Hulp bij inloggen     winkelwagen
Blogs mbo ThiemeMeulenhoff

Blogs Voor het mbo

Technologie aanbieden ≠ leren

Lesgeven op afstand, hoe gaat dat bij jou? Shauna Plompen, docent Omgangskunde bij ROC van Flevoland, helpt al sinds het begin van de coronacrisis docenten op weg met praktische tips en digitale tools die snel en eenvoudig in te zetten zijn. Lees hier drie van haar belangrijkste tips.

Shauna Plompen

‘Allereerst wil ik benadrukken dat je door een video, een live-verbinding of een voice-over bij een PowerPoint niet meteen zorgt voor leeropbrengst. Leren is iets wat interactief gebeurt. Uiteraard kun je met technologie wel enigszins nabootsen wat je anders voor de klas zou hebben gedaan. Ook als je goede didactiek in de klas toepast, doe je méér dan informatie zenden. Je zet oefeningen in, maakt gebruik van interactie, je geeft antwoord op vragen en je laat leerlingen met elkaar overleggen. Kies ervoor om naast de technologie ook passende didactiek in te zetten, ook al is dat op afstand.

 

 1. Denk na over je aanpak

  De eerste tip die ik je wil geven is om goed na te denken over je aanpak. Er wordt op dit moment van alles online aangeboden om het (digitaal) leren vorm te geven. Voor zowel docenten als studenten kan die aanpak even wennen zijn. Als ik workshops geef over digitale tools, leg ik ook altijd uit hoe je stapje voor stapje verder kunt gaan, naargelang de doelgroep gewend is aan je manier van werken. Jij als docent moet het prettig vinden werken, maar ook leerlingen/studenten moeten hun weg weten te vinden in de (online) leeromgeving. Deze week mocht ik zelf ook even ervaren hoe frustrerend het is als je Skype niet in 5 minuten werkend krijgt. Hoe voelt een leerling zich die de les bij wil wonen, maar dat maar niet voor elkaar krijgt?

  Voorkom daarnaast dat je veel verschillende tools inzet, dat is verwarrend voor de leerlingen. Stel liever met je collega’s een aanpak vast die werkt en die iedereen kan uitvoeren. Maak daarbij gebruik van bestaande platformen, die gebouwd zijn op veel bezoekers. Niets is vervelender dan een omgeving bouwen, die vervolgens plat ligt omdat de server de bezoekers niet aan kan.


 2. Zorg voor de juiste materialen

  Om op afstand les te kunnen geven heb je bepaalde materialen nodig. Zo hebben de leerlingen een laptop, tablet, smartphone of Chromebook nodig en als docent is het ook handig om vanaf een laptop of computer te werken. Daarnaast moet er een goede internetverbinding zijn. Als je zichtbaar wilt zijn tijdens je online les, moet je daarnaast een webcam hebben. In de meeste wat nieuwere laptops zit automatisch een webcam ingebouwd. Hetzelfde geldt voor een microfoon. Om verstaanbaar te zijn via een microfoon, kun je ook oordopjes gebruiken die je normaal gebruikt om muziek te luisteren. Vaak zit daar ook een microfoontje in. Je kunt de webcam met een USB aansluiten op je computer of laptop. De microfoon kun je inpluggen in het poortje waar je normaal een koptelefoon aansluit.


 3. Tools voor lesgeven op afstand

  In dit artikel vind je de tools die je kunt inzetten om op afstand les te geven. Zie dit als een verzamelplek van tips. Ik zal eigen ideeën delen, waaronder hoe je digitale tools kunt inzetten om leerlingen online samen te laten werken. Op sommige plekken zal ik verwijzen naar collega-docenten die hun tips met jullie delen.

 

Shauna aan het werk zien tijdens haar online lessen? Bekijk de video's. Bekijk ook haar tips over het werk met break out rooms in Microsoft Teams.
Meer tips voor onderwijs op afstand? Lees hoe de methodes van ThiemeMeulenhoff hierbij kunnen helpen.

Ontvang automatisch een berichtje als er nieuwe blogs of lesbrieven online staan!

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Altijd als eerste de nieuwste in je inbox?