Hulp bij inloggen     winkelwagen
Leeg klaslokaal tijdens lesgeven op afstand

In 5 stappen naar jouw eerste videoles

Bert Haalboom is docent natuurkunde en NLT aan het Martinuscollege in Grootebroek en specialist in het inzetten van ICT-middelen in de klas. Denk aan Gamification, Flipping the Classroom en het inzetten van online quiztools en elektronische leeromgevingen. Hij vindt het leuk om leerlingen te motiveren met verschillende activerende en coöperatieve werkvormen. Daarnaast deelt hij zijn kennis en kunde graag met anderen, dus kan het zomaar zijn dat je hem een workshop ziet geven op een conferentie of een stukje van hem leest op de website van een uitgever. In 5 stappen vertelt hij je hoe je voor het eerst een videoles maakt.

Bert Haalboom lesgeven op afstand door corona| ThiemeMeulenhoff

Help! Nu zitten mijn leerlingen thuis en ik heb ze nog zoveel uit te leggen! Wat nu? Gelukkig kun je eenvoudig zelf lesvideo’s opnemen. Zo goed en fijn als een ‘echte’ les gaat het misschien niet worden, maar met opgenomen lessen kunnen leerlingen thuis wél verder.

Stap 1: Zoek je spullen bij elkaar.

Veel heb je niet nodig voor het opnemen van lessen: een webcam en een microfoon zijn voldoende. Op de meeste laptops zijn deze standaard aanwezig, dus dat scheelt! Wil je iets professioneler aan de slag, dan kun je overwegen om een clip-on microfoon te kopen, deze zijn vanaf een euro of tien online te koop.

Verder heb je screencast-software nodig. Hiermee kun je opnames maken van jouw scherm, terwijl je er ook bij praat en (eventueel) te zien bent. Screencast-O-Matic (www.screencast-o-matic.com) en OBS (www.obsproject.com) zijn gratis te gebruiken en na het downloaden ben je binnen een paar minuten klaar om je eerste video op te nemen.

 

Stap 2: Zorg dat je wat te zeggen hebt.

Zo, de randvoorwaarden zijn geregeld! Nu nog zorgen dat je wat te zeggen hebt. Een goede lesvideo heeft ook goede inhoud. Bedenk daarom wat je gaat presenteren en hoe je dit gaat presenteren. Je kunt van tevoren een script uitschrijven, maar ook een paar punten kort op papier zetten als leidraad. Daarnaast moet je bedenken wat je gaat laten zien: Heb je een aantal slides die je kunt laten zien? Geef je commentaar bij een bestaande YouTube-video? Is er een mooie simulatie die je kunt laten zien?

 

Stap 3: Neem je les op.

Nu je weet wat je gaat presenteren en de benodigde spullen klaar staan, is het tijd om een video op te nemen. Een paar adviezen:

  • Begin de video met het noemen van je lesdoel.
  • Hou de video kort: tussen de 3 en 5 minuten is ideaal.
  • Begin niet opnieuw bij het maken van een foutje, de leerlingen zijn wel wat gewend!
  • Probeer in jouw video interactie aan te gaan door vragen te stellen aan leerlingen of de video even op pauze te zetten.

De eerste keer een video opnemen voelt wat onwennig aan, maar waarschijnlijk zit je na een paar minuten al tegen je webcam te praten alsof het je beste vriend is!

Bert Haalboom | ThiemeMeulenhoff

Stap 4: Upload je video.

Wanneer je video klaar is, sla deze dan op als .mov-, .mpeg- of .mp4-formaat. Vervolgens kun je jouw video uploaden naar een videoservice naar keuze. Met een gratis account kun je op YouTube of Vimeo terecht en wijst het uploadproces zich vanzelf. Wil je liever niet dat iedereen zomaar jouw video’s kan vinden? Bij zowel YouTube als Vimeo kun je jouw video’s als ‘verborgen’ uploaden. Dit betekent dat jouw video alleen te vinden is met de link en niet in de zoekresultaten op deze sites voorkomen.

 

Stap 5: Zorg dat je leerlingen het kunnen zien.

Wanneer jouw video’s geupload zijn, kopieer dan de link van de video. Nu kun je zelf kiezen hoe je deze deelt: via mail, Google Classroom, Magister, SOM, ItsLearning of flessenpost: alles is mogelijk!

 

Veel succes met het maken van je eerste video’s! Wil je nog meer weten?

Bergmann, J., & Sams, A. (2012). Flip Your Classroom: Reach Every Student in Every Class Every Day, ISBN: 9781564845603