Hulp bij inloggen     winkelwagen

‘We werken op een toekomstbestendige manier samen aan de digitalisering van onderwijs’

Dagmar Lens stuurt het Educatie-team van Microsoft Nederland aan en was nauw betrokken bij de totstandkoming van dit project.

Dagmar foto

“Lesmethodes hebben een prominente rol in het onderwijs in Nederland. De content is absoluut van grote waarde, maar er is meer. Als je als docent of onderwijsinstelling je verantwoordelijkheid neemt, ben je ook bezig met zaken als samenwerken, kritisch nadenken en digitaliseren. Dat vraagt om een bredere aanpak. ThiemeMeulenhoff heeft een hele duidelijke visie over digitaal leren, een concreet beeld van waar naartoe gewerkt wordt. De uitgever is op dat vlak koploper in Nederland. Internationaal zelfs, dat durf ik wel te stellen.”

Modern lesgeven

“Bij Microsoft helpen we scholen graag modern les te geven. Door te ondersteunen met de juiste technologie, maar ook door het aanbieden van content die aansluit bij zogenaamde ‘future ready skills’, zoals omgaan met data. Alles uiteraard op een veilige manier; online veiligheid en privacy zijn heel belangrijk voor ons. We werken daarom al langere tijd samen met ThiemeMeulenhoff.

Bijvoorbeeld aan een tool die – onder andere met een voorleesfunctie en aanpasbare lettergroottes – leerlingen en andere gebruikers die moeite hebben met lezen helpt: Insluitende Lezer. Ons gezamenlijke doel: samen op een toekomstbestendige manier aan de digitalisering van onderwijs werken.”

Elkaar uitdagen

“De komst van corona zorgde ervoor dat het gebruik van Microsoft Teams overal in de wereld explosief toenam. Het bracht ook onze samenwerking met ThiemeMeulenhoff in een stroomversnelling. De content van de uitgeverij is actueel en van hoge kwaliteit. Een integratie met Microsoft Teams voor Education maakt ‘m eenvoudig digitaal toegankelijk en dat is een groot pluspunt bij onderwijs op afstand. Om de integratie te bewerkstelligen, daagden de Smart Learning-afdeling van de uitgeverij en onze afdeling Research & Development elkaar echt uit, om er samen het maximale uit te halen. We haakten ook ons internationale team ontwikkelaars in de Verenigde Staten aan. Mijn team – Microsoft Educatie Nederland – hield in Nederland vinger aan de pols om het proces te bewaken.”

We werken op een toekomstbestendige manier samen aan de digitalisering van onderwijs
Dagmar Lens, Educatie Lead Microsoft Nederland
Dagmar foto

Onderwijs op maat

“We denken dat deze integratie van Teams en eDition een eerste stap is naar gepersonaliseerde leerlijnen. Wij hopen dan ook dat docenten inzien dat Teams méér is dan een communicatietool om mee te bellen en chatten. Het biedt handvatten om leerlingen te activeren, om processen en resultaten te monitoren en om meer onderwijs op maat te gaan aanbieden. Ook de lesstof is direct toegankelijk. Dat maakt onderwijs op afstand makkelijker en aantrekkelijker voor leraren én leerlingen. Kortom: Microsoft Teams for Education biedt heel veel functionaliteiten om het onderwijs te ondersteunen. Uiteraard blijven we voortdurend in gesprek, om gezamenlijk door te ontwikkelen. De integratie ging bovendien live op de valreep van de zomervakantie, dus de komende tijd moeten we eerst gaan ervaren hoe het werkt en waar nog kansen liggen.”

Makkelijk en snel de ThiemeMeulenhoff-app toevoegen aan Microsoft Teams?

Bekijk het stappenplan