Home
Kennis en inspiratie
Hbo

Opereer als een team

Lestip

Opereer als een team

Thema: Alle vakken Lesdoel: zelfvertrouwen, goede sfeer, elkaar helpen, missie volbrengen Lesduur: variabel Voetbaltrainer Alfons Groenendijk: ‘Toen ik in februari 2016 begon als voetbaltrainer bij ADO Den Haag trof ik een groep aan zonder enig vertrouwen. Er was geen eenheid. We hebben eerst afspraken gemaakt: één speelwijze, de rijen gesloten houden en op disciplinair gebied de normale dingen zoals op tijd komen. Daarnaast ben ik heel erg “op de taak gaan zitten”: geen dingen vragen die spelers niet beheersen, maar ze juist laten spelen vanuit hun kwaliteiten. We spraken een duidelijk doel af: ADO blijft in de eredivisie zonder nacompetitie. We klommen van de zestiende plek naar de elfde plek.

Deze aanpak zou ik willen meegeven aan docenten. Maak duidelijke afspraken met de klas, zorg voor een goede sfeer, probeer studenten te raken, stel samen een duidelijk doel af en maak daar een missie van. Als je als team kunt opereren, kan er iets moois ontstaan.

Doelen zijn bijvoorbeeld: Aan het einde van dit jaar staat iedereen voor dit vak voldoende. Als het niet dreigt te lukken, dan helpen we elkaar. Of: Voor welk tentamen maakt een groepje een vlog waarin de stof wordt uitgelegd en samengevat?'