Hulp bij inloggen     winkelwagen
Rekenmethode | Basisonderwijs | Alles telt Q | ThiemeMeulenhoff

Alles telt Q Rekenen voor het basisonderwijs

Eigenaarschap

Met de rekenmethode Alles telt Q leren kinderen niet alleen goed rekenen, ze krijgen ook grip op hun eigen leerproces.

Formatief evalueren met het klimpakket

Formatieve evaluatie geeft verdieping aan de rekenles. Alles telt Q gaat er vanuit dat iedere leerling kan groeien. Om deze ontwikkeling te kunnen volgen, is het noodzakelijk om de leeractiviteiten van leerlingen in kaart te brengen, te interpreteren en te gebruiken om betere beslissingen te nemen over vervolgstappen. Met het klimpakket (formatief evalueren in Alles telt Q) kan de leerling zelf aangeven hoe hij vindt dat het gaat en wat zijn onderwijsbehoefte is.

 

Alles telt Q


Signaalopgave

De laatste opgave van elke eerste en derde les is meestal een signaalopgave (te herkennen aan het icoontje van een vuurtoren). Daarmee kun je zien wat leerlingen beheersen en bepalen waarmee ze nog moeten oefenen.

Reflecteren

Je hebt regelmatig reflectiegesprekken met individuele leerlingen tijdens een interactief gesprek. Daarin bespreken jullie wat en hoe de leerling heeft geleerd en wat hij nodig heeft om verder te komen.

Klimkaarten

Elke kaart zoomt in op een ander aspect: de beheersing van de leerstof, de beleving van de les of de behoeften van de leerling. Door de antwoorden van leerlingen ga je soms net even anders kijken naar hoe ze leren en denken.

Lesdoelen in ik-taal

Bij elk nieuw lesdoel staat deze in heldere taal bovenaan de pagina beschreven. Bijvoorbeeld: Ik oefen rekenen met oppervlakte.

Alles telt Q

Nu even anders

In les 5 vind je het onderdeel ‘Nu even anders’. Hier leren kinderen op een andere manier kijken naar de lesdoelen van afgelopen week. Door onder andere met bewegend leren, coöperatieve werkvormen en computational thinking.


Dit kan ik al

De tussentoets ‘Dit kan ik al’ (in week 3 van elk blok) dienen als ijkmomenten die helpen om voor elke leerling de juiste vervolgstappen te bepalen tijdens een interactief gesprek.