Hulp bij inloggen     winkelwagen
Leeg klaslokaal tijdens lesgeven op afstand

Videolessen: van beginner naar pro in 7 stappen!

 

Inmiddels zitten de eerste lessen op afstand er op. Misschien heb je al eens een videoles gemaakt of ben je er door de huidige situatie mee begonnen. In dit artikel geeft Bert Haalboom je zeven tips om betere video’s te maken die ook nog beter worden bekeken.

Bert Haalboom lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Tip 1: Do you want it perfect or do you want it Tuesday?

Maak je lessen voor je eigen leerlingen? Die zijn wel wat van je gewend! Zeg je een keer “uhhh” of per ongeluk dat de Tweede Wereldoorlog in 1989 begon terwijl op de slide 1939 staat? Dat maakt niet zoveel uit. Leerlingen leren niet veel minder door een paar kleine foutjes en het scheelt jou veel tijd. Tenzij je natuurlijk graag hele avonden besteedt aan het wegpoetsen van ruwe randjes en het uit je hoofd leren van scripts...

 

Bert Haalboom lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoffTip 2: Korter is beter

De ideale lengte voor een uitlegvideo is 3 tot 5 minuten. Leerlingen hebben moeite met zich concentreren op langere video’s, dit zie je ook terug in hun klikgedrag. Dit hoeft niet te betekenen dat jouw instructie nu ineens samengeperst moet worden in een compacte video, maar dat je goed moet nadenken hoe je een langer verhaal structureert. Maak bijvoorbeeld 3 video’s van een paar minuten in plaats van één van een kwartier. Wil je jouw verhaal ondersteunen met een rekenvoorbeeld of een voorbeeldopgave? Maak er een losse video van! Deze video’s kun je samen in een afspeellijst stoppen om toch een samenhangend verhaal te vertellen.

 

Tip 3: Leer leerlingen te kijken

Het kijken van een instructievideo is iets anders dan het volgen van een serie op Netflix of het bekijken van een vlog. Geef jouw leerlingen daarom expliciet instructies bij het kijken van jouw lesvideo’s. Denk hierbij aan het uitzetten van muziek, het maken van aantekeningen en het gebruiken van de terugspoel- en pauzeknop.

 

Tip 4: Investeer in apparatuur

Je kent de video’s wel: korrelig beeld, ruis op de microfoon, geluid en beeld dat niet gelijk loopt. Voor een paar tientjes heb je al prima apparatuur en zien de video’s er veel professioneler uit. In plaats van de webcam en ingebouwde microfoon van jouw laptop, kun je gebruik maken van een clip-on of USB-microfoon en een losse webcam. Clip-on microfoons klem je aan je shirt en zijn voor ongeveer tien euro online te vinden. Dit scheelt veel ruis en zorgt ervoor dat achtergrondgeluiden USB-microfoons zet je op je bureau en worden vaak geleverd met standaard. Deze zijn er in vele prijscategorieën. Denk bij het filmen trouwens ook aan de belichting: als je in een donkere kamer gaat zitten met alleen licht van een scherm, zie je eruit als een spook dat een mooi verhaal vertelt. Verlicht de ruimte dus goed en licht eventueel je gezicht nog extra uit met een bureaulamp.

Wil je jouw video’s nog wat interactiever maken? Koop dan bijvoorbeeld een tekentablet, zodat je tijdens jouw video’s kan schrijven zoals op een whiteboard. Als je ‘all the way’ wilt gaan, kun je ook een groen doek bestellen en die aan een wand bevestigen om green-screen-video’s te maken.Ga je lesvideo’s maken op een afstandje, bijvoorbeeld bij een whiteboard? De meeste moderne fotocamera’s kunnen heel goed filmen in full HD-resolutie. Check wel even of je geluid goed is voordat je uitgebreid gaat filmen. Vaak kun je externe microfoons kopen waarmee niet alleen het beeld, maar ook het geluid van professioneel niveau wordt.

 

Tip 5: Interacteer met leerlingen

Jouw video hoeft niet alleen te bestaan uit zenden. Ondanks dat je alleen in een ruimte zit, kun je de interactie aangaan met leerlingen. Geef bijvoorbeeld een opdracht of vraag ze de video op pauze te zetten om iets te doen voordat ze verder kijken. Vraag de leerlingen om iets op te schrijven of te tekenen. Je kunt ze vragen om tijdens het kijken van de video een quiz te laten maken in bijvoorbeeld Socrative of Google Forms. Leerlingen kunnen hierbij terugspoelen en pauzeren; de mogelijkheden zijn eindeloos!

 

Tip 6: Maak kijken noodzakelijk

Het is niet vanzelfsprekend dat jouw leerlingen de video’s ook echt kijken. Daar kun je op twee manieren tegenaan kijken: “Het maakt niet uit of ze kijken of de info ergens anders vandaan halen.” of “Het is belangrijk dat ze mijn video’s kijken, want dit hebben ze écht nodig”. In het laatste geval zul je ze moeten motiveren om te gaan kijken. Dit kun je op verschillende manieren doen. Geef bijvoorbeeld een verwerkingsopdracht die direct aansluit op video en daarin ook geïntroduceerd wordt. Of laat leerlingen aantekeningen maken bij de video en deze inleveren. Je kunt het ook andersom doen: maak een opdracht voor leerlingen, waarin het kijken van de video’s een essentieel onderdeel is van het doen van deze opdracht. Denk hierbij ook eens aan het “hele taak eerst” principe, waarin je een “grote vraag” stelt, die enkel te beantwoorden is met behulp van de stof die leerlingen nog moeten bestuderen. Hierdoor gaan leerlingen actief op zoek naar deze info.

 

Tip 7: Een video is geen les.

Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal: realiseer je dat een goede lesvideo nog geen goede les is. Alle elementen die bij een les horen, komen ook terug bij online lessen. Voorkennis activeren, contact maken met leerlingen, tijd geven voor verwerking, het toetsen of de stof begrepen is en leerlingen laten reflecteren op hun eigen leerproces zijn nog steeds belangrijke onderdelen. Een gedeelte hiervan is te ondervangen met goede lesvideo’s, maar zorg dat je het ondersteunt met opdrachten, werkvormen en feedback die past bij leerlingen. Als online lesgeven nieuw voor je is, zal dit nog niet gelijk goed gaan. Als je het vaker gedaan hebt, zal het ook niet altijd goed gaan. Het is eigenlijk net lesgeven…

 

Veel succes met het maken van jouw (nog veel betere) videolessen. Meer lezen?

Tips voor jouw eerste videoles

Bergmann, J., & Sams, A. (2012). Flip Your Classroom: Reach Every Student in Every Class Every Day, ISBN: 9781564845603

Janssen, F.J.J.M, Hulshof, H. & Van Veen, K. (2016), Uitdagend gedifferentieerd vakonderwijs. Praktisch gereedschap om je onderwijsrepertoire te blijven uitbreiden; ISBN: 9789082314113