Lock Digitale leeromgeving winkelwagen
Header Examenvoorbereiding 2019

Muziek en leren: ja of nee?

Ben van Hooff schreef zijn profielwerkstuk over muziek

Muziek tijdens het leren. Grote kans dat jij er gebruik van maakt. Maar is dat eigenlijk wel zo slim? Ik ben Ben van Hooff (16) en zit nu in mijn examenjaar. Ik heb dit jaar mijn profielwerkstuk over muziek geschreven en vooral over hoe muziek ons in ons dagelijks leven beïnvloedt. Daar kwam onder andere muziek en leren ter sprake.
Ben van Hooff

Muziek en leren kunnen samen gaan. Want muziek op de achtergrond kan ervoor zorgen dat je iets met meer motivatie gaat doen en je humeur gaat ook de goede kant op. Het kan ook helpen met dingen onthouden. Dat komt door het positieve humeur dat je concentratie kan verbeteren. Bij het maken van huiswerk kan dit helpen.

Jammer genoeg zit hier wel een ‘maar’ aan… Het kan ook voor meer afleiding zorgen dan eigenlijk nodig is. Tijdens het leren van een tekst kan een songtekst teveel afleiden. Als je leert met muziek, komt die muziek tegelijkertijd binnen met de stof. Misschien herken je wel dat als je een liedje hoort je je opeens iets herinnert. Zo werkt dit ook bij het leren. Als je bijvoorbeeld muziek hebt geluisterd tijdens het leren voor je examen, zou het het beste zijn als je diezelfde muziek hoort tijdens je examen. Hierdoor kan je je de stof nog beter herinneren. Helaas heb je geen muziek tijdens je eindexamen.

In het algemeen kan je het beste iets rustigere muziek opzetten. Luide of drukke muziek kan ervoor zorgen dat je minder concentratie hebt en een iets slechter humeur krijgt. Uiteindelijk is het voor iedereen een beetje anders. Als het voor jou werkt, hou het dan zo! Zelf gebruik ik tijdens het leren voor mijn eindexamens geen muziek. Maar de rest van de tijd ben ik altijd met muziek bezig.

Doe jij dit jaar eindexamen? Dan wens ik je heel veel succes, je kan het!

Volgens onderzoek

Zo bleek uit onderzoek van Luciano Bernardi dat muziek invloed heeft op je bloeddruk. Uit onderzoek in opdracht van Spotify van Dr. Emma Gray bleek dat de juiste muziek een positief effect kan hebben op je cijfers. Hoe? Bepaalde tonen, melodieën en beats prikkelen bepaalde hersenfuncties en verbindingen tussen hersenhelften. Gray toonde zelfs aan dat per vak/studieonderwerp je verschillende muziekgenres zou moeten opzetten. Zie hieronder onze afspeellijsten, op basis van deze onderzoeken samengesteld voor jou!

Afspeellijsten

Banner examens bol.com

Slagen doe je met examenbundel, samengevat en examenidioom

Bestel bij Bol.com