Hulp bij inloggen     winkelwagen
Uit liefde voor het vak

Uit liefde voor het vak Lesinspiratie, service en tools

Revolusi! Indonesië onafhankelijk

Lesmateriaal voor het mbo

Het Rijksmuseum en ThiemeMeulenhoff lanceren lesmateriaal bij de tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk. In deze videoportretten van jongeren met een link naar voormalig Nederlands-Indië en de Molukken staan we stil bij de impact van het koloniaal verleden en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Het lesmateriaal is methode onafhankelijk en heeft als doel om het gesprek te voeren in de klas met interactieve werkvormen.

Video en lesbrief

Tijdens de lessen word je als leerkracht geholpen om de impact van het koloniaal verleden van voormalig Nederlands-Indië, Indonesië en de Molukken te bespreken in de klas. Bij de videoportretten vind je een verdiepende opdracht om de geschiedenis te leren kennen en gespreksvormen om toen en nu met elkaar te verbinden.

Romée en Myrthe zijn Indisch. De vader van Romée is Indisch, zijn vader en moeder komen uit Java. De vader van Myrthe is ook Indisch, en haar moeder is Nederlands. De termen Indisch en Indonesisch liggen gevoelig en worden vaak verkeerd gebruikt. Het verkeerd gebruiken van woorden gebeurt regelmatig, ook in het dagelijks leven. De studenten gaan daar in deze opdracht verder over nadenken.

 

Download de hele lesbrief

Jiri is van Molukse afkomst. Zijn opa kwam op zeventienjarige leeftijd naar Nederland. Dat ging niet zonder obstakels: hij kwam in meerdere kampen terecht en heeft zelf een nieuw leven in Nederland moeten opbouwen. Een leven waarin hij steeds hoop had om terug te keren naar zijn thuisland, maar dat is nooit gebeurd. Jiri draagt de geschiedenis van zijn opa en andere Molukkers met zich mee.

 

Download de hele lesbrief

De ouders van Denise hebben elk een ander geloof. Dat is in hun gezin geen probleem. Op welke manier hebben studenten te maken met verschillen in religie? Hou gaan ze daarmee om? Wat weten ze van verschillende religies?

 

Download de hele lesbrief

Over de tentoonstelling Revolusi

De tentoonstelling Revolusie! Indonesië Onafhankelijk biedt een internationaal perspectief op de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië in de jaren 1945-1949 en is samengesteld door Nederlandse en Indonesische conservatoren. Centraal staan mensen die de revolutie van nabij hebben meegemaakt: strijders, kunstenaars, politici, diplomaten, journalisten en anderen. Hun persoonlijke ervaringen maken duidelijk dat deze geschiedenis vele gezichten en stemmen heeft. In de tentoonstelling zijn ook nazaten van deze ooggetuigen aan het woord. De videoportretten van de jongeren voor het onderwijs sluiten hier op aan.