Lock Digitale leeromgeving winkelwagen
Header Examenvoorbereiding 2019

De Grote Corona Enquête: Dit willen eindexamenleerlingen! #geencoronastress

Het zal je gebeuren. Je bent net lekker in de race voor je eindexamen en dan opeens gaat je school dicht…. Vanwege het coronavirus. Whut?!

Het overkomt op dit moment zo’n 200.000 leerlingen in alle examenklassen in Nederland. Voor deze leerlingen is onzeker wat er nu precies gaat gebeuren en of zij op tijd klaargestoomd zijn voor de grote finale vanaf 7 mei. Scholen zijn nog aan het uitzoeken hoe ze les op afstand gaan geven, maar intussen tikt de klok gewoon door. Stress dus, veel stress voor de eindexamenkandidaten.

Wat vinden zij hier nou zelf van? We vroegen zo’n 1000 eindexamenkandidaten in De Grote Corona Enquête wat zij hier nou van vinden. Dit is wat zij zelf zeggen!

Corona tijdens eindexamentijd - De Grote Corona Enquête: Dit willen eindexamenleerlingen! | ThiemeMeulenhoff

Vraag 1: De scholen gaan misschien sluiten. Wat vind je: Feest of Help?

Toen we dit vroegen wisten leerlingen nog niet wat de overheid precies zou gaan besluiten. Helaas zagen de meeste eindexamenkandidaten een schoolsluiting niet echt positief in. Sluiten is Feest! vond 34%, terwijl 66% van de ondervraagden het vooral Help! zei te vinden.

Vraag 2: Maar áls de scholen dan gesloten zijn, wat ga jij dan eigenlijk doen?

Goeie vraag! Ga je vakantie houden of toch nog die boekenlijst uitlezen? De meest examenleerlingen zijn verstandig. Ik ga maximaal netflixen, zegt 21% van de geënquêteerden, de andere 79% kiest er liever voor om toch maar braaf door te leren.

Vraag 3: Oke. De scholen zijn dus dicht….. Wat betekent dat voor jouw lesprogramma en voortgang? Denk jij dat je nog veel belangrijke informatie (bijv. uit lessen) gaat missen?

Hierover zijn de meeste examenleerlingen niet zo heel erg optimistisch. Ja, ik denk dat ik veel belangrijke informatie ga missen, zegt 61% van de ondervraagden. Terwijl maar 39% denkt dat dit niet het geval zal zijn. Gelukkig zijn de leerlingen wel iets positiever gestemd over de handigheid van hun docenten om op afstand te kunnen helpen bij het leren.

Vraag 4: Denk je dat jouw docenten je op afstand kunnen gaan helpen?

Meer dan de helft (56%) denkt dat zijn of haar docent dat prima kan. Maar iets minder dan de helft is daar helemaal niet zo zeker van en zegt nee. Ai….

Die docenten die op afstand kunnen helpen, welke middelen kunnen die het beste gebruiken? Daar weten de examenleerlingen wel wat op. Ideeën genoeg voor docenten om op afstand les te geven: mail, sheets sturen, filmen, skypen, PowerPoint gebruiken, YouTube inzetten, online lessen, virtueel lesgeven, Yammer, Hangouts, keuze genoeg!

En hoe zit het eigenlijk met de leerlingen zelf?

Vraag 5: Uiteraard heb je al een Samengevat en Examenbundel, maar…. Hoe zorg jij eigenlijk dat je gaat slagen nu de scholen sluiten?

Daarover zijn veel leerlingen eensgezind: het wordt leren, leren, leren, thuis oude examens oefenen, zelfstudie, Samengevat gebruiken, Examenbundelssssss, YouTube filmpjes kijken, #fingerscrossed en hopen dat het toch ooit goed gaat komen…. En sommigen zijn duidelijk: Géén idee.

Tot slot vroegen we de examenkandidaten wat wij van Examenvoorbereiding nog voor ze kunnen doen. Wat blijkt? Vooral tips en adviezen om niet gestresst te raken, zijn welkom. Maar ook uitlegfilmpjes en natuurlijk dé gouden tip om je eindexamen te halen! Uhhh…. We doen ons best! 😊

De Grote Corona Enquête: Dit willen eindexamenleerlingen! | ThiemeMeulenhoff

Banner examens bol.com

Slagen doe je met examenbundel, samengevat en examenidioom

Bestel bij Bol.com