Hulp bij inloggen     winkelwagen
100 dagen voor de klas thuiskijktip

Thuiskijktip: 100 dagen voor de klas

Wat doe je als je niet naar de bioscoop kunt, een terrasje kunt pakken, al hebt gekookt, je online workout al hebt gedaan en al een ‘frisse neus’ hebt gehaald? Sjanne de Haan is marketing communicatiespecialist bij ThiemeMeulenhoff en onder meer verantwoordelijk voor examenvoorbereiding en maakt graag video’s. Sjanne ‘‘bingewatchet’ er momenteel op los. En dan niet de zoveelste persconferentie van onze Minister President (hoewel we allemaal fan zijn van de doventolk), maar iets leuks en liefst ook informatiefs. 16 april zag ze de eerste aflevering van ‘100 dagen voor de klas’ op NPO3.

Sjanne de Haan thuiskijktips 100 dagen

Pyjama was al aan (mag gewoon, social distancing), de thee stond klaar, collega’s waren gewhatsappt over wat er vanavond op tv kwam en die waren ook op tijd ingeschakeld op de juiste zender. Kortom, heel veel zin om te kijken naar een serie over hoe het is om voor de klas te staan. Precies waar ik zelf ook video’s over maak en in mijn werk de meeste energie van krijg: het onderwijs zelf. De hele aflevering lang op het puntje van mijn stoel gezeten. Ergens aan het einde van de aflevering begon ik aantekeningen te maken. Om vervolgens de aflevering nog een keer te bekijken... Hier móet ik iets over schrijven!

En niet alleen vanwege het thema, maar ook vanwege de makers: Tim den Besten en Nicolaas Veul. Met hun eerdere docu’s en programma’s als Super Stream Me hebben ze al eerder bewezen dat ze heel erg zichzelf zijn voor de camera, situaties goed aanvoelen, goed hun emoties en bevindingen kunnen uitdrukken en daarbij zichzelf niet sparen.

Disclaimer: Dit is een heel positief artikel waarin ik een paar citaten met jullie wil delen (spoiler alert!). Zie het als een soort ode aan leraren...

 

‘Het onderwijs kampt al langer met een slecht imago. De werkdruk is hoog, het salaris is laag. Soms lijken we te vergeten hoe belangrijk leraren zijn.'

Dit citaat uit het intro van ‘100 dagen voor de klas’ geeft wat mij betreft pijnlijk weer wat de reputatie is van leraren. Mensen moeten het eerst zelf ervaren, zelf voor de klas staan, om empathie te krijgen met leraren. En te snappen wat het vak inhoudt. Veel mensen komen daar in deze coronacrisis nu zelf achter, nu hun kleuter, schoolkind of puber thuisonderwijs moet krijgen. Dat belooft wat. Deze serie gaat vast een mooie en eerlijke representatie worden van hoe het werkelijk gaat in de klas! De heren gaan 4(!) maanden stage lopen op een middelbare school in Lelystad.

‘Ik denk dat ik een hele goede word, of de slechtste ooit.’

Aldus Tim tijdens de opleiding. Hij lijkt zelfverzekerd en niet bang om zichzelf te zijn. Anders is dat voor Nicolaas. Bang voor al die ‘spiegels’. In deze eerste aflevering bezoeken Tim en Nicolaas ‘hun’ nieuwe school en gaan ze aan de slag met een aantal zijinstromers, zodat zij niet helemaal blanco in dit avontuur stappen. Je voelt de drive die bij elke docent die je ziet lijkt terug te komen: het verschil willen maken voor leerlingen, maatschappelijke betrokkenheid en het graag willen overdragen van kennis.

‘Je kan geen zwakke dag hebben, ze ruiken het.’

De docenten die hen de komende maanden begeleiden waarschuwen Tim en Nicolaas: ze (de leerlingen) gaan op zoek naar je zwakke plek. Ze zullen je spiegelen, je gaat veel over jezelf leren. Een aantal leerlingen in de klas gaat ‘ouwehoeren om jou uit de tent te lokken’.

‘Gaat lekker jongens, lekker spullen op orde...’

Uitspraken die negatief lijken, maar allemaal worden uitgesproken met een glimlach. De leerlingen zijn het moeilijkste publiek dat er is, maar wel heel leuk! ‘Pubers zijn puur, eerlijk en vol dromen.’ Zo zitten er leerlingen op het vmbo, zegt dezelfde leraar, die niet voor zichzelf willen leren. ‘Maar als je een relatie met ze opbouwt, doen ze het misschien wel voor jou.’ Lesgeven is hoofdzaak, maar een hele belangrijke bijzaak is dat ze er mogen zijn. Heel benieuwd of Tim en Nicolaas dit zullen en kunnen toepassen in hun toekomst als Meneer den Besten en Meneer Veul…

Ik ben fan. Wat een geweldig, realistisch en ontroerend programma! Ik kijk nu al uit naar aflevering 2 en kan niet wachten om straks zelf weer schoolbezoeken te mogen doen. En misschien wel weer een ‘What’s in the Teachers Bag?’ of #deklasin te filmen.

 

De zesdelige serie ‘100 dagen voor de klas’ is sinds donderdag 16 april te zien om 20.50 op NPO 3. Terugkijken kan op NPO Gemist.