Home
Kennis en inspiratie
Mbo

“Gevarieerd en vol online mogelijkheden: met deze methode willen we verder!”

Docente Anna over ‘DoorEngels’

“Gevarieerd en vol online mogelijkheden: met deze methode willen we verder!”

Ze geeft er al zo’n drie jaar les mee. “Maar ‘DoorEngels’ verrast me nog steeds”, zegt Anna Vrieling-Talanda, docente aan het Drenthe College. “Zo kom ik geregeld een leuke opdracht tegen die ik nog nooit gezien heb.” Hoe dat kan? “Er staan gewoon héél veel opdrachten in ‘DoorEngels’. En erg verschillende. Precies waarom we voor dit lesmateriaal kozen.”

Die variatie was niet de enige reden om over te stappen op ‘DoorEngels’, stelt Anna. “Het materiaal is ook interessant voor de student. Onze vorige methode was eentonig, te saai. Studenten vonden het daardoor moeilijk om er twee jaar mee te werken. Je kon er ook moeilijk een volledige les in vinden met warming-up, uitleg, opdrachten en evaluatie. In DoorEngels vind je die volledige lessen wel.”

Kriskras selecteren “De methode is opgedeeld in acht modules”, vertelt Anna. “Die hebben in het boek allemaal een eigen kleur. In elke module staat één thema centraal, zoals ‘Working with colleagues’ of ‘Dealing with your target group’.” Ze vindt het prettig dat alle soorten taalvaardigheden daarin aan bod komen – altijd in dezelfde volgorde. “Mijn studenten vinden het boek heel overzichtelijk”, zegt Anna. “En daar kan ik mij alleen maar bij aansluiten.” Tegelijkertijd wijkt zij wel graag af van de structuur van de methode en modules. “Ik ga er kriskras doorheen en selecteer wat ik op dat moment nodig heb. Als mijn planning het vereist, skip ik bijvoorbeeld inleidende filmpjes of focus ik op de vaardigheden die in het eerstvolgende examen getoetst worden. Dat kan gelukkig gewoon bij ‘DoorEngels’: het levert totaal geen didactische problemen op.”

Breder toepasbaar “Een ander belangrijk voordeel van onze overstap op ‘DoorEngels’ is dat we niet meer beperkt zijn tot oefeningen op A2-niveau”, zegt Anna. “Onze studenten kunnen met ‘DoorEngels’ ook B1-kennis en -vaardigheden opdoen. Dat maakt het materiaal veel breder toepasbaar.” Geen overbodige luxe, benadrukt ze. “Ik geef les op mbo-niveau 2, 3 en 4. Het is fijn om niet per niveau van methode te hoeven wisselen.” Over het algemeen kunnen haar studenten uitstekend uit de voeten met de oefeningen en uitleg in ‘DoorEngels’. “Dat merk ik als docent. Maar ze zeggen het zelf ook.” Slechts een paar studenten heeft moeite met de methode. Of eigenlijk: met het feit dat alle oefeningen en uitleg in het Engels zijn. “Dat zijn doorgaans eerstejaarsstudenten met minder kennis van de taal. Voor hen vertaal ik de stof naar het Nederlands.”

Examens voorbereiden “Het zou natuurlijk fijner zijn als die vertaling al beschikbaar was”, zegt Anna. “Dat zou mij tijd schelen die ik liever aan de inhoud wijd. Ik weet dat ThiemeMeulenhoff ‘DoorEngels’ voortdurend doorontwikkelt. En dat ze daarbij uitgaat van de feedback van gebruikers. Dus hopelijk komt ze binnenkort met een eigen vertaling van de uitleg en opdrachten. En stelt ze die ter beschikking als bijlage om te downloaden.” Heeft ze nog andere tips? “Studenten kunnen zich met ‘DoorEngels’ nog niet héél gericht voorbereiden op examens. Er is wel genoeg aandacht voor hoe een examen eruitziet. Maar proefexamens ontbreken. En juist daarmee kunnen studenten inschatten wat ze kunnen verwachten en waar ze staan.” Op dit moment zoekt Anna oude proefexamens op internet. “Maar ik zou ze graag in de methode aantreffen. Ook dat zou me tijd schelen.”

Online inzichten Tijdswinst is eveneens een reden waarom Anna blij is met eDition, de online leeromgeving van ‘DoorEngels’. “Studenten maken daarin opdrachten. Bij veel hiervan krijgen ze meteen feedback van de software. Ondertussen kan ik op elk moment van de dag zien wie welke opdrachten heeft gemaakt. En hoe ze dat hebben gedaan. Dat nuttige inzicht krijg ik nooit zo snel als ik opdrachten op papier moet nakijken.” Anna ziet via eDition ook in één oogopslag of studenten moeite hebben met specifieke opdrachten. “Ik weet daardoor eerder aan welke onderwerpen ik het best individueel, groepsgewijs of klassikaal extra aandacht kan besteden. En wie op welke vlakken extra oefening nodig heeft. Die kan ik dan meer opdrachten laten doen in eDition – afgestemd op hun niveau. Zoals ik trouwens ook doe bij snelle studenten, zodat zij zich niet vervelen.”

Praktisch relevant In de online omgeving staan alle theorie en opdrachten uit het boek. Elk thema komt erin terug. “Erg fijn”, zegt Anna, die de thema’s zélf ook prettig vindt. “Ze zijn niet toegespitst op één bepaald vak, maar wel beroepsgericht. Anders gezegd: ze zijn relevant voor het werkende leven in het algemeen, zoals ‘Applying for a job’. Die relevantie motiveert mbo-studenten meer dan onderwerpen waar zij geen praktisch nut van zien.” Het zou mooi zijn als de thema’s ook in eDition genummerd werden, net als in het boek. En als er een online inhoudsopgave kwam. “Dat zou de navigeerbaarheid van eDition verder verbeteren. En ons toekomstige gebruik ervan vergemakkelijken. Want we willen zeker met deze methode verder. En het gebruik van het boek uitfaseren. De toekomst van ons onderwijs is een combinatie van digitaal en klassikaal. ‘DoorEngels’ past daar ontzettend goed bij!”

Anna Vrieling-Talanda was jarenlang docente Engels in het voortgezet onderwijs van Polen. Kwam in 1998 naar Nederland. Startte in 2000 als docente Engels op het Drenthe College in Meppel en is hier altijd gebleven. Heeft er bij verschillende onderdelen lesgegeven, van Zorg & Welzijn tot Horeca. Is lid van de examen-/ vaststellingscommissie op haar school. En werkt inmiddels voornamelijk op het Business College. Voor dit onderdeel van het Drenthe College kozen Anna en haar collega’s in 2020 voor ‘DoorEngels’.

Volop lesinspiratie voor jou!

Gaat jouw hart ook sneller kloppen van jouw mooie vak? Wij doen er alles aan om jouw liefde voor het vak maximaal te ondersteunen! Met actuele en flexibele lesmethodes en persoonlijke service, maar ook met inspirerende blogs, tips en lesbrieven.

Bekijk al het materiaal!

Uitgelicht

Onze collega's helpen graag!

Onze collega's helpen graag!

Team beroepsonderwijs & NT2

033-4483700
Stuur een e-mail