Hulp bij inloggen     winkelwagen
ThiemeMeulenhoff #Tijdvoormaatwerk

#tijdvoormaatwerk Voortgezet onderwijs

Het is een hectisch schooljaar – van helemaal naar school naar helemaal thuis en alles ertussenin. Dit kan resulteren in grote verschillen tussen leerlingen, wellicht nog groter dan andere jaren. Graag helpen we je waar dat kan op weg met handige informatie en tips; over hoe je het beste kunt differentiëren in de klas, hoe je leerlingen formatief kan laten evalueren én hoe je leerlingen letterlijk en figuurlijk bij de les kunt houden.

Waar staat mijn leerling nu?

Iedere leerling zijn eigen niveau

Heeft een van je leerlingen een leerachterstand, of loopt hij of zij juist heel erg vooruit? Met onze online leeromgeving eDition heb je altijd toegang tot alle niveaus van een leerjaar, en kun je dit niveau per leerling aanpassen, ook gaandeweg het schooljaar. Zo kun je een leerling altijd laten werken op een niveau dat bij hem of haar past.  In deze video legt onze collega Mart uit hoe je dit gemakkelijk kunt doen.

 

Bekijk meer video's

Test jezelf voor je eindexamen!

Met de quickscans van Examenbundel zie je, op basis van een aantal examenvragen, op welke onderdelen jij je kennis nog kunt verbeteren. Tip: sla er direct je Examenbundel op na; in het advies staat namelijk precies aangegeven welke stof je waar kunt vinden!

Zelftoets – waar sta ik?

In vrijwel alle lesmethodes van ThiemeMeulenhoff zit een online zelftoets – een reeks oefeningen waarin een specifiek onderdeel wordt getoetst. Aan het einde van deze reeks, krijg je een totaalscore én studieadvies over welke onderdelen je nog beter kunt bestuderen.

 

Bekijk meer video's

Leren leren – tips en tricks

Muziek op de kop – lesgeven in coronatijd

Lees verder
Muziekdocent Tessa Waalderbos neemt ons mee tijdens haar lessen in tijden van corona. Hoe geef je zangles als er niet hardop mag worden gezongen? En hoe laat je leerlingen musiceren zonder toegang tot een muzieklokaal? Tessa vertelt het ons én geeft tips. Lees meer
Muziekles

Schoolscan voortgezet onderwijs: zo pak je het aan.

Lees verder

De pandemie heeft de afgelopen periode veel invloed gehad op de wijze van lesgeven en heel veel gevraagd van iedereen die betrokken is bij het onderwijs. Ook voor de leerlingen heeft dit gevraagd om flexibiliteit en een forse dosis aanpassingsvermogen.  Het is nu mogelijk via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) financiële steun krijgen om de mogelijke achterstanden terug te dringen. Daarvoor moet je alleen wel eerst een ‘schoolscan’ maken. Hiermee breng je in kaart welke impact corona heeft op je leerlingen, wie kan helpen om problemen op te lossen en welke interventies passend zijn. Hoe je een goede schoolscan maakt? Lees het stappenplan:

Lees meer
Schoolscan voortgezet onderwijs

Hoe ervaren VO-docenten hybride onderwijs?

Lees verder

Dat de coronacrisis een grote impact heeft op het onderwijs is inmiddels geen nieuws meer. Waar docenten eerst een periode volledig op afstand lesgaven, hebben veel scholen nu te maken met hybride onderwijs. Een combinatie van online- en fysiek onderwijs. Een flinke omschakeling voor scholieren, maar ook zeker voor leerkrachten. 101 docenten van het voortgezet onderwijs lieten hun mening horen toen wij hen vroegen hoe ze deze nieuwe vorm van lesgeven ervaren.

Lees meer
 De to-dolijst van een docent tijdens de coronacrisis is lang

Hoe leer je het meest effectief?

Lees verder

Leerlingen hebben tegenwoordig allerlei digitale mogelijkheden om te leren. Maar ThiemeMeulenhoff drukt Examenbundel nog steeds op papier. Bewust. Alleen digitaal leren en digitaal oefenen werkt namelijk minder goed. Hoe zit dat eigenlijk?  ThiemeMeulenhoff ging in gesprek met professor Paul A. Kirschner en met Devon Diercks om te onderzoeken wat de meest effectieve manier is om te leren – en waarom. 

Lees meer
In de bibliotheek

Stel je vraag, help iemand verder!

Lees meer

Komen je leerlingen er zelf niet uit? In de nieuwe ‘vragen’-omgeving van WRTS kun je, naast woordjes oefenen, ook inhoudelijke vragen stellen aan medeleerlingen of tutoren. Weet je zelf het antwoord op een vraag van iemand anders? Dan scoor je punten!

Stel een vraag bij WRTS
Stel je vraag, help iemand verder

Productief zijn voor school – Nina van Examenbundel

Lees meer
Veel (eindexamen)leerlingen vinden het moeilijk om zelfstandig te werken aan school. Je bent niet alleen en we helpen je graag! 
In deze nieuwe video van Examenbundel legt Nina uit hoe je productief kan zijn voor school. 

Ook de andere video’s van Nina zijn een aanrader voor je leerlingen! Zo legt ze ook uit hoe je een goede dagplanning maakt en geeft ze je tips over hoe je leerachterstanden kunt wegwerken. Bekijk de video
Nina van Examenbundel | ThiemeMeulenhoff

Motiveren kun je leren

Als leerkracht en docent moet je in deze corona-tijd behoorlijk creatief te werk gaan bij het aanbieden van je lesstof. Hoe geef ik mijn instructies als ze af en aan op school zijn? Hoe blijven ze aan het werk? En natuurlijk: Hoe blijven ze gemotiveerd? Marijn Sieben, biologiedocent in het vmbo, weet raad.

Omgaan met coronastress

Omgaan met coronastress. Hoe doe je dat? Psychologie-professionals hebben een gratis online therapieprogramma gemaakt: Omgaan met coronastress. In dit programma krijg je concrete tools die je helpen in het omgaan met de lastige gedachten en gevoelens waar je door de aanwezigheid van het coronavirus mee kunt worstelen. Is dit interessant voor jou of jouw leerlingen?