Hulp bij inloggen     winkelwagen
Traject Zorg mbo

Traject | Zorg Lesmateriaal mbo Zorg BOL en BBL

Ontwikkelingen Traject Zorg

We blijven onze methodes voortdurend doorontwikkelen. Op deze pagina vind je een overzicht van de ontwikkelingen van Traject Zorg.

Informatie over de meest recente updates en vernieuwingen van de digitale leeromgeving eDition vind je hier.

Juni 2022

Nieuwe modules in eDition

Voor Traject Zorg zijn een aantal nieuwe modules beschikbaar in de digitale leeromgeving eDition.

Het gaat om alle modules van de volgende titels:

 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 3
 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 4
 • Klinisch redeneren niveau 4

Voor de titel Klinisch redeneren zijn nu de modules 1, 3, 5, 8 en 9 beschikbaar. De komende maanden vullen we deze titel aan. Basiszorg en palliatieve zorg niveau 3 en 4 zijn al compleet te bekijken in de digitale leeromgeving.

Met jouw docentlicentie of proeflicentie heb je vanaf nu direct toegang tot dit nieuwe materiaal.

Maart 2022

Nieuwe modules Traject bekijken

Achter de schermen werken we hard aan nieuwe modules voor Traject Zorg. In 2022 komen namelijk weer een aantal nieuwe titels beschikbaar:

 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 3
 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 4
 • Klinisch redeneren niveau 4

We laten je graag het nieuwste materiaal zien. Daarom kun je nu met jouw docentlicentie of proeflicentie via de docent startpagina inkijkexemplaren van de nieuwste modules bekijken. Daar vind je nu ook de bijgewerkte inhoudsopgaven, inclusief de nieuwe titels.

Idee bij ThiemeMeulenhoff

Januari 2022

Inhoud licenties Traject Zorg

Om goed aan te sluiten bij de uiteenlopende wensen van scholen bieden we verschillende licenties, per titel (in combinatie met het boek of alleen online) en voor de volledige opleiding (compleet en compleet plus). Alle licenties hebben een looptijd van 1 jaar. Voor de vakuitgaven bieden we daarnaast ook boek en online met een looptijd van de volledige opleiding plus één jaar extra.

Boek en online

Per titel is een boek in combinatie met een licentie voor de online leeromgeving verkrijgbaar, zowel van de vernieuwde basisdelen (KD 2020) als van de profieldelen (KD 2016). Hiermee beschikken studenten zowel op papier als online over de theorie. In de online leeromgeving krijgen ze daarnaast ook toegang tot de opdrachten, praktijksituaties en vaardigheidstrainingen van alle modules die bij de betreffende titel horen.

Online
Per titel is ook alleen een licentie voor de online leeromgeving verkrijgbaar. Hiermee beschikken studenten online over de theorie, opdrachten, praktijksituaties en vaardigheidstrainingen van alle modules die bij de betreffende titel horen.

Online compleet
De compleet licenties voor de online leeromgeving geven toegang tot alle modules van alle basisdelen van Traject Zorg. Hiermee beschikken studenten online over alle theorie, opdrachten, praktijksituaties en vaardigheidstrainingen voor de volledige opleiding (KD-dekkend). Je kunt kiezen uit licenties voor niveau 3 en 4, in- of exclusief de vakuitgaven Anatomie en fysiologie en Pathologie.

Online compleet PLUS

De compleet PLUS licenties voor de online leeromgeving geven toegang tot alle modules van alle basisdelen van Traject Zorg (KD 2020) én extra verdiepend materiaal (Traject V&V profieldelen KD 2016). Hiermee beschikken studenten online over alle theorie, opdrachten, praktijksituaties en vaardigheidstrainingen voor de volledige opleiding (KD-dekkend) en extra verdieping. Handig voor als jullie (ook) nog met profieldelen werken of studenten extra verdieping willen bieden. Ook bij deze licenties kun je kiezen uit niveau 3 en 4, in- of exclusief de vakuitgaven Anatomie en fysiologie en Pathologie.


