Hulp bij inloggen     winkelwagen
hands

Nieuws en meer Tijd voor maatwerk

Nationaal Programma Onderwijs

Ontzettend fijn, zo’n grote zak geld van de overheid om het 'gat' te dichten dat ontstaan is door de coronapandemie. Als docent of leerkracht zal jij waarschijnlijk weinig van dat extra geld merken. Jij blijft toch net zo hard lopen voor je leerlingen als dat je voor deze pandemie al deed. 

Allereerst natuurlijk een dik compliment voor jou! Want wat verzet jij een bergen met werk om al je leerlingen te kunnen bedienen en dan maakt deze pandemie het zeker niet makkelijker. Om je te kunnen helpen hebben we hier alvast een paar bewezen effectieve manieren op een rijtje gezet die jij misschien wel heel makkelijk kunt toepassen. 
nationaal onderwijs

Toetsen

Voor niemand het leukste om te doen, maar zeker wel helpend kan zijn om een extra toets af te nemen bij jouw leerlingen. Dit kunnen kleine tussentijdse toetsen zijn om zo te controleren of de leerlingen de door jou aangeboden stof nog wel bij kunnen houden. Op deze manier signaleer je eerder wanneer er een leerling achterstand op zal lopen of heeft gelopen. Maar ook ontdek je wanneer het al heel goed gaat met een leerling of klas en je mogelijk wel iets over kan slaan van de stof die je eigenlijk wil aanbieden. 

In gesprek

Je gaat vast vaak in gesprek met collega’s in jouw school, maar het kan ook heel waardevol zijn om eens in gesprek te gaan met een collega van een andere school. We hebben het laatste jaar ontdekt dat dit ook heel makkelijk online kan (zo heeft de pandemie ons toch ook nog iets positiefs opgeleverd). Zoek bijvoorbeeld eens contact met de buurtschool en ga in gesprek met een collega van hetzelfde leerjaar. Je kunt een gesprek hebben over de leerresultaten, maar denk ook eens aan de andere ontwikkelingsgebieden of de thuissituatie. Hoe pakken zij het aan? Wat gaat er goed? Waar kunnen jullie in samen werken?

Als je dan toch mag kiezen…

Inmiddels is echt wel bewezen dat kleinere groepen en 1 op 1 onderwijs effect heeft op de leerresultaten van leerlingen. Door de groepen kleiner te maken of individueel onderwijs te geven kan er een effectieve inhaalslag gemaakt worden. Dus mocht je extra handjes krijgen, ontvang ze dan met open armen en zet ze vooral in om je lesgroepen kleiner te maken. Ook kun je gebruik maken van een tutor. Creëer een goede driehoeksrelatie tussen de tutor, leerling en jijzelf als docent. Een tutor kan natuurlijk een (sterke) leerling zijn, maar denk ook eens aan een buurvrouw, opa of student. 

School en thuis

Ook is het bewezen dat hoe meer leerlingen thuis doen, hoe eerder de mogelijke achterstanden weg gewerkt kunnen zijn. Daarbij is het natuurlijk heel belangrijk dat je samen met thuis gaat kijken wat haalbaar is. 
Zorg ervoor dat jouw leerlingen de juiste toegang tot de online-programma’s hebben en dat ze daar ook wegwijs in zijn. Hoe fijn is het voor zowel de leerling als de ouders dat ze daarmee kunnen oefenen zonder dat ze hulp van iemand nodig hebben. 
Daarnaast is een duidelijke uitleg heel belangrijk evenals de feedback die ze krijgen na het maken van de online-opdrachten. 
Ook in de zomervakantie is het belangrijk dat leerlingen gebruikmaken van de verschillende activiteiten om hun welzijn te vergroten. Stimuleer daarom bijvoorbeeld sport, muziek of drama activiteiten bij zowel leerlingen als ouders. Deze activiteiten zullen bijdrage aan het zelfvertrouwen en welzijn van jouw leerlingen. 

 

Starten na een periode van thuisonderwijs op een nieuwe school

Natuurlijk hebben alle leerlingen ondersteuning nodig op het moment dat ze weer teruggaan naar school na een periode van thuisonderwijs. 
Maar voor leerlingen die dan ook nog eens starten op een nieuwe school is dat een extra grote uitdaging. 
Wat bij deze leerlingen kan helpen is het organiseren van een (online) evenement. Dit evenement kan heel laagdrempelig zijn, zo helpt het namelijk alleen al om de gezichten van je nieuwe klasgenoten een keer gezien te hebben. Maar ook praktische informatie kan je op dat moment met ze delen. Zo zullen de leerlingen zich al meer op hun gemak voelen als ze voor het eerst hun nieuwe school binnen stappen. 

Bronnen

Education Endowment Foundation. 2020 juni. Covid-19 support guide for schools. https://educationendowmentfoundation.org.uk/covid-19-resources/guide-to-supporting-schools-planning/