1
Hulp bij inloggen     winkelwagen

Interview met de auteur

Waarom zou je voor Schrift kiezen? Dat legt de auteur Ben Hamerling (schrijfdocent en verbonden aan de stichting Schrijfontwikkeling) zelf uit in het onderstaande interview.

‘Met Schrift leren kinderen hun handschrift onderhouden’

In Nederland heerst het beeld dat je vanaf groep 6 niets meer aan schrijfonderwijs hoeft te doen. Volkomen onterecht vindt Ben Hamerling, auteur van Schrift. Deze schrijfmethode bevat dan ook lessen tot en met groep 8 en leert kinderen hoe ze hun handschrift goed kunnen beoordelen. “Hierdoor kunnen kinderen hun eigen handschrift onderhouden, ook op het moment dat ze dit verder ontwikkelen en bijvoorbeeld los willen gaan schrijven.”

Uit vele wetenschappelijke studies blijkt dat schrijven een cognitieve vaardigheid is. Ben: “Gek genoeg leggen de meeste schrijfmethodes de nadruk op motoriek, met naschrijfoefeningen en schrijfpatronen. Schrift concentreert zich daarentegen juist op goed leren kijken en nauwkeurig leren uitvoeren. Als kinderen dat kunnen, komen ze tot de beste resultaten. Ook heel jonge kinderen, want dat zij alleen grote en daarna pas fijne bewegingen kunnen maken is een fabeltje. De motoriek van jonge kinderen is schitterend en compleet!”

Doordacht lesmodel

Elke les in Schrift is getest in de praktijk en op eenzelfde manier opgebouwd. “We werken met een goed doordacht lesmodel als het gaat om cognitief instrumentele vaardigheid”, zegt Ben. “Dat is Activerende Didactische Instructie”. De les begint met een terugblik en een introductie, waarna uitleg over het onderwerp volgt. Daarna wordt er gezamenlijk geoefend om te controleren of de oefening inderdaad duidelijk is. Dan volgt zelfstandig werken, een evaluatie en een vooruitblik op de volgende les.”

Schrijven of typen?

Over de vraag of schrijfonderwijs in dit computertijdperk nog wel relevant is, kan Ben heel kort zijn: “Al vanaf de uitvinding van de typemachine, wordt het schrijven een gewisse dood toegeschreven. Toch worden er meer pennen dan ooit tevoren verkocht. Ik ben verbonden aan de Stichting Schriftontwikkeling en daar krijgen wij wekelijks berichten van ouders van kinderen die lage cijfers halen door hun slecht leesbare handschrift. Duidelijke schrijven is en blijft belangrijk!”

Vraag een zichtzending aan