun eigen werking en elk met hun eigen bron. Als je genoeg volkoren graanproducten, fruit, groente en zuivel gebruikt kom je ze niet snel tekort. Gevarieerd eten is dus erg belangrijk. Eet zo veel mogelijk verse en onbewerkte producten, want daar zitten nog lekker veel vitamines in. Vitamines gaan namelijk verloren als ze worden blootgesteld aan licht, water of zuurstof.

 

Gezonde voeding tijdens het thuiswerken voor eindexamens| ThiemeMeulenhoffCafeïne

Cafeïne is een stof die we het best kennen uit koffie. Het is een stof die ervoor zorgt dat we scherper en energieker worden. Het kan ook de concentratie verbeteren, omdat je er alerter van wordt. Dat is geen reden om gelijk de energiedrankjes open te trekken: onderzoekers hebben namelijk bewezen dat veel suikerhoudende dranken zorgen voor een slechtere hersenfunctie (Park, 2018). Daarnaast is de hoeveelheid cafeïne in energydrink slecht voor je hart, en is de zuurgraad enorm slecht voor je gebit. Dat wordt een lekker kopje koffie dus.

 

Blijf scherp en gezond

Gezond eten is een kunst: je moet eigenlijk overal genoeg van eten, en niet te veel of te weinig. Denk vooral niet in meer of minder eten, maar in beter eten. En met gezonde voeding ben je er ook nog niet: genoeg bewegen en een goeie, regelmatige nachtrust zijn minstens net zo belangrijk om je hersenen in topconditie te houden.

 

Geschreven door: Esmee de Graaf-Marsé, Diëtiste bij Diëtistenpraktijk Zwijndrecht.

 

Verwijzingen

Park, A. (2018, 05 16). How What You Eat May Affect Your Brain Size. Opgehaald van Time

Serge V. Onyper, T. L. (2011). Cognitive advantages of chewing gum. Now you see them, now you don’t. Appetite, oktober. Opgehaald van Sciencedirect

Banner examens bol.com

Slagen doe je met examenbundel, samengevat en examenidioom

Bestel bij Bol.com