Titels Traject Zorg

Traject Zorg bestaat uit de volgende titels:

Niveau 3

 • Basiszorg en palliatieve zorg
 • Communicatie en begeleiden
 • Dagbesteding en ondersteunen bij wonen (uitgesteld*)
 • Gezondheidsbevordering en preventie
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Zorgplan
 • Zorgverlening, beroep en organisatie

Niveau 3/4

 • Zorg en technologie

Niveau 4

 • Basiszorg en palliatieve zorg
 • Communicatie en begeleiden
 • Dagbesteding en ondersteunen bij wonen (uitgesteld*)
 • Gezondheidsbevordering en preventie
 • Klinisch redeneren
 • Verpleegplan
 • Verpleegtechnische handelingen
 • Zorgverlening, beroep en organisatie

Vakuitgaven

 • Anatomie en fysiologie niveau 3
 • Anatomie en fysiologie niveau 4
 • Pathologie niveau 3/4

* Uitgesteld omdat er nog geen auteur voor is. De module Dagbesteding wordt geïntegreerd in Basiszorg en palliatieve zorg.


Beperkt leverbaar

Deze titels worden vervangen door Basiszorg en palliatieve zorg, zodat het inhoudelijk nog beter aansluit op het kwalificatiedossier, en zijn daarom beperkt leverbaar:

 • Persoonlijke basiszorg niveau 3
 • Persoonlijke basiszorg niveau 4

Vanwege de afwijkende looptijd komen deze licenties te vervallen en zijn daarom beperkt leverbaar:

 • Traject Basisdeel en branchedeel en Anatomie/Fysiologie en Pathologie niv 3 totaallicentie 4 jaar
 • Traject Basisdeel en branchedeel en Anatomie/Fysiologie en Pathologie niveau 3 totaallicentie 1,5 jaar

Lees meer over het flexibele arrangement of bekijk de prijslijst met alle boekenlijstgegevens.

December 2021

Vormgeving en navigatie online leeromgeving vernieuwd en verbeterd

Alle Traject Zorg modules (de theorie, opdrachten, praktijksituaties en vaardigheidstrainingen) zijn online beschikbaar in eDition, de digitale leeromgeving van ThiemeMeulenhoff. Om het online werken met onze methodes nóg prettiger te maken, vernieuwen en verbeteren we de vormgeving en navigatie van onze leeromgeving.

Hier lees je meer over de vernieuwingen van de online leeromgeving.

Oktober 2021

Nieuwe modules beschikbaar: Klinisch redeneren (niveau 4)

Klinisch redeneren wordt steeds belangrijker in de zorg. Er wordt dan ook meer aandacht aan besteed in het nieuwe Traject. Om ervoor te zorgen dat je al met klinisch redeneren aan de slag kon, voegden we een extra module toe aan de vernieuwde basisdelen Zorgplan en Verpleegplan. Inmiddels is de volledige titel in de maak. De eerste twee modules zijn nu beschikbaar.

>> Bekijk module 1 in boekvorm
>> Bekijk module 1 en 2 in eDition

Traject zorg boek en eDition

Beschikbaarheid overige basisdelen Traject Zorg

Een aantal basisdelen is nog in de maak. Deze zullen steeds per module beschikbaar komen in de online leeromgeving eDition. Zo kun je met jouw docentlicentie altijd het nieuwste materiaal bekijken, evenals studenten met een licentie met basisdelen of basis- en profieldelen. Daarnaast stellen we regelmatig inkijkmateriaal van de boeken beschikbaar. De bestelgegevens en verwachte verschijningsdata van de complete boeken en licenties vind je hier.

Nog te verschijnen basisdelen:

 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 3*
 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 4*
 • Dagbesteding en ondersteunen bij wonen niveau 3**
 • Dagbesteding en ondersteunen bij wonen niveau 4**
 • Klinisch redeneren niveau 4

* Deze vervangen het basisdeel Persoonlijke basiszorg. Hieronder lees je er meer over.
** Uitgesteld omdat er nog geen auteur voor is. De module Dagbesteding wordt geïntegreerd in Basiszorg en palliatieve zorg.

Boeken bij ThiemeMeulenhoff

Persoonlijke basiszorg wordt vervangen

Voor schooljaar 2021-2022 is voor Persoonlijke basiszorg de theorie geactualiseerd en aangevuld met leerdoelen, oriëntatieopdrachten en (online) toetsen. Daarbij zijn de bestaande 'Begrijp je de theorie' en verwerkingsopdrachten zoveel mogelijk behouden. Verder is de volledig nieuwe module Dagbesteding toegevoegd. Momenteel zijn we bezig met een uitgebreide herziening van de theorie, meer afgestemd op het kwalificatiedossier en de nieuwe EHBO-richtlijnen. Dit herziene materiaal komt beschikbaar in de volgende basisdelen:

 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 3
 • Basiszorg en palliatieve zorg niveau 4
 • Dagbesteding en ondersteunen bij wonen niveau 3
 • Dagbesteding en ondersteunen bij wonen niveau 4

Zodra modules gereed zijn stellen we die beschikbaar in eDition. Zo kun je met jouw docentlicentie altijd het nieuwste materiaal bekijken, evenals studenten met een licentie met basisdelen of basis- en profieldelen. De bestelgegevens en verwachte verschijningsdata van de complete boeken en licenties vind je hier.

Traject Zorg van ThiemeMeulenhoff

September 2021

Leerdoelen nu ook toegevoegd in de theorie

In de online leeromgeving eDition zijn de leerdoelen bij alle nieuwe basisdelen van Traject Zorg nu ook toegevoegd in de theorie. Meerdere scholen gaven aan daar behoefte aan te hebben.

Heb jij ook specifieke vragen over of wensen voor eDition? Neem contact op met jouw accountmanager.

Begin je loopbaan met ThiemeMeulenhoff

Interactieve 3D-simulaties CareUp beschikbaar

Via eDition, de online leeromgeving bij Traject Zorg, krijg je nu automatisch toegang tot de 3D-simulaties van CareUp! Hiermee kunnen jouw studenten de verpleegtechnische handelingen praktisch oefenen én toetsen. Je vindt de simulaties via de knop ‘CareUp’ bovenin de menubalk.

>> Lees meer over de 3D-simulaties

CareUp en ThiemeMeulenhoff

Juli 2021

Profieldelen blijven beschikbaar

Het vernieuwde Traject Zorg bestaat uit basisdelen, conform het nieuwe kwalificatiedossier (KD2020). Sommige scholen blijven met profieldelen werken. Voor hen blijven we combipakketten en licenties aanbieden van de bestaande profieldelen op basis van KD2016. Om die reden zijn de profieldelen ook toegevoegd aan de docentlicentie en de studentlicenties mét profieldelen. De profieldelen zijn en worden inhoudelijk dus niet herzien. Een actueel overzicht van alle bestelgegevens vind je hier.

Verpleegkunde

April 2021

Verpleegkundig rekenen van de Meneer Megens Academy

ThiemeMeulenhoff en de Meneer Megens Academy slaan de handen ineen. Al het lesmateriaal van de Meneer Megens Academy voor basisvaardigheden rekenen en verpleegkundig rekenen is online beschikbaar in het vernieuwde Traject Zorg! Met behulp van de uitlegvideo’s en de directe feedback op hun antwoorden leren studenten op een toegankelijke manier verpleegkundig rekenen. En als docent heb je inzicht in hun voortgang en resultaten!

>> Lees over de samenwerking met Meneer Megens

Januari 2021

Interactieve 3D-simulaties handelingen CareUp

ThiemeMeulenhoff en CareUp gaan samenwerken. Om studenten nog beter in staat te stellen de verpleegtechnische handelingen te oefenen en te toetsen, koppelen we de interactieve 3D simulaties van CareUp met het materiaal van Traject Zorg.

 • Interactieve 3D simulaties verpleegtechnische handelingen
 • Volgens de Vilans Protocollen
 • Handelingen theoretisch en praktisch oefenen én toetsen
 • Gekoppeld aan de betreffende handelingen in Traject Zorg
 • Resultaten monitoren in handig dashboard

Bekijk de video voor een eerste indruk of lees meer over de samenwerking.

Care Up en ThiemeMeulenhoff

December 2020

Ondersteuning bij het inrichten van het curriculum

Een nieuw curriculum schrijven is natuurlijk best een klus. Om je daarbij te ondersteunen hebben we een aantal handige documenten gemaakt:

 • Koppeldocumenten Consortium & Prove2Move
 • Overzicht inhoudsopgave
 • Blauwdruk aanpassingen inhoud

De koppeldocumenten en inhoudsopgaven zijn beschikbaar op de startpagina van de proeflicentie en docentlicentie. De blauwdruk per titel kan worden opgevraagd bij onze accountmanagers.

ThiemeMeulenhoff

Traject V&V wordt Traject

Onze methodes voor Zorg, Welzijn en Dienstverlening gaan verder onder de naam Traject. Dat doen we omdat al het lesmateriaal van Traject dezelfde uitgangspunten heeft:

 • Flexibel en modulair
 • Beroepsgericht
 • Sterke herkenbare didactiek
 • Online leeromgeving eDition

Hier lees je meer over het nieuwe Traject.

Traject voor Verzorgende-IG en Mbo-Verpleegkundige