Hulp bij inloggen     winkelwagen
Rekenmethode | Basisonderwijs | Alles telt Q | ThiemeMeulenhoff

Alles telt Q Rekenen voor het basisonderwijs

Plezier

Met Alles telt Q werk je aan een growth mindset. Dat betekent dat je leerlingen helpt positief te denken over hun mogelijkheden en hen stimuleert door te zetten. Iedereen kan groeien! En fouten maken is niet erg, want van fouten kun je leren. Deze positieve basishouding is de kern.

 

Variatie

De kans op succes is groot als leerlingen het leuk vinden om te rekenen. Alles telt Q biedt daarom veel variatie, zowel in onderwerpen als in didactische werkvormen (op papier en digitaal). Zo zijn er beweegspelletjes, coöperatieve werkvormen en verschillende soorten opgaven, zoals kale sommen, contextopgaven en opgaven die het wiskundig denken stimuleren. Leerlingen kunnen ook werken in het Q-schrift.

Q schrift | Groep 3 | Rekenmethode | Basisonderwijs | Alles telt Q

Q-schrift

Het Q-schrift bevat leuke en uitdagende, puzzelende opdrachten die leerlingen uitdagen om strategieën op verschillende manieren toe te passen. Het Q-schrift is geschikt voor iedere leerling en dus voor alle niveaus (basis, plus en maat). Per blok zijn er twaalf pagina’s met opgaven (per lesweek twee pagina’s). Je kunt zelf bepalen wanneer je leerlingen hierin laat werken. De opdrachten zijn ongenummerd, zodat leerlingen zelf de volgorde kunnen bepalen.

Coöperatieve werkvormen en bewegend leren

In les 5 van elke week vind je diverse coöperatieve en bewegend leren werkvormen. Leerkrachten en leerlingen zijn hier super enthousiast over. Wil je direct aan de slag met een aantal leuke activiteiten?
Download ze hier!

 

Blokfilms

In elke jaargroep start elk nieuw blok met een superleuk en interactief filmpje voor de hele klas. Zo beginnen de leerlingen met een goed gevoel aan een nieuw rekenonderwerp en heb jij als leerkracht het hele blok houvast en handvatten om op terug te vallen. Hieronder zie je een voorbeeld van zo’n filmpje uit groep 5. Deze gaat over tafels en deeltafels.

Elaboratieve feedback

Alles telt Q maakt gebruik van elaboratieve feedback. De inhoud van deze feedback haakt aan bij eerder opgedane kennis van de leerling (over rekenstrategieën). Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze manier van feedback geven het effectiefst is.
Jij als leerkracht geeft elaboratieve feedback, maar ook de methode doet dit, bijvoorbeeld in uitlegfilmpjes of animaties.