Hulp bij inloggen     winkelwagen

‘Deze innovatie leidt tot efficiënter samenwerken, volgens de privacyregels en buiten het privédomein’

Ralf Hillebrand leidt toekomstige vo- en mbo-leraren op bij de Hogeschool Rotterdam en maakte in coronatijd 100 filmpjes over (het gebruik van) Microsoft Teams.

Ralf foto

“Organisaties hebben vaak te maken met een verwerkingsovereenkomst, die is er niet zomaar met alle softwareleveranciers. Mijn werkgever heeft die wel – zoals velen – met Microsoft. Ik ben mij zo’n twee jaar geleden gaan verdiepen in Teams, simpelweg omdat ik dat tot mijn beschikking had. Digitale kansen vind ik interessant, al ben ik niet per definitie voor digitaal onderwijs. Ik geloof dat persoonlijk contact óók heel belangrijk is. Maar ik denk wel dat we moeten streven naar het best mogelijke onderwijs. Het is daarvoor van belang dat docenten nadenken over waarom ze dingen op een bepaalde manier doen. Je moet digitale mogelijkheden kennen, om een goede afweging te kunnen maken. Tijdens de coronacrisis worden mensen gedwongen creatief te denken, mogelijkheden te verkennen en nieuwe dingen uit te proberen. Ik hoop oprecht dat dat beklijft. Digitalisering kan heel veel toegevoegde waarde hebben in het onderwijs.”

Uit het privédomein

“De integratie tussen de leeromgeving van ThiemeMeulenhoff en Microsoft Teams vind ik een hele waardevolle ontwikkeling. Zeker voor docenten die al digitale methodes inzetten is dit een grote stap voorwaarts. Ik vind het vooral heel cool dat het twee kanten op werkt: vanuit eDition kun je eenvoudig informatie of opdrachten delen in Teams en in het nieuwe ‘eDition-tabblad’ in Teams is andersom ook alle content uit de leermethode direct toegankelijk. De app maakt communicatie en het delen van bestanden vele malen efficiënter. Het is een mooi startpunt om verschillende tools en platforms bij elkaar te brengen, een stap die heel veel gebruiksgemak gaat opleveren. Én online veiligheid. Ik vind namelijk dat er in het onderwijs nog te veel met ‘privé social media’ gewerkt wordt, die in een onderwijssetting helemaal niet voldoen aan de privacywetgeving. Persoonlijk sta ik er niet achter om bijvoorbeeld WhatsApp werkgerelateerd te gebruiken. Teams voldoet aan de AVG (of GDPR) én blijft uit het privédomein.”

Deze innovatie leidt tot efficiënter samenwerken, volgens de privacyregels en buiten het privédomein’
Ralf Hillebrand, onderwijsprofessional
Ralf foto

Blijven ontwikkelen

“Als ik een verbeterpunt mag noemen: je wordt zodra je een paragraaf aanklikt in Teams naar een externe pagina geleid, het zou nóg mooier zijn als je Teams niet verlaat. Aan de andere kant hoef je in dat externe venster niet opnieuw in te loggen, daarmee sla je al een belangrijke stap over. Trajecten als deze zorgen ervoor dat dit soort technische uitdagingen en kansen aan het licht gebracht worden. Updates volgen elkaar in een rap tempo op, ook van Microsoft Teams for Education, dat is mooi om te zien. Ze borduren allemaal voort op wensen uit de praktijk.”

Makkelijk en snel de ThiemeMeulenhoff-app toevoegen aan Microsoft Teams?

Bekijk het stappenplan