Hulp bij inloggen     winkelwagen

Digitaal lesgeven en toetsen… maar hoe dan?

Leren en lesgeven op afstand is toch echt iets anders dan in de klas, daarover zijn we het snel eens. Hoe hou je ze bij de les, controleer je of ze de stof voldoende beheersen en hoe breng geef je vorm aan deze manier van lesgeven?  

Met deze Padlets van Smart met Mart heb je alle mogelijkheden en informatie voor het grijpen:


Digitaal toetsen met Woots

Lees meer
Digitaal toetsen is voor klanten van ThiemeMeulenhoff nog eenvoudiger dankzij de samenwerking tussen ThiemeMeulenhoff en Woots, het grootste platform voor digitaal toetsen. Lees meer
woots

10 tips voor toetsen op afstand

Tip 1: Zorg in elk geval dat je afstemt met je collega’s, zodat leerlingen niet op heel verschillende manieren getoetst worden!

Tip 2: Voor snel inzicht: gebruik een online toetsprogramma als Socrative of Quizizz.

Tip 3: Er zijn natuurlijk programma’s beschikbaar met een eigen toetsomgeving waar je school misschien al mee werkt: Quayn, It’s Learning of Learnbeat. Of gebruik Magister om de toets in te plannen en in te nemen (met tijdslot en eventueel plagiaatcontrole).

Tip 4: Kan de leerling op een andere manier laten zien dat hij de stof beheerst? Denk aan een opname maken waarin hij iets uitlegt, een essay, een interview enz.

Tip 5: Gebruik je eDition? Zet dan in eDition een aantal opdrachten bij een paragraaf of hoofdstuk uit en zet ze tijdens de les pas aan. Gebruik de score op die opdrachten als toetsresultaat (vooral handig bij differentiatie-opdrachten).

Tip 6: Welk programma je ook gebruikt: verstrek (mail) de toets pas in de online les, laat leerlingen tijdens de online les de camera aanzetten en/of geef een toets per vraag, met telkens een beperkte tijd (handigst bij een open vraag).

Tip 7: Maak van de toets een openboek-toets van, maar met beperkte tijd en kondig aan eventueel leerlingen na inleveren van de opdracht te vragen naar een mondelinge toelichting op een antwoord (om kopiëren te voorkomen).

Tip 8: Combineer vakken door bijvoorbeeld leerlingen een infographic te laten maken over een aardrijkskundig onderwerp, maar dan wel in het Frans, of de leerling een betoog te laten schrijven (voor Nederlands), maar dan wel over een geschiedenisonderwerp dat je wilt toetsen.

Tip 9: Doe de Thiemo Thuis Challenge met jouw leerlingen. Leerlingen kiezen zelf een onderwerp binnen jouw vak en maken daar een (creatieve) uitleg over.

Tip 10 : Gebruik een van de gratis toetsprogramma’s, bijvoorbeeld Google Forms. In deze video wordt helder uitgelegd hoe je dat werkt!


Even voorstellen

Hoi, ik ben Mart van der Linden en als trainer/consultant voor VO bij ThiemeMeulenhoff ondersteun ik je graag bij je onderwijs.
Sinds ongeveer twee jaar maak ik regelmatig (met collega Sjanne de Haan) uitlegfilmpjes bij onze digitale leeromgeving eDition, in de reeks ‘Smart met Mart’. Verder geef ik met veel plezier trainingen en workshops op scholen om vaksecties optimaal te laten werken met het lesmateriaal van ThiemeMeulenhoff. Voorlopig zijn deze fysieke trainingen niet mogelijk en stappen scholen noodgedwongen over op lesgeven op afstand. Als ik dan niet bij jullie op school langs kan komen, doe ik het maar online! 

Meer weten?

Bekijk ook de Padlet van Mart over digitaal en online toetsen:

Heb jij een vraag voor 'Smart met Mart'?

Iedere dinsdag en donderdag zit collega Mart van der Linden voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over lesgeven op afstand en werken met de digitale leeromgeving eDition. Hij bespreekt tijdens deze sessies onder meer: 

  • hoe je je leerlingen in deze gekke tijden op weg kunt helpen én kunt monitoren met eDition
  • welke on- én offline middelen je op afstand kunt inzetten
  • overige vragen die ter plekke worden gesteld door mensen in en om het onderwijs .

Je kunt je aanmelden voor het wekelijkse spreekuur op dinsdag of donderdag.

Lesgeven op afstand met 'Smart met Mart' - ThiemeMeulenhoff