Home
Kennis en inspiratie
Hbo

's Nachts nuchter op stap

Lestip

's Nachts nuchter op stap

Lesdoel: Leren observeren hoe mensen die drank en drugs gebruiken zich gedragen Thema: Gezondheid, verslavingskunde Lesduur: 2 x 50 minuten, nacht stappen Nodig: Computers, beamers, PowerPoint of Prezi Hoe veranderen mensen die drank of drugs gebruiken? Waar zie je eigenlijk precies aan dat iemand onder invloed is? Dat lijkt eenvoudig, maar een hulpverlener in de verslavingszorg moet zelfs het kleinste signaal kunnen herkennen.

Om gericht te leren observeren, gaan studenten ’s nachts op stap - maar wel met een glaasje fris. De hele avond en nacht observeren zij wat er gebeurt in cafés, disco’s, op de dansvloer, in auto’s en op toiletten. Wat wordt er geslikt, gesnoven of gedronken? Herkennen ze verpakkingen in ogenschijnlijk rondslingerende papiertjes op toiletten? Hoe gedragen mensen zich? Zijn er trends in bepaalde groepen? Bepaalt de muzieksoort wat er wordt ingenomen? Studenten mogen het uitgaanspubliek er ook gewoon naar vragen.

Achteraf zijn ze altijd verbaasd dat ze zo veel zien gebeuren in zo’n nacht. Mensen die ineens van die strakke kaakbewegingen gaan maken, die lodderig uit hun ogen kijken en met dubbele tong praten, mensen die geen contact meer met anderen maken of die vol adrenaline in hun eigen bubbel op de dansvloer staan, maar ook mensen die gewoon veel plezier hebben. Je hoeft niet zelf te gebruiken om een goede hulpverlener te zijn, maar je moet je wel kunnen verplaatsen in mensen.

Uitgelicht