Home
Kennis en inspiratie
Voortgezet onderwijs

Geslaagde eerste editie Nationale NaSk Evenement

Download praktijkopdrachten voor je les

Geslaagde eerste editie Nationale NaSk Evenement

'Ik ging met veel energie om weer les te geven naar huis.'

Op woensdagmiddag 13 maart waren zo’n 25 NaSk-docenten te gast in de Energy Cave te Rijswijk. Dit was de eerste editie van het Nask Evenement, georganiseerd door team Newton NaSk van ThiemeMeulenhoff. De Energy Cave is een kenniscentrum dat de warmtetransitie begrijpelijk, toegankelijk en tastbaar wil maken. Daarvoor zetten ze onder andere onderwijsprojecten en rondleidingen in. De aanwezige docenten deden inspiratie op voor hun lessen en in elk geval één van hen komt hier komt hier binnenkort terug met leerlingen, want die was de winnaar van een excursie voor een klas.

Gevarieerd programma

Na de ontvangst met een heerlijke lunch deelde Rick Pötgens van ThiemeMeulenhoff de resultaten van het NaSk-onderzoek (uitgevoerd eind 2023) met de deelnemers. Waar draait het volgens docenten om bij het vak NaSk, Wat kan er beter aan lesmateriaal en hoe past men differentiatie toe in de les? Een samenvatting van de resultaten vind je in deze factsheet. Daarna vertelde Matthijs Beke van de gemeente Rijswijk over de uitdagingen bij het realiseren van warmtenetten. Hoe krijg je een complete gemeente aangesloten op een warmtenet en hoe houd je dat betaalbaar voor iedereen? Medewerkers van digitaal platform Learnbeat en leverancier van practicummaterialen Techniscience waren tijdens het NaSk evenement aanwezig met informatiestands, waar docenten zich in de pauzes lieten voorlichten.

Workshops: rondleiding Energy Cave, warmtenetten en schakelingen

Na het plenaire gedeelte hadden de deelnemers keuze uit drie workshops:

Rondleiding Energy Cave

Deze voerde onder andere langs wandschilderingen met klimaatstrepen en bodemlagen in de regio Den Haag-Rijswijk. Daarmee werden de opwarming van de aarde en de werking van geothermie inzichtelijk gemaakt. Ook konden docenten aan de knoppen draaien van een miniatuur-warmtenet en zo woonwijken en bedrijventerreinen 'verwarmen', knelpunten signaleren en op zoek gaan naar oplossingen. Tot slot bekeken de deelnemers buiten een gigantische boor die gebuikt wordt voor warmwaterboringen (voorheen voor gasboringen). Een van drie wereldwijd beschikbaar.

Workshop - Warmtenetten

Tijdens deze workshop maakte educatief medewerker Elmo van de Energy Cave op laagdrempelige manier de werking van een warmtenet duidelijk. Hij demonstreerde proefjes die je in de klas ook kunt uitvoeren. Zoals water gieten door een PET-fles (centrale leiding) met rietjes (vertakkingen) aan de onderzijde, dat terechtkomt in bakjes (huizen). Bekijk hier Elmo’s tips voor een praktijkles over warmtenetten.

Workshop Schakelingen

Hier bouwden de deelnemers een schakeling met drie lampjes die net zo werkt als een stekkerdoos in huis. Download de opdracht hier. Deze kun je direct gebruiken in een les.

Enthousiaste reacties

Deelnemers zijn enthousiast over dit eerste NaSk-evenement en geven de bijeenkomst een 8. Een greep uit de reacties:

‘Ik ging met veel energie om weer les te geven naar huis. Leuke, goed bereikbare locatie en prima sprekers. Leuk onderwerp om met leerlingen te behandelen.’

‘Leuk om deze locatie met mijn leerlingen te bezoeken. Hier zien ze wat er mogelijk en nodig is voor de warmtetransitie. Dat kan ze stimuleren om verder te gaan met het vak NaSk. En wie weet dragen ze dan later zelf bij aan de warmtevoorziening in Nederland!’

‘Goede afwisseling van activiteiten, extreem goede lunch en interessante onderwerpen. Locatie was tof. Zou leuk zijn dit volgend jaar weer te bezoeken.’

Uitgelicht