Hulp bij inloggen     winkelwagen

Rijksmuseum

Mooie samenwerking

Wij zijn trots op de samenwerking met het Rijksmuseum en het heeft al mooie leermiddelen en inspiratie opgebracht.

ThiemeMeulenhoff en het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff hebben de handen ineen geslagen. Dankzij een meerjarig samenwerkingsverband maken we over en weer dankbaar gebruik van elkaars expertise. Leren over kunst en cultuur doe je in én buiten de school. Samen dragen we zo bij aan de maatschappelijke ontwikkeling van leerlingen in het basis-, voortgezet- én beroepsonderwijs.

Op zoek naar een interessant uitje voor je groep of school? Ga naar het Rijksmuseum in Amsterdam! Het Rijksmuseum heeft leuke schoolprogramma’s én zorgt ook nog eens voor gratis vervoer van en naar het Rijks. Ontmoet Rembrandt, vlucht mee in de boekenkist van Hugo de Groot, bekijk Dutch design in de Gouden Eeuw of ervaar de barre tochten van de ontdekkingsreizigers in de Gouden Eeuw. Laat je leerlingen geschiedenis écht beleven.

Het Rijksmuseum heeft een groot en gevarieerd aanbod aan schoolprogramma's voor het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs. Uiteraard met bijpassend lesmateriaal voor in de klas. Wil je hier met je groep of school gebruik van maken? Dan behoort gratis vervoer van en naar het Rijks tot de mogelijkheden. Als school betaal je uitsluitend voor de rondleiding of workshop. Een echte aanrader!

Meer weten?

Achtergrond

ThiemeMeulenhoff en het Rijksmuseum sloten op 7 juli 2014 een meerjarige samenwerkingsovereenkomst. Als gevolg daarvan zijn de museumschatten onderdeel van de lesmethoden geschiedenis, godsdienst, kunst- en levensbeschouwing. Ook wordt er samengewerkt aan nieuwe leeroplossingen voor primair en voortgezet onderwijs waarin leren over kunst en cultuur in én buiten de klas hand in hand gaan. 

De Rijksmuseumcollectie is ruim vertegenwoordigd in de geschiedenismethodes van het Nederlands onderwijs. De link is ook een directe: het Rijksmuseum ís onze vaderlandse geschiedenis! De digitale revolutie in het onderwijs en het in hoge resolutie beschikbaar stellen van de afbeeldingen van kunstwerken stellen het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff in staat de collectie van het Rijksmuseum tot de lesstof zelf te maken. 

ThiemeMeulenhoff is blij met deze unieke samenwerking. Directeur Eric Razenberg: “We zijn ons er meer en meer van bewust dat kinderen op heel verschillende manieren leren. Sommigen leren door te lezen, anderen leren door te kijken, te luisteren, te ervaren of te doen. Om recht te kunnen doen aan de verschillende kinderen en hun verschillende manieren van leren is een variëteit aan leermogelijkheden of leersituaties nodig, ook buiten school en buiten de lesmethode. Het Rijksmuseum speelt een belangrijke rol in dit informele leren."

Het mbo op bezoek bij het Rijksmuseum

Documentaire

Twee kinderen lezen een boekje van het Rijksmuseum over Slavernij en nu? | ThiemeMeulenhoffDe documentaire Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij laat van dichtbij zien hoe pijnlijk en wrang, maar tegelijkertijd helend en bevrijdend het samenstellen van de slavernijtentoonstelling is. Zeker dankzij de inbreng van mensen met roots in zowel de West (Suriname, Caribisch gebied) als de Oost (Nederlands-Indië).

Van deze documentaire is er van 8 fragmenten een serie leskaarten gemaakt die je kunt inzetten in jouw les.

Lees meer

Posters voor het mbo

Poster Rijksmuseum | ThiemeMeulenhoffWat zouden kunstwerken ons vertellen als ze konden spreken? Samen met het Rijksmuseum zijn er posters gemaakt, steeds staat een kunstwerk uit het Rijksmuseum centraal. Spoken Word Artist Rachel Rumai maakte bij ieder kunstwerk een prikkelende Spoken Word. Op de posters staat een deel van de tekst, waarmee je studenten aan het denken kunt zetten.

Bekijk de posters hier