Hulp bij inloggen     winkelwagen
Header NT2 | methode voor anderstaligen | ThiemeMeulenhoff

NT2+

ThiemeMeulenhoff ondersteunt Kletsmaatjes

Kletsmaatjes is een programma van Stichting Het Begint met Taal, het landelijk platform voor taalcoaching. In maart 2020 tijdens de opkomst van corona ontstond de vraag: wat kan de stichting als landelijke organisatie tijdens de lockdown doen voor de grote groep nieuwkomers die nu nergens meer terecht kunnen én voor al die potentiële vrijwilligers die nu plotseling thuis zitten? Wat werd ontwikkeld als tijdelijk initiatief, bleek al snel kansrijk voor de toekomst.

Via Kletsmaatjes meldde zich namelijk deels een heel andere doelgroep aan, waarvan een groot deel zelfs nog nooit van taalcoaching had gehoord. Ook bleek en blijkt dat er vrijwilligers én nieuwkomers zijn die bewust voor online taalcoaching kiezen en het zelfs fijner vinden dan 'live' taalcoaching. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een drukke baan, (jonge) kinderen, een fysieke beperking of die online laagdrempeliger vinden. Zo blijkt Kletsmaatjes als nieuw online taalcoachprogramma dus een mooie aanvulling op de bekende 'offline' taalcoaching.

Kletsmaatjes is een programma dat inmiddels al meer dan 7000 nieuwkomers en vrijwilligers onderling gekoppeld heeft. Iedereen kan meedoen dankzij de ondersteuning vanuit een extranet met e-learnings, oefenmaterialen en webinars en de persoonlijke begeleiding van een coördinator. Koppels hebben wekelijks online een uurtje contact voor 26 weken. Zo oefent de nieuwkomer de Nederlandse taal op informele wijze, komen beiden uit hun eigen bubbel en ontstaat er meer wederzijds begrip. Kletsmaatjes vermindert eenzaamheid en vergroot sociaal contact. Dat blijkt uit eigen onderzoek en uit een onderzoek van Rijksuniversiteit Groningen.

Kletsmaatjes en ThiemeMeulenhoff NT2+

Kletsmaatjes brengt mensen vooruit. De meeste deelnemers merken de positieve impact van Kletsmaatjes. In de vorm van vriendschap, taalontwikkeling en de kansen die ze daardoor krijgen.

NT2 digitaal onderwijs
Mazen SaeedKletsmaatjes

Taalcoaching: daarom!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het leren van een tweede taal het meest succesvol is als je taalles combineert met oefenen in de praktijk. Dat maakt taalcoaching tot een krachtig middel voor nieuwkomers om het Nederlands onder de knie te krijgen.

Dankzij taalcoaching

  • Groeit de woordenschat van nieuwkomers snel
  • Krijgen zij het zelfvertrouwen om mee te doen in de samenleving
  • Leren taalvrijwilligers en nieuwkomers elkaars cultuur kennen
  • Vergroten ze beiden hun wereld