Home
Kennis en inspiratie
Mbo

5 misvattingen over online onderwijs

Blog

5 misvattingen over online onderwijs

Digitaal lesgeven wordt steeds meer de norm. Maar er zijn ook nog steeds veel misverstanden over online onderwijs.

1. Als je kiest voor online onderwijs, moet al je lesmateriaal digitaal zijn

Dat kán wel. Maar het hoeft niet. Sterker nog, een combi is vaak aan te raden. Bijvoorbeeld digitale opdrachten om kennis te verwerken en theorieboeken van papier. Studenten leren het best van papier, blijkt uit onderzoek, zeker als het om veel informatie gaat.

2. Het is onhandig om theorie digitaal te hebben

Studenten leren weliswaar beter uit papieren boeken. Maar het is wel degelijk handig om theorie ook digitaal bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld als je als student snel even wat op wilt zoeken tijdens een opdracht of stage.

3. Studenten zien geen docenten of medestudenten meer

Je kunt met ons materiaal al je onderwijs digitaal en op afstand te doen. Maar dan heeft je onderwijs wel minder impact. Het liefst zoek je de juiste balans tussen klassikaal onderwijs, individuele coaching, groepsopdrachten, papieren boeken en digitale opdrachten en theorie.

4. Online onderwijs is onnodig complex

Als je met ons digitale materiaal werkt, heb je veel extra mogelijkheden. Dat kan even wennen zijn, maar het materiaal is intuïtief te gebruiken, goed getest en didactisch verantwoord. Ook maken we je wegwijs in ons materiaal en reageren we snel op eventuele vragen.

5. Je moet als school nieuwe laptops of tablets kopen

eDition, onze online omgeving, werkt op elk device. Ook op de eigen laptops, tablets en zelfs mobiele telefoons van docenten en studenten. Online onderwijs vereist dus niet per se een dure investering van de school in state of the art apparatuur.

Uitgelicht