Hulp bij inloggen     winkelwagen
Leeg klaslokaal tijdens lesgeven op afstand

8 tips om met je pubers de coronacrisis door te komen

Nu al het schoolwerk vanuit huis gaat, zijn ouders in één klap de rechterhand geworden van docenten. Dat is best een beetje nieuw en onwennig. Met pubers kan zo’n sociaal gezinsexperiment zelfs een flinke uitdaging worden. Puberexpert en gezinscoach Marina van der Wal heeft advies voor ouders van het thuishangende pubervolk.

pubers lesgeven op afstand

Tip 1 - Geef elkaar de ruimte
Door de coronacrisis is iedereen zijn vaste ritme kwijt. Zonder school, kantoor, sport en uitjes is elke dag een zee van vrije tijd die moet worden ingevuld. Over die invulling moet je afspraken maken. Het is belangrijk dat je elkaar de ruimte geeft. Houd met het hele gezin een coronavergadering en maak een plan, waarbij je je kinderen ook regie over hun eigen leven geeft.
Het heeft bijvoorbeeld weinig zin om je kinderen elke morgen om acht uur uit hun bed te jagen als ze zich vervolgens dood vervelen. Laat ze lekker uitslapen als ze dat willen. Spreek dan wel af dat ze van 11 tot 3 uur bezig gaan met hun schoolwerk. Ook afspraken over online- en tv-tijd kun je best wat oprekken. Het geeft een andere structuur dan normaal, maar het is wel structuur. En schrijf de afspraken op, want het kan best dat ze ’s morgens al vergeten zijn wat je ’s avonds hebt besproken.

Tip 2 - Zorg voor vaste contactmomenten en wees geïnteresseerd
Je hoeft niet de hele dag op elkaars lip te zitten, maar elkaar de hele dag niet zien is ongezond. Dus zorg voor vaste contactmomenten, bijvoorbeeld rondom de maaltijden. Zit s’middags om 15 uur klaar met lekkers en een pot thee bij de puzzel, jouw pubers komen vast even buurten als ze weten dat hun moedertje daar op hun zit te wachten.
Stel vragen als ‘Wat ben je aan het doen, vind je dat moeilijk, hoe ga je dat aanpakken?’ zodat je ook school bespreekbaar houdt. Zorg ervoor dat er voldoende momenten zijn waarop ze het gesprek met je aan kunnen gaan over wat er allemaal gebeurt op de wereld. Onderschat niet dat zij ook van alles zien langskomen op Tiktok en Instagram, vraag of ze daar nog iets opmerkelijks zijn tegengekomen. Zo houd je de vinger aan de pols. Heb je een puber die het allemaal niet serieus neemt? Er zijn verschillende filmpjes online te vinden (van o.a. NOS op 3) over waarom ook jongeren de coronaregels moeten volgen en welke risico’s er anders zijn dan voor volwassenen.

Tip 3 – Pick your battles
Je kunt onder deze omstandigheden niet op alles gaan letten en gedrag continu corrigeren.  Soms moet je dingen loslaten om de sfeer te behouden. Respect en empathie is nu het allerbelangrijkst. Door bepaalde dingen los te laten kun je wel sturen op andere onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het belang van schoolwerk en afspreken met vrienden.

Tip 4 – Wissel van gedachten met andere ouders
Er zijn veel regels waar de pubers zich nu aan moeten houden en gezinnen gaan daar soms verschillend mee om. Het is supervervelend om te horen dat iets van een andere ouder wel mag, waardoor jouw puber boos wordt. Wissel daarom van gedachten met andere ouders zodat jullie het eens zijn en soortgelijke regels hanteren.

Tip 5 – Stimuleer online contact
Ze kunnen allemaal facetimen, whatsappvideobellen en skypen. Zorg ervoor dat ze de gezondheid van anderen serieus nemen en adviseer je puber om dit voorlopig als een serieus alternatief te zien. Zitten ze ‘s avonds op hun kamer een Netflix-party te houden, gooi dan gerust een zak chips achter de deur om dit gedrag ook te stimuleren.

Tip 6 – Geeft complimentjes!
De meeste pubers zijn lui, normaal mag je hier alleen ’s avonds en in het weekend getuige van zijn. Nu de hele dag. Het heeft nu geen zin om je daaraan te storen, focus je op positieve dingen. Complimenteer goed gedrag. Dat zal de sfeer positief beïnvloeden.

Tip 7 – Het is een uitzonderlijke situatie waar we ons in bevinden!
Over tien jaar kijken jij, je gezin en de hele wereld terug op een bijzondere tijd waarbij er heel veel onzekerheid was, maar waar jullie het beste van hebben proberen te maken. In tijden van crisis ontstaan ook veel mooie dingen en zeker nu zijn het de kleine dingen die het ‘m doen. Succes!

Tip 8 – Zoek online hulp bij een puberexpertMarina van der Wal tijdens onderwijs op afstand corona
Voor sommige ouders is het een feestje om opeens zeeën van tijd te hebben met hun kroost, voor anderen is het een flinke kluif. Om jou als vader en als moeder dagelijks een hart onder de riem te steken, verzorgt puberexpert en gezinscoach Marina van der Wal een dagelijkse live uitzending op Facebook Live, met als titel ‘De Start van de Dag’. Volgens Van der Wal is dit dé mogelijkheid om ook zelf een beetje ‘in de dagelijkse routine te blijven’ nu je opeens onvrijwillig thuis moet gaan werken of veel meer dagen en uren aan de eettafel je functie moet invullen, náást de zorg voor je pubers.
Tijdens de uitzending van ongeveer 30 minuten staat er steeds één opvoedthema centraal en heb je de mogelijkheid om je vragen te stellen. Iedere uitzending is er ‘De vraag van de dag’. Die is er ter inspiratie om eens een ander gesprek aan de keukentafel te hebben als ‘Waarom heb je…’. Iedere uitzending wordt na afloop verwijderd van Facebook; op deze manier wordt je privacy beschermd.

Dagelijks om 09.00 op de Facebookpagina van Marina van der Wal.