Home
Kennis en inspiratie
Hbo

Wat is jouw passie? Doe je ding!

Lestip

Wat is jouw passie? Doe je ding!

Lesdoel: Een andere kant van verslaving leren kennen Thema: Verpleegkunde, verslavingskunde Plaats: Binnen, op locatie Tijd: 1 (thema)dag Verslaafden zijn nooit alléén hun ziekte of verslaving. Juist voor het herstel is het belangrijk dat ook andere kanten van iemand worden gezien en dat verslaafden die ook zelf leren ontwikkelen. Een passie, hobby of werk geeft betekenis aan het leven. Het kan energie, hoop en vertrouwen geven om het leven weer richting te geven als het minder goed met je gaat.

Studenten hbo-verpleegkunde gaan op bezoek in een verslavingskliniek om op gelijkwaardige wijze met cliënten te praten, niet over hun verslaving of over hun problemen. Maar over het thema: ‘Wat is je passie”. Ze praten met elkaar over wat ze fijn vinden in het leven, wat ze graag zouden willen en waar ze van dromen.

Tijdens het kennismakingsrondje kunnen sommige studenten zich ongemakkelijk, zenuwachtig of verlegen voelen. Nu zitten ze niet in de rol van interviewer op een veilige afstand, maar moeten ze zichzelf ook openstellen. Tijdens de workshops, die de studenten van te voren hebben georganiseerd, breekt het ijs. Studenten en cliënten doen gezamenlijk in groepen een quiz, maken een kunstwerk, musiceren of doen een workshop fotobewerking. Er is ’s middags een gezamenlijke lunch en met een muzikale afsluiting, korte terugblik en evaluatie sluit je de dag af.

Aan het einde van het bezoek willen cliënten misschien ook wel een keer bij de studenten komen kijken. Dat kunnen studenten vervolgens organiseren Bijvoorbeeld met een rondleiding en een college waarin cliënten een rol krijgen. Ook voor verslaafden is het leuk om te zien hoe er over hen wordt nagedacht in de opleiding. Sommige hebben misschien wel belangstelling voor de opleiding tot ervaringsdeskundige